Epidemia: situația
1442 de persoane din Moldova, inclusiv 99 de lucrători medicali, au fost diagnosticați cu coronavirus în ultimele 24 de ore, după ce s-au procesat 3482 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei s-a majorat până la 93 961 de persoane. 75 530 dintre acestea s-au însănătoșit, 2091 au decedat (19 — în ultimele 24 de ore). 16 340 de persoane care s-au îmbolnăvit continuă să se trateze în spitale și la domiciliu, 253 dintre ele fiind în stare extrem de gravă, iar 53 — conectate la aparatele de respirație asistată.
Ministerul Sănătății a comunicat că în timpul apropiat, în Moldova ar putea să fie procesate câte 7 mii de teste de coronavirus în fiecare zi. Autoritățile preconizează să achiziționeze încă 300 mii de teste pentru depistarea COVID, în timp ce laboratoarele dispun de suficiente reactive și dispozitive, potrivit datelor ministerului. În prezent, se efectuează până la 4 mii de teste pe zi.
Spitalele: așteptați răspunsul
Din cauza epidemiei de coronavirus, spitalele lucrează în regim închis. Iar contactarea medicilor la telefon nu doar că este dificilă, ci imposibilă. La fel de dificil este să afli în care spital ambulanța a dus o persoană apropiată. În articolul «Как в Молдове „теряют“ родственников, которых увозит скорая» («Cum „se pierd“ rudele în Moldova, pe care le ia ambulanța»), NM a selectat șase astfel de istorii și s-a interesat, cum intenționează Ministerul Sănătății să soluționeze această problemă.
Parlamentul: carabinierii, FMI și moțiunea
La 19 noiembrie, după o pauză de două luni, deputații parlamentului s-au întrunit în ședință plenară. În agendă au fost incluse 29 de proiecte de lege, inclusiv amendamente la legislația despre Banca Națională, proiecte privind protecția socială pentru unele categorii de cetățeni etc. În timpul ședinței, deputații au fost păziți de carabinieri și polițiști care au înconjurat clădirea parlamentului (în ajun, aici au protestat combatanții).
Deputații de la PAS și DA au înaintat vot de neîncredere ministrului de interne, Pavel Voicu. Deputații și-au motivat moțiunea prin faptul că MAI nu poate proteja nu numai cetățenii, dar nici colaboratorii săi care «sunt răpiți de structurile de forță transnistrene». Dar numărul de semnături ale deputaților sub textul moțiunii de cenzură este insuficient pentru ca aceasta să fie propusă spre examinare.
Între timp, deputații au aprobat în două lecturi concomitent un proiect de lege menit să consolideze independența Băncii Naționale. Aprobarea acestui proiect de lege constituie una dintre condițiile semnării de către Moldova a noului acord de creditare cu FMI. De asemenea, deputații au aprobat, la propunerea guvernului, majorarea îndemnizațiilor pentru unele categorii de veterani.
Dodon: și din nou la Moscova
Președintele Igor Dodon a comunicat că se pregătește de o vizită de lucru la Moscova, despre care a convenit cu Dmitrii Kozak, șeful adjunct al Administrației președintelui Rusiei. Dodon nu a anunțat cu cine intenționează să aibă întrevederi la Moscova și despre ce vor discuta. Iar cei de la Kremlin au informat că programul președintelui Putin nu include o întrevedere cu omologul său din Moldova «în viitorul previzibil».
Sandu: răspunsul Moscovei
MAE al Rusiei a salutat declarația Maiei Sandu despre intenția sa de a contribui la menținerea relațiilor constructive dintre Moldova și Rusia. De notat că cei de la MAE și-au exprimat speranța că Sandu își va îndeplini promisiunile electorale «despre respectarea drepturilor și libertăților tuturor cetățenilor țării, indiferent de limba în care vorbesc aceștia».
Fly One: încotro (nu) zboară
La doar o zi după ce a anunțat despre reluarea curselor pe ruta Chișinău — Moscova — Chișinău, compania aeriană Fly One a anulat zborurile din Chișinău spre Moscova. De ce au fost anulate cursele și ce se va întâmpla cu biletele care au fost deja cumpărate — citiți în articolul «Fly One в Москву не полетит» («Fly One nu va zbura spre Moscova»).
Moldasig
Dumitru Alaiba, deputat al Partidului PAS, a cerut ca Procuratura Generală să inițieze investigațiile despre compania de asigurări «Moldasig». Alaiba consideră că această companie a fost supusă unui atac raider: «Un acționar care deține oficial 4,99% din companie a ajuns să controleze 65% din acțiunile „Moldasig“. Cum? Prin judecată. Iar stilul îmi este foarte cunoscut. E o clasică preluare ostilă — așa-zis atac raider».
Plahotniuc, Argus și banii
Procuratura a aplicat sechestru pe conturile din Victoriabank ale agenției de pază «Argus-S», controlată de Vladimir Plahotniuc, ex-președintele Partidului Democrat. Potrivit datelor procurorilor, «Argus-S» intenționa să transfere peste 660 de mii de dolari pe conturile din Turcia ale unei companii offshore. Această firmă face parte din holdingul lui Plahotniuc, care este acuzat în dosarul despre furtul miliardului. La începutul lunii noiembrie, acesta era în Turcia.
Copiii, internetul și abuzurile sexuale
Anul acesta, copiii din Moldova au fost supuși mai frecvent abuzurilor sexuale pe internet. NM a relatat, de ce poliția și apărătorii drepturilor omului susțin că ar fi din cauza epidemiei, dar și de ce fotografiile copiilor nu ar trebui să fie publicate pe rețelele sociale și ce-i de făcut dacă aceștia s-au confruntat cu hărțuiri sexuale pe internet.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 20 noiembrie
- Va avea loc ședința CEC.
- La pretura sectorului Centru al capitalei va fi prezentat proiectul de reconstrucție a străzii 31 August.
- Își va continua lucrările forumul de business Moldova Business Week