eadaily.com

NM Espresso: despre guvernul Gavrilița în persoane, „Moldova vremurilor bune” și despre cele 45 de zile ale lui Platon

Guvernul Gavrilița

Candidatul la funcția de premier Natalia Gavrilița și-a prezentat echipa guvernului. În articolul «Кабмин в лицах» („Cabinetul de miniștri în persoane”), NM a relatat, ce se știe despre viitorii miniștri ai Moldovei și de ce aceștia vor fi 13 și nu nouă, ca în executivul actual.

La fel, Gavrilița a publicat programul de activitate a guvernului intitulat „Moldova vremurilor bune”. „Vremurile bune” presupun combaterea corupției și a crizei, majorarea pensiei minime și a numărului de locuri de muncă, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, colaborarea cu NATO și integrarea în UE.

Vineri, 6 august, Gavrilița va prezenta deputaților parlamentului programul și candidații la funcția de ministru. Pentru a fi numit, noul cabinet de miniștri să fie votat de 51 de deputați. PAS, care a format noul guvern, are 63 de mandate de deputat.

Bani

Consiliul Guvernatorilor FMI a aprobat distribuirea a 650 miliarde de dolari țărilor membre ale fondului, dintre care 275 miliarde de dolari sunt destinate țărilor în curs de dezvoltare, inclusiv Moldovei. Cei de la FMI au menționat că acești bani „ar trebui să crească lichiditatea și rezervele tuturor țărilor membre ale fondului”, dar și să stabilizeze economia mondială. Până la sfârșitul lunii august, Moldova ar putea deja să primească 236 milioane de dolari de la FMI, chiar „fără un memorandum și fără niciun fel de condiții”.

Iar primăriile din Ceadîr-Lunga și Sângerei au decis să emită obligațiuni locale. Cu banii împrumutați de la populație, primăriile intenționează să construiască apeducte și să repare drumuri. NM a relatat, prin ce se deosebesc obligațiunile locale de cele de stat, care este profitabilitatea acestora și dacă există vreun risc în cazul achiziției lor.

Sandu

Cei din administrația președintelui țării au comunicat că vizita de două zile în Georgia a delegației Moldovei în frunte cu Maia Sandu a costat bugetul 23,7 mii de lei. Cea mai mare parte din acești bani s-a cheltuit pentru procurarea biletelor de avion.

Absolvenții și universitățile

Cei mai mulți liceeni din Moldova, care au absolvit 12 clase, încearcă să-și continue studiile în instituțiile universitare. În articolul «Лишь немногие абитуриенты хотят учиться дома» („Puțini sunt pretendenții la studii superioare, care doresc să învețe acasă”), NM a relatat, unde și de ce pleacă la studii absolvenții liceelor din Moldova.

Platon

Veaceslav Platon a declarat că, plecând peste hotare, a profitat de dreptul său de a părăsi Moldova în decurs de 45 de zile după ce dosarul în care a fost extrădat a fost finalizat în fond. Platon a răspuns astfel oponenților săi care s-au indignat de faptul că el a părăsit țara fără niciun impediment.

Imunizare

Câteva sute de reprezentanți ai bisericii ortodoxe au protestat marți, în centrul Chișinăului, împotriva imunizării obligatorii anti-COVID. Credincioșii și slujitorii bisericii au venit cu pancarte: „Corpul meu – decizia mea”, „Moldova spune nu vaccinării obligatorii” (reportaj foto și stream NM de la protest).

Mai târziu, cei de la Ministerul Sănătății au precizat că în Moldova nu a fost introdusă imunizarea obligatorie. Iar cerința Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică de a imuniza până la 1 septembrie 70 la sută din angajații instituțiilor și întreprinderilor este doar un îndemn de a accelera procesul de vaccinare. În același timp, autoritățile țării noastre intenționează să aprobe imunizarea copiilor de 12-16 ani cu Pfizer și Moderna, când aceste vaccinuri vor fi în cantitate suficientă în Moldova.

Situația epidemiologică

161 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore. Cele mai multe cazuri s-au depistat în Chișinău (45) și Cahul (35). Din cauza complicațiilor provocate de COVID, patru persoane au decedat în ultimele 24 de ore. 1284 de persoane bolnave continuă să se trateze, 59 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 14 – conectate la aparatele de respirație asistată.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 4 august

  • Va avea loc ședința Consiliului Audiovizualului;
  • Ministerul Sănătății va lansa campania „Vaccinează-te pentru ca viața să revină la normal”;
  • „Juriștii ortodocși” vor susține o conferință de presă despre discriminarea persoanelor nevaccinate.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Lenovo Day 2025 în Moldova: AI, teste de impact, concursuri, premii

Compania Lenovo a organizat la Chișinău a doua conferință Lenovo Day 25.
NM, în parteneriat cu Lenovo, relatează cum a decurs unul dintre principalele evenimente de profil din Moldova.

Pe 25 iunie, la centrul Digital Park din Chișinău, s-a desfășurat cea de-a doua conferință anuală de amploare Lenovo Day 25. Evenimentul, la care au fost prezentate cele mai recente dezvoltări ale gigantului IT mondial Lenovo, a adunat zeci de parteneri, clienți, retaileri și distribuitori Lenovo.

Conform tradiției, la Lenovo Day pentru oaspeți a fost organizată o zonă demonstrativă cu principalele noutăți ale companiei: laptopuri, tablete și consola de jocuri Legion Go.

Printre upgrade-urile interesante ale gamei Lenovo se numără: ThinkPad cu carcasă ultra-rezistentă din carbon, laptopuri de gaming Lenovo Legion echipate cu ecran OLED și laptopurile flagship Lenovo Yoga. Apropo, pentru gameri s-a organizat un concurs: se putea juca jocul pe calculator Formula 1, în urma căruia trei lideri au primit premii de la Lenovo.

La conferință au vorbit în fața oaspeților mai mulți speakeri. Tema principală a Lenovo Day 25 a fost Inteligența Artificială.

Directorul de vânzări Lenovo în țările Europei de Est și Asiei Centrale, Evgheny Trotsenko, a menționat că Lenovo are cel mai mare portofoliu din industrie de dispozitive cu suport pentru inteligență artificială (IA), optimizate pentru IA și gata pentru a lucra cu IA. Compania investește anual 2,3 miliarde de dolari în inovații. „Anul trecut îl putem numi oficial anul IA”, a spus Trotsenko.

El a remarcat că există trei tipuri de inovații pe care le creează Lenovo: tehnologii inventate de Lenovo (prima hartă cu caractere chinezești), tehnologii care au creat sau definit o categorie nouă (precum Yoga și balamaua de 360 de grade, ecran pliabil etc.). A treia categorie, potrivit lui Trotsenko — sunt tehnologiile care ocupă o poziție de lider în industria IT (cum ar fi răcirea cu apă, supercomputerele etc.).

Prezentarea managerului de vânzări pentru dispozitive de consum Lenovo în Moldova, Georgia și Armenia, David Zirakashvili, a fost dedicată noului portofoliu de produse bazate pe inteligență artificială pentru utilizatorii casnici.

El a evidențiat seriile de laptopuri Yoga și IdeaPad, care au devenit deja sinonime cu calitatea înaltă și inovația. Gama lor include diferite configurații de laptopuri cu IA pe procesoare Qualcomm, AMD și Intel. În acest an, Lenovo va încânta Moldova cu disponibilitatea noilor Yoga Slim 9 — primul laptop din lume cu cameră sub ecran, precum și seria limitată Aura Edition, dezvoltată în parteneriat cu Intel. Pentru gameri a fost pregătit un adevărat cadou — laptopurile Lenovo Legion cu răcire lichidă avansată și ecran OLED, precum și consola de jocuri Legion Go.

De asemenea, Zirakashvili a vorbit despre noua soluție software Lenovo AI Now — un asistent virtual care învață din comportamentul utilizatorului și funcționează chiar și fără internet.

Managerul de vânzări pentru dispozitive comerciale Lenovo în Moldova, Georgia și Armenia, Victor Tabarian, la rândul său, a vorbit despre noutățile pentru segmentul de business ThinkPad și ThinkBook, în care flagship-ul a devenit ThinkBook Plus Gen 6 cu un ecran glisant unic — suprafața acestuia poate fi mărită aproape de 1,5 ori cu un simplu gest al mâinii în fața camerei.

Laptopurile Lenovo reprezintă o combinație de fiabilitate dovedită în timp, performanță ridicată, securitate complexă și confort pentru afaceri, ceea ce le face unele dintre cele mai bune laptopuri pentru utilizare corporativă. Dispozitivele trec prin peste 200 de teste de calitate conform a 12 metode și 26 de proceduri, inclusiv teste după standardul militar MIL-STD-810G/H. Aceste teste simulează condiții extreme — lovituri la cădere, vibrații, expunere la praf, umiditate, temperaturi extreme și diferențe de presiune. Datorită acestora, laptopurile suportă condiții dure de exploatare.

În sprijinul cuvintelor vorbitorului, la Lenovo Day laboratorul Mendelevium a efectuat un test de impact al laptopului Lenovo ThinkPad X1 Carbon. Spectacolul impresionant a demonstrat fiabilitatea legendarului laptop și capacitatea acestuia de a funcționa în condiții extreme. ThinkPad a arătat rezistență la temperaturi înalte și scăzute, umiditate crescută și alte influențe externe, confirmându-și reputația de dispozitiv calitativ și performant.

Compania dezvoltă în regiune platforma Lenovo 360, care unește partenerii și ajută la creșterea vânzărilor și a profiturilor datorită programelor motivaționale exclusive și instruirilor. Despre avantajele acesteia le-a vorbit oaspeților managerul pentru lucrul cu distribuitorii din regiunea EECA Mihail Vorobiev.

Printre altele, participanților li s-au prezentat soluții pentru infrastructura IT scalabilă, care ajută afacerile să se adapteze la creștere și cerințele de securitate, precum și să faciliteze implementarea inteligenței artificiale în diverse domenii. O prezentare separată despre acest lucru a fost susținută de specialistul tehnic Lenovo în Europa de Est și Asia Centrală Grigory Pryalukhin. El a spus că firma ține cont de tendințele actuale ale pieței, cerințele de securitate, scalabilitate și eficiență, oferind soluții care se adaptează ușor la creșterea afacerii și la volumul de date în creștere.

În plus, Lenovo dezvoltă activ un ecosistem de soluții AI gata pentru diverse domenii, create împreună cu parteneri și furnizori verificați. Acest lucru simplifică considerabil implementarea inteligenței artificiale pentru clienții companiei și asigură suport tehnic de calitate în toate etapele acestui proces complex.

La final, în cadrul conferinței a fost organizată o tombolă, în care s-a oferit tableta flagship Idea Tab Pro unuia dintre oaspeții evenimentului, iar evenimentul a continuat seara în format de networking.

Lenovo lider global IT cu o cifră de afaceri de 57 miliarde de dolari și cel mai mare producător de PC-uri din lume. Compania activează pe 180 de piețe, inclusiv în Moldova, unde Lenovo este prezentă din 2014.

Material sponsorizat

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: