NM Espresso: cum Moldova și vecinii săi bat recorduri-COVID, cum vor activa grădinițele și școlile și încotro a zburat Dodon
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: cum Moldova și vecinii săi bat recorduri-COVID, cum vor activa grădinițele și școlile și încotro a zburat Dodon

Epidemia: situația

626 de cazuri noi de COVID s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au procesat 2889 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat a ajuns până la 31415 persoane. Peste 22 mii dintre acestea s-au însănătoșit, iar 914 au decedat. 8332 de persoane contaminate continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 512 dintre ele fiind în stare gravă, iar 31 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Și în Ucraina s-a înregistrat un record zilnic – aproape 2 mii de cazuri noi (de la începutul epidemiei, s-au contaminat 96 mii de persoane). România a raportat 1409 cazuri noi de COVID în ultimele 24 de ore (în total – peste 3 mii). La nivel mondial, peste 22 milioane de persoane s-au contaminat cu coronavirus.

Grădinițele și școlile

Grădinițele și școlile din Moldova își vor relua activitatea la 1 septembrie. Însă în timpul epidemiei, acestea vor activa într-un regim special. Studiind instrucțiunile Ministerului Educației și ale Ministerului Sănătății, NM a relatat, cine vor fi acceptați în grădinițe în primul rând, câți copii vor fi în grupe și ce declarație vor semna părinții.

Ministerul Educației a anunțat că după ce au studiat modelele de studii recomandate de minister pentru noul an de învățământ, peste 60 la sută din școlile din Moldova au decis că vor activa în regim obișnuit. Însă durata lecțiilor va fi mai scurtă, iar pauzele mai lungi. Celelalte școli au ales modelul de studii combinat și hybrid. Și nicio școală nu a ales modelul care presupune trecerea totală la regimul online.

Găgăuzia

Găgăuzia a sărbătorit, la 19 august, aniversarea a 30 de ani de la proclamarea Republicii Găgăuze. Felicitând găgăuzii cu ocazia acestei sărbători, președintele Dodon și-a exprimat speranța că „nimeni și niciodată nu va dezbina găgăuzii și moldovenii”: „Cu Dumnezeu, împreună”. Iar Irina Vlah, bașkanul autonomiei, a numit proclamarea Republicii Găgăuze „o decizie istorică, care a fost salvatoare pentru poporul găgăuz atât de puțin numeros”.

Iar în articolul «Рождение Гагаузии» („Nașterea Găgăuziei”), NM a relatat, de ce ziua înființării Republicii Găgăuze nerecunoscute este marcată până în prezent în autonomie ca sărbătoare și a reamintit cronica formării Găgăuziei – de la republică nerecunoscută până la autonomie.

Unde-i Dodon?

Cei din administrația președintelui Igor Dodon a respins informația precum că acesta a plecat la odihnă în Turcia. Totodată, au declarat că a dat în judecată „unii pretinși politicieni pentru calomnie și lansare de informație falsă”. Se pare că este vorba despre liderul liberalilor Dorin  Chirtoacă. Acesta a declarat că Dodon nu este la Moscova, așa cum susține, ci „a plecat, prin Moscova, în Turcia, la mare, pe ascuns, cheltuind în acest scop 2 milioane de lei – cât bugetul unui sat din RM, pentru un an”.

PLDM, gata de luptă

Partidul Liberal Democrat  din Moldova, la conducerea căruia a revenit recent Vladimir Filat, a propus partidelor PAS și DA să participe într-un bloc unic la alegerile prezidențiale și la alegerile parlamentare anticipate, dacă acestea vor avea loc, și să inițieze negocieri în acest sens. Și PAS, și DA au refuzat.

Chișinău

În timp ce primăria Chișinău a declarat „război” publicității exterioare, pe una dintre străzile capitalei au apărut noi panouri de publicitate. Concurenții au presupus că firmele care au instalat panourile sunt apropiate puterii. În articolul «Идет война наружная» („Războiul publicității exterioare”), NM a analizat, ce rol au în acest sens „performanțele”, „provocarea sistemului”, politicul și alegerile care se apropie.

Și rampele instalate în pasajul subteran de lângă MallDova, care a fost reparat, au provocat discuții aprinse pe rețelele sociale. De ce activiștii civici consideră că rampele sunt periculoase și cum au comentat această situație cei de la primărie – despre toate acestea aflați din articolul «Такой была советская урбанистика» („Așa era urbanismul sovietic”).

Iar primarul Ion Ceban a spus că în Parcul „La Izvor” sunt aproape de sfârșit lucrările de construcție a unui stadion pentru mini-fotbal. Lângă acesta sunt amenajate terenuri de joacă pentru copii și terenuri pentru mini-fotbal, tenis, volei de plajă. El a subliniat că toate acestea „vor fi publice”.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 20 august

Procurorul general Alexandru Stoianoglo va susține un briefing.

Consilierii municipali de la PAS vor comunica în cadrul unei conferințe de presă despre metodele pe care le propun pentru soluționarea problemei privind gunoiștea de la Țânțăreni.

La Chișinău va avea loc o lecție publică despre vaccinurile împotriva COVID-19 și situația epidemiologică.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: