sputnik.md

NM Espresso: de ce Chișinăul nu l-a cedat pe Platon Ucrainei, a fost oare «o comandă» dosarul lui Morari și de unde are adjunctul procurorului general 100 ha de pământ

Reforma justiției: guvernul începe

Guvernul a aprobat modificări la Constituție prin care limitează imunitatea judecătorilor și reglementează activitatea Consiliului Superior al Magistraturii. Aceste amendamente sunt parte a proiectului de reformare a justiției elaborat de Ministerul Justiției. Modificările trebuie să fie aprobate de Curtea Constituțională și de parlament. Ministrul justiției Nagacevschi nu a exclus faptul că acestea vor fi expediate în mod repetat Comisiei de la Veneția.

În acest context, Consiliul Europei (CE) a menționat că proiectul de reformare a justiției va trebui să aibă sprijinul tuturor părților interesate și să reflecte obligațiile Moldovei în calitate de membru al CE.

Cazul lui Morari: comandă sau lege?

Opoziția consideră că dosarul penal împotriva fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari a fost deschis la comanda actualei guvernări. Și motivează acest lucru prin faptul că Morari a reluat investigația despre finanțarea ilegală a PSRM. NM a publicat documentele semnate de Morari și a încercat să afle dacă este vreo legătură între cele două dosare.

PSRM: să verifice procuratura

Socialiștii au declarat că blocul ACUM îi șantajează prin dosarul despre finanțarea ilegală și au cerut ca procuratura să verifice motivele în baza cărora a fost deschis acest dosar. Socialiștii afirmă că acesta a fost fabricat la comanda «regimului lui Plahotniuc».

Platon: Chișinăul a refuzat Kievului

Procuratura Generală a refuzat să-l întoarcă Ucrainei pe Veaceslav Platon, care a fost condamnat în Moldova la 25 de ani de închisoare pentru escrocherie în proporții deosebit de mari. Ucraina s-a adresat către Moldova cu o asemenea solicitare după ce instanța de judecată de la Kiev a declarat ilegală extrădarea lui Platon în Moldova.

Deputatul Șor: acum, și fără salariu

După ce a fugit din țară acum o jumătate de an, Ilan Șor a fost lipsit de salariul de deputat, îndemnizații și compensații. Conform regulamentului, acest lucru poate fi aplicat în cazul în care deputatul nu participă în activitatea parlamentului. Cei din Partidul «Șor» au spus în acest context că el nu era interesat de salariu, pentru că îl dona pentru caritate.

Bugetul: încotro pleacă banii

NM continuă să relateze, pentru ce autoritățile vor cheltui impozitele noastre în anul 2020. În primele două ediții, noi am scris despre cheltuielile pentru domeniul social și educație. Noul text este despre cheltuielile pentru sănătate.

Adjunctul procurorului general: de unde livadă?

Ruslan Popov, adjunctul procurorului general, deține o gospodărie și o livadă cu suprafața de peste 100 ha, care sunt înregistrate pe numele tatălui său, informează portalul anticoruptie. md. Livada a fost achiziționată acum câțiva ani. Iar anul trecut, Popov a înregistrat pe numele soției sale 15 terenuri cu suprafața totală de 8,3 ha. În anul 2013, Popov a fost suspendat din funcție după verificările inițiate de Autoritatea Națională de Integritate. Mai târziu însă cazul a fost mușamalizat.

Chișinău-Tiraspol: reținut sau răpit?

Fostul colaborator al organelor de drept din Transnistria, Andrei Samonii a fost reținut în Moldova. El este învinuit de răpire de persoane și de tortură. Presa din regiunea nistreană a comunicat că Samonii «a fost răpit».

Și despre ceea ce va fi astăzi, 23 ianuarie

  • Consiliul Superior al Procurorilor se va întruni în ședință.
  • Ministrul sănătății, muncii și protecției sociale Viorica Dumbrăveanu va vorbi în cadrul unei conferințe de presă despre realizarea inițiativelor sociale ale guvernului.
  • Reprezentantul Special al OSCE pentru reglementarea transnistreană Thomas Mayr-Harting va efectua o vizită la Tiraspol. El va relata despre rezultatele vizitei în cadrul unui briefing susținut în comun cu negociatorul din partea Transnistriei, Vitalii Ignatiev.
  • Primarul de Chișinău Ion Ceban va vizita stațiile de epurare din capitală.
  • Va avea loc ședința Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a Consiliului Municipal Chișinău.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: