NM Espresso: despre amenințările la adresa securității Republicii Moldova, demisia șefului Serviciului Vamal și ambuteiajele din Chișinău din cauza filmărilor
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre amenințările la adresa securității Republicii Moldova, demisia șefului Serviciului Vamal și ambuteiajele din Chișinău din cauza filmărilor

22Moldova și NATO

În prezent, Rusia nu reprezintă o amenințare militară pentru Moldova – suntem ajutați de asistența NATO și de rezistența Ucrainei, dar amenințările hibride nu au dispărut, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană,într-un scurt interviu acordat NM. De asemenea, el și-a spus părerea despre calea Moldovei, puterea NATO și cooperarea NATO-Moldova.

 


Demisie

Șeful Serviciului Vamal al Moldovei, Igor Talmazan, și-a dat demisia din cauza scandalului de corupție din vama Aeroportului Chișinău. „Îmi asum responsabilitatea pentru succesele și eșecurile Serviciului Vamal în perioada în care am fost la conducere. În calitate de șef al instituției, consider că este necesar să demisionez”, a scris Talmazan pe rețelele de socializare.


Justiţie

Un alt judecător, care apare în dosarul Laundromat, a fost găsit vinovat de pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii. Însă judecătorul nu va fi tras la răspundere din cauza expirării termenului de prescripție.

Iar procurorul Victoria Furtună, care a demisionat, a apelat la Avocatul Poporului pentru a fi recunoscută în calitate de avertizor de integritate și pentru a i se oferi protecție. Ea a remarcat că, potrivit legii, „protecția este asigurată pentru a reduce riscul de represalii din partea organelor de stat”.

 


Război

Poliția de frontieră a raportat că în sudul Moldovei, la 500 de metri de granița de stat cu Ucraina, au fost găsite fragmentele unei drone. Zona a fost evaluată. Nu există încă alte detalii. Serviciile speciale lucrează la fața locului.

Între timp, la Haga, 44 de țări, inclusiv Moldova, au susținut inițiativa de a crea un tribunal special pentru judecarea Rusiei, pentru crimele comise împotriva Ucrainei în timpul războiului. Documentul a fost susținut de toate țările Uniunii Europene, Marea Britanie, SUA, Canada, Japonia, Moldova și Georgia.

 


Armata Națională

Un incident tragic a avut loc în Armata națională a Moldovei. Un soldat în termen a murit în timpul exercițiilor militare. Potrivit versiunii preliminare, în timpul antrenamentelor acesta s-a sinucis, împușcându-se cu arma din dotare. Materialele cauzei au fost transferate la Procuratură.

 


Limba română în Ucraina

Ambasadorul României în Ucraina, Victor Micula, a spus că Kievul examinează posibilitatea instituirii Zilei Limbii Române, care ar putea fi sărbătorită în aceeași zi cu România și Moldova – 31 august. Ambasadorul a mai spus că în regiunea Odesa numărul școlilor cu predare în limba română a crescut de la 3 la 16.

 


Moldovagaz

Expert în domeniul energeticii și membrul Consiliului de Supraveghere al Moldovagaz, Sergiu Tofilat, are suspiciuni cu privire la corectitudinea licitațiilor organizate de companiile fiică ale Moldovagaz – Chișinău-Gaz, Ialoveni-Gaz și Bălți-Gaz. Șeful companiei, Vadim Ceban, a răspuns cu solicitarea „de a se evita acuzațiile nefondate”.


Vizite

Lunea viitoare, secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Björn Berge, va vizita Moldova. Este programat să se întâlnească cu ministrul Justiției Veronica Mihailov-Moraru, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe Vladimir Cuc și președintele Parlamentului Igor Grosu.

 


Cinema și ambuteiaje

Primăria Chișinău a declarat că a rezolvat problema ambuteiajelor care începuseră să apară din cauza filmării peliculei ”Transit time”. În centrul capitalei, echipa de filmare va lucra doar în weekend. Filmările în sine vor dura o lună și jumătate – din 3 aprilie până pe 16 mai. Primăria a menționat că „este primul proiect menit să atragă investiții în sectorul televiziunii și radioului”.


Ce ne așteaptă astăzi?

La ora 10:00 vor începe discuțiile publice cu privire la crearea platformei unice în domeniul energiei regenerabile și eficienței energetice;

La ora 11:00, șeful Termoelectrica Iurie Razlovan va susține o conferință de presă;

Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice se întrunește la ora 13.00.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: