facebook/Igor Dodon

NM Espresso: despre ce fel de încercări de destabilizare a declarat Dodon, cine i-a declarat «Stop!» președintelui și cum Tauber a fost inclusă la APCE

Alegerile președintelui: Dodon a văzut riscuri din exterior

Președintele Igor Dodon a anunțat despre încercările anumitor forțe din exterior de a destabiliza situația din Moldova înainte de alegerile prezidențiale: «S-a început o finanțare masivă a ONG-urilor, încercări de a manipula opinia publică pentru a provoca proteste în masă». Dodon a discutat despre toate acestea cu angajații de la SIS, pe care i-a îndemnat să fie pregătiți pentru a preveni toate amenințările.

Blocul Unirea: «Stop Dodon!»

Iar blocul electoral Unirea, constituit din cinci partide unioniste, a anunțat despre organizarea în centrul Chișinăului a protestelor permanente «Stop Dodon!».

Parlamentul: niciun pas fără politică

Ședința parlamentului care a avut loc recent a fost zgomotoasă și plină de diferite declarații. Fracțiunile DA și PAS au cerut demisia șefului de la MAEIE Aureliu Ciocoi, din cauza declarațiilor acestuia cu privire la rolul armatelor ruse în conflictul militar de pe Nistru. Și reprezentanții PAS s-au revoltat, din cauza că biroul permanent al legislativului intenționează să interzică organizarea în parlament a conferințelor de presă în care, alături de deputați, participă cetățenii de rând. Democrații au cerut revenirea la călătoria gratuită în transportul public pentru victimele represiunilor politice și ale deportărilor. Iar socialiștii și blocul ACUM au propus adoptarea în parlament a «Declarației privind încetarea dosarelor politice ale persoanelor persecutate de către regimul oligarhic». Acest lucru a provocat nemulțumirea deputaților din Partidul Democrat și din Partidul «Șor».

De asemenea, deputații i-au lipsit de înlesniri la facturi pe foștii președinți de parlament, au permis îndeplinirea serviciului militar în bază de contract până la vârsta de 60 de ani, au recunoscut că Tutun CTC și Stațiile Auto au fost date persoanelor private în mod pripit și cu numeroase încălcări și au inclus-o pe Marina Tauber, deputat din Partidul «Șor», ca membru de rezervă al delegației moldovenești la APCE.

Totodată, deputații au decis să investigheze legitimitatea vânzării și a altor forme de înstrăinare a bunurilor sindicatelor, din care a rămas foarte puțin în anii de independență. Este vorba despre tranzacțiile din perioada 1991-2018.

Moratoriul: pot fi eliberați infractorii din închisoare din cauza condițiilor precare?

Activiștii pentru drepturile omului consideră că anularea mecanismului care permite reducerea termenului de detenție din cauza condițiilor precare de întreținere în penitenciare încalcă drepturile deținuților și ar putea afecta relațiile dintre Moldova și Consiliul Europei. Reprezentanții guvernării insistă că moratoriul instituit asupra acestui mecanism va crește securitatea publică, de aceea «corespunde intereselor societății».

Medicina: trebuie să fii foarte sănătos pentru a-ți aștepta rândul

Lista serviciilor medicale pentru deținătorii polițelor de asigurare medicală obligatorie din Moldova este destul de impresionantă. Doar că e destul de problematic să beneficiezi de aceste servicii: timpul de așteptare a consultației sau a investigației, chiar dacă ai îndreptare de la medicul de familie, ar putea dura câteva săptămâni sau luni. Această perioadă nu este nicicum limitată prin lege.

Gripa și infecțiile virale respiratorii acute: unde au dispărut măștile?

În mod tradițional, în luna februarie se înregistrează apogeul infecțiilor virale — gripa și infecțiile virale respiratorii acute. Iar anul acesta, panica este completată de coronavirus. Chișinăuienii au luat cu asalt farmaciile în căutarea măștilor medicinale de unică folosință, dar s-a constatat că acestea lipsesc în multe rețele farmaceutice. NM a încercat să afle, unde au dispărut măștile, unde totuși ele pot fi găsite și dacă acestea ne pot proteja de virus.

Iar numărul persoanelor contaminate cu coronavirus la nivel mondial a crescut în ultimele 24 de ore cu 15 mii și a ajuns până la 60 de mii.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 14 februarie:

  • Va avea loc ședința Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a Consiliului Municipal Chișinău.
  • Astăzi este și Ziua tuturor îndrăgostiților. Tu ai cumpărat deja cadou?

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Petru Frunze

Un deputat PAS explică de ce nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Avem o misiune comună”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Petru Frunze a publicat pe 20 iulie, pe Facebook, un mesaj cu privire la absența sa de pe lista candidaților PAS pentru alegerile parlamentare din toamnă. Politicianul a declarat că decizia ca el să nu fie printre concurenții formațiunii a fost luată în baza propunerii sale, însă nu a precizat motivul din spatele acesteia. Totodată, Frunze a spus că îi susține pe „toți” candidații PAS la scrutin.

Petru Frunze a menționat că, de la fondarea Partidului Acțiune și Solidaritate, a avut un rol activ în cadrul partidului, ocupând mai multe funcții. Acesta a subliniat că a fost primar și deputat, timp de două mandate, din partea PAS.

Sunt mândru de ce am realizat. (…) După două mandate de primar și două de deputat, am simțit că este timpul pentru o nouă etapă. Decizia de a nu candida pentru un nou mandat a fost luată în baza propunerii mele, decizie pe care o respect. Cred că este o alegere bună, la fel ca toate cele pe care le-am luat în cariera mea politică”, a declarat el.

Acesta a spus că își va duce până la capăt actualul mandat de deputat și va continua să activeze în continuare în calitate de președinte al Organizației Teritoriale PAS Ialoveni și membru al Biroului Politic Național al formațiunii.

Politicianul a declarat că îi susține pe „toți” candidații partidului pentru alegerile parlamentare din toamnă și le dorește succes.

Dragi prieteni, avem o misiune comună, să câștigăm aceste alegeri pentru ca Moldova să devină, în 2028, membră a Uniunii Europene. Împreună reușim!”, a declarat Petru Frunze.

Amintim că, pe 20 iulie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Printre concurenții formațiunii se mai numără actuali miniștri și deputați, personalități din domeniul culturii și educației, ex-membri ai Platformei DA și alții. Pe lângă Petru Frunze, pe lista pentru scrutinul din toamnă lipsesc și alți deputați PAS din ultima legislatură, printre care Iulia Dascălu, Vasile Șoimaru și Oazu Nantoi.

În cursul aceleiași zile, Iulia Dascălu a publicat un videoclip în care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat la reuniunea Consiliului Politic Național PAS, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.

Tot pe 20 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea în campania electorală.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: