Reforma justiției: guvernul începe
Guvernul a aprobat modificări la Constituție prin care limitează imunitatea judecătorilor și reglementează activitatea Consiliului Superior al Magistraturii. Aceste amendamente sunt parte a proiectului de reformare a justiției elaborat de Ministerul Justiției. Modificările trebuie să fie aprobate de Curtea Constituțională și de parlament. Ministrul justiției Nagacevschi nu a exclus faptul că acestea vor fi expediate în mod repetat Comisiei de la Veneția.
În acest context, Consiliul Europei (CE) a menționat că proiectul de reformare a justiției va trebui să aibă sprijinul tuturor părților interesate și să reflecte obligațiile Moldovei în calitate de membru al CE.
Cazul lui Morari: comandă sau lege?
Opoziția consideră că dosarul penal împotriva fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari a fost deschis la comanda actualei guvernări. Și motivează acest lucru prin faptul că Morari a reluat investigația despre finanțarea ilegală a PSRM. NM a publicat documentele semnate de Morari și a încercat să afle dacă este vreo legătură între cele două dosare.
PSRM: să verifice procuratura
Socialiștii au declarat că blocul ACUM îi șantajează prin dosarul despre finanțarea ilegală și au cerut ca procuratura să verifice motivele în baza cărora a fost deschis acest dosar. Socialiștii afirmă că acesta a fost fabricat la comanda «regimului lui Plahotniuc».
Platon: Chișinăul a refuzat Kievului
Procuratura Generală a refuzat să-l întoarcă Ucrainei pe Veaceslav Platon, care a fost condamnat în Moldova la 25 de ani de închisoare pentru escrocherie în proporții deosebit de mari. Ucraina s-a adresat către Moldova cu o asemenea solicitare după ce instanța de judecată de la Kiev a declarat ilegală extrădarea lui Platon în Moldova.
Deputatul Șor: acum, și fără salariu
După ce a fugit din țară acum o jumătate de an, Ilan Șor a fost lipsit de salariul de deputat, îndemnizații și compensații. Conform regulamentului, acest lucru poate fi aplicat în cazul în care deputatul nu participă în activitatea parlamentului. Cei din Partidul «Șor» au spus în acest context că el nu era interesat de salariu, pentru că îl dona pentru caritate.
Bugetul: încotro pleacă banii
NM continuă să relateze, pentru ce autoritățile vor cheltui impozitele noastre în anul 2020. În primele două ediții, noi am scris despre cheltuielile pentru domeniul social și educație. Noul text este despre cheltuielile pentru sănătate.
Adjunctul procurorului general: de unde livadă?
Ruslan Popov, adjunctul procurorului general, deține o gospodărie și o livadă cu suprafața de peste 100 ha, care sunt înregistrate pe numele tatălui său, informează portalul anticoruptie. md. Livada a fost achiziționată acum câțiva ani. Iar anul trecut, Popov a înregistrat pe numele soției sale 15 terenuri cu suprafața totală de 8,3 ha. În anul 2013, Popov a fost suspendat din funcție după verificările inițiate de Autoritatea Națională de Integritate. Mai târziu însă cazul a fost mușamalizat.
Chișinău-Tiraspol: reținut sau răpit?
Fostul colaborator al organelor de drept din Transnistria, Andrei Samonii a fost reținut în Moldova. El este învinuit de răpire de persoane și de tortură. Presa din regiunea nistreană a comunicat că Samonii «a fost răpit».
Și despre ceea ce va fi astăzi, 23 ianuarie
- Consiliul Superior al Procurorilor se va întruni în ședință.
- Ministrul sănătății, muncii și protecției sociale Viorica Dumbrăveanu va vorbi în cadrul unei conferințe de presă despre realizarea inițiativelor sociale ale guvernului.
- Reprezentantul Special al OSCE pentru reglementarea transnistreană Thomas Mayr-Harting va efectua o vizită la Tiraspol. El va relata despre rezultatele vizitei în cadrul unui briefing susținut în comun cu negociatorul din partea Transnistriei, Vitalii Ignatiev.
- Primarul de Chișinău Ion Ceban va vizita stațiile de epurare din capitală.
- Va avea loc ședința Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a Consiliului Municipal Chișinău.