Transnistria
Deputații nerecunoscuți de toate nivelurile din regiunea transnistreană s-au adresat Rusiei în cadrul unei adunări, cerând «protecție» în contextul «creșterii presiunii din partea Moldovei». În plus, ei s-au adresat către OSCE, CSI, Parlamentul European, Comitetul Internațional al Crucii Roșii și secretarul general al ONU cu apelul de a «influența conducerea Moldovei», care ar fi declanșat, potrivit acestora, un «război economic» împotriva Transnistriei și ar fi «blocat» negocierile cu Tiraspolul.
Biroul pentru Reintegrare a calificat acuzațiile Tiraspolului drept «declarații propagandistice». Iar Duma de Stat a Federației Ruse a anunțat că «va examina» apelul Transnistriei. În materialul «Transnistria cere ajutorul Rusiei», NM a descris ce «măsuri de protecție» ar putea lua Kremlinul și împotriva a ce ar urma să «protejeze» regimul autoproclamat de la Tiraspol.
Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a plecat într-o vizită de lucru la București, unde a discutat cu reprezentanții guvernului român și cu șefii misiunilor diplomatice situația din regiunea transnistreană. Ambasada Ucrainei a anunțat că intenționează să reia serviciile consulare mobile în regiunea transnistreană a Moldovei, deoarece cea mai mare parte a cetățenilor ucraineni care locuiesc permanent în Moldova se află pe malul stâng al Nistrului.
Refugiații ucraineni
În Moldova, programul de protecție temporară pentru cetățenii ucraineni va fi prelungit cu încă un an. Li se va permite să se înregistreze la centrul de ocupare a forței de muncă, să aducă mașini personale și să primească medicamente compensate. Cu toate acestea, autoritățile nu vor mai permite trecerea frontierei Moldovei persoanelor adulte ucrainene cu documente expirate. Inspectoratul pentru Migrație va efectua verificări neanunțate la adresele de domiciliu declarate de beneficiarii protecției temporare. Detalii — în materialul semnat de Alina Mihalchina.
Sandu și summit-ul
Președinta Maia Sandu s-a deplasat în capitala Albaniei, Tirana, unde s-a desfășurat summit-ul «Ucraina — Europa de Sud-Est». Forumul a abordat cooperarea regională, sprijinul acordat țărilor candidate la UE și sprijinul acordat Ucrainei. Albania și Ucraina au semnat un acord de cooperare. Maia Sandu a discutat cu Volodimir Zelenski despre rezistența Ucrainei față de agresiunea rusă, precum și viitorul comun al Moldovei și Ucrainei în Uniunea Europeană.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a remarcat încă o dată că nu există o amenințare militară din partea Rusiei pentru Moldova, dar vor exista încercări de destabilizare a situației în timpul alegerilor prezidențiale. În opinia sa, discuțiile despre o posibilă cerere a Transnistriei de a se alipi Rusiei sunt «o formă de presiune psihologică și politică» în contextul campaniei prezidențiale din Republica Moldova în care președinta Maia Sandu concurează pentru un nou mandat. «Miza este de fapt campania președintei doamna Maia Sandu și acest tip de joc, chiar dacă nu se va întâmpla, este un joc de psihologie preelectorală», a precizat Geoană.
Justiție
Consiliul Superior al Procurorilor a anulat rezultatele concursului pentru funcția de procuror general și a decis să organizeze un nou concurs. CSP și-a revocat propria hotărâre din 22 februarie cu privire la rezultatele probei de interviu, în care cel mai mare punctaj l-a acumulat Octavian Iachimovschi, adjunct al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție. CSP a decis revocarea «în legătură cu faptele survenite ulterior și pentru a nu periclita interesul public».
Procuratura Anticorupție și-a manifestat îngrijorarea cu privire la ceea ce s-a întâmplat și a cerut convocarea Adunării Generale a Procurorilor.
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a fost achitat într-un dosarîn care era învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu. Procuratura Anticorupție intenționează să conteste decizia de achitare la Curtea de Apel.
Securitatea statului
În parlament a fost înregistrat un proiect de amendamente la «Legea privind securitatea statului». Conform acestor amendamente, amenințările publice, inclusiv cele prin internet și în rețelele sociale, la adresa conducerii țării, vor fi incluse în lista amenințărilor la adresa securității statului.
Politică
Fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, a acuzat autoritățile că ignoră problemele cetățenilor și a anunțat lansarea campaniei «Vocea poporului». «Vom colecta informații de la oameni despre ceea ce îi preocupă cel mai mult, despre problemele cu care se confruntă, despre opinia, dorința și așteptările lor», a declarat ea. De cealaltă parte, PAS a îndemnat cetățenii să nu cadă pradă manipulărilor forțelor care ar dori să destabilizeze situația în țară și ar acționa în interesul unui stat străin.
Primarul capitalei, Ion Ceban, a acuzat reprezentanții partidului de guvernământ că folosesc întreprinderea de stat «Poșta Moldovei» în scopuri de partid. El a publicat o fotografie a unui pliant în care se afirmă că tocmai Ceban a refuzat să plătească pensionarilor și familiilor nevoiașe 150 de milioane de lei, prevăzute în bugetul municipal pentru compensații la încălzire. PAS a confirmat că a comandat distribuirea pliantelor prin «Poșta Moldovei», subliniind că a plătit toate serviciile întreprinderii de stat, drept dovadă fiind publicată și factura.
Gaz și pensii
Deputatul PAS Radu Marian, a declarat că în primăvară sau vară tariful la gaz ar putea fi din nou redus. Totul va depinde de cotațiile de pe piața internațională, a precizat parlamentarul. Prim-ministrul Dorin Recean a promis că toți banii planificați pentru indexarea pensiilor vor ajunge la cetățeni. Cu alte cuvinte, pensiile vor fi totuși indexate cu 6%.
Protestul transportatorilor
Astăzi, toți transportatorii interurbani se vor întoarce la muncă. Aceasta este decizia la care au ajuns, după ce parlamentul le-a cerut să prezinte propuneri pentru modificarea Codului transportului rutier. Și a promis să discute subiectul cu transportatorii.
Ce ne așteaptă astăzi?
- 10:00 — parlamentul se va întruni în ședință.
- 10:00 — ședința Consiliului Municipal Chișinău