Despre trădare, rușine și patriotism
Deputații parlamentului s-au întrunit ieri dimineață într-o ședință ordinară. Cu puțin timp înainte de aceasta, reprezentanții și simpatizanții partidului «Șor» și ai comuniștilor au organizat un așa-numit «coridor al rușinii» pentru deputații din partidul de la guvernare (de parcă nu Șor este cel care a fugit din Moldova și nu el a fost condamnat de instanța primară la 7,5 ani privațiune de libertate pentru delapidări în proporții deosebit de mari). Ca de obicei, protestatarii au cerut demisia guvernului și a președintelui țării.
Parlamentarii au început ședința cu discuții despre evenimentele care au avut loc la nordul Moldovei, la Naslavcea, unde recent au căzut fragmentele unei rachete rusești. Președintele comisiei parlamentare pentru securitate, deputatul PAS Carp a spus că săptămâna viitoare, comisia va audia raportul ministrului apărării Nosatîi. Iar deputatul socialist Lozovan le-a sugerat colegilor «să se abțină de la declarații categorice», menționând că deputații ar trebui să înțeleagă, «ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat și în ce împrejurări». Propunerea n-a fost susținută de către deputați, iar președintele parlamentului a acuzat socialiștii de ipocrizie și i-a îndemnat «să se trezească, în sfârșit».
Însă acuzațiile nu s-au terminat aici. Deputatul PAS Chiriac i-a amintit comunistului Starîș despre participarea recentă a acestuia la forumul din Valdai, unde Starîș «s-a ridicat, roșu la față, ca un vasal în fața stăpânului său» și l-a întrebat pe Putin dacă e posibilă crearea unui spațiu cultural și economic unic de la Lisabona până la Vladivostok. Totodată, Chiriac i-a transmis acestuia două monede-ciocolate (nu trei și nici 30), declarând că «un mai mare trădător» de la Lisabona până la Vladivostok nu mai găsești. În replică, Starîș a spus că trădare este «să-ți lași poporul fără gaz și electricitate».
După schimbul de «amabilități», deputații au început să lucreze: au decis să majoreze bursele acordate sportivilor din Moldova, să interzică magazinele Duty-free în condițiile precedente (acestea vor putea funcționa în continuare, dar fără facilități fiscale), dar și să interzică deconectarea gazului, energiei electrice și încălzirii în perioada rece a anului în locuințele cetățenilor din categoriile vulnerabile.
Criza continuă…
În timp ce noi toți continuăm să trăim în condiții de criză energetică și de economisire, unii politicieni încearcă să obțină capital politic (că doar vom avea alegeri la anul). Astfel, primarul capitalei Ceban a acuzat ieri guvernul și «Moldovagaz» de «o înțelegere» care, potrivit afirmațiilor sale, «fură cetățenii». Că prețul de achiziție a scăzut, iar tariful nu s-a micșorat (de notat că problema constă în devierile tarifare — datorii pe care «Moldovagaz» a reușit să le acumuleze anul acesta). Președintele «Moldovagaz» «a fost sincer mirat» de aceste acuzații, iar vicepremierul a mers și mai departe. Acesta a numit afirmațiile primarului «minciuni halucinante» și a declarat că cererea de chemare în judecată se pregătește deja.
Însă primarul de Chișinău nu s-a oprit doar la acuzații. Seara, acesta a întrerupt discursul reprezentantului ANRE la ședința Consiliului Municipal, a ocupat tribuna și, în maniera sa emoțională, a declarat că întreprinderea «Apă-Canal Chișinău este supusă unor atacuri raider din partea guvernării»: «PAS-ul a dat indicația ANRE-ului să nu miște un deget în acest sens, doar ca noi cu dumneavoastră să fim de vină că municipiul Chișinău nu va avea apă», a declarat Ceban.
De notat că, potrivit legislației, tarifele actuale, inclusiv la apă și canalizare, sunt stabilite de ANRE.
Între timp, vicepremierul Spânu ne-a îndemnat din nou să economisim și chiar a spus că energia electrică cea mai costisitoare este seara, iar cea mai ieftină — dimineața. Și apropo, Moldova importă din România 88 la sută din energia electrică din România, iar semnarea unui acord cu un alt producător de energie electrică din România este aproape de final. Cu toate acestea, oficialii de la Chișinău continuă negocierile cu Tiraspolul.
Pe scurt, despre alte știri
Președintele Maia Sandu s-a deplasat la Naslavcea, unde a discutat cu localnicii. Șefa statului a spus că din cauza căderii fragmentelor de rachetă, au fost afectate 21 de case, iar daunele provocate constituie aproape 68 mii de lei. Anterior, și reporterii NM au fost la Naslavcea, unde au vorbit cu localnicii.
Procuratura Anticorupție a reținut alte 8 persoane după perchezițiile efectuate în oficiul partidului «Șor» din Chișinău (amintim că în timpul perchezițiilor, oamenii legii au ridicat 321,7 mii de lei).
Fostul director al întreprinderii de stat «Calea Ferată din Moldova» Topal a fost extrădat din Belgia în Chișinău. Reamintim că acesta este cercetat penal pentru fraudă, delapidarea averii străine, corupere pasivă, abuz de putere sau abuz de serviciu.
Pe scurt, despre ceea ce va fi astăzi
- La ora 10:00, vor începe audierile publice ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare.
- La ora 11:00, va începe ședința tradițională a Consiliului Audiovizualului.
Autoritățile capitalei au blocat un segment de pe strada Ismail (de la bulevardul Ștefan cel Mare până la strada București), ceea ce a provocat modificarea circulației transportului public. De aceea stabiliți-vă din timp traseul, ca să nu rămâneți blocați în ambuteiaje.
Iar pentru ca ziua de vineri să treacă mai repede, începeți să vă planificați weekendul. Vă vine în ajutor tradiționalul nostru ghid artistic cu cele mai bune evenimente ale săptămânii curente.