Republica Moldova și UE
Republicii Moldova și Ucrainei le-a fost acordat statutul de țări candidate la aderarea la UE. Decizia a fost votată în seara de 23 iunie, la reuniunea Consiliului European. Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, a declarat că această zi este una istorică. Și a remarcat că extinderea este o oportunitate a Uniunii Europene de a consolida securitatea geopolitică. În același timp, Metsola a evitat să răspundă la întrebarea dacă Republica Moldova va trebui să iasă din componența CSI devenind candidat la aderarea la UE.
NM a clarificat, ce înseamnă statutul de candidat și ce cale urmează să parcurgă Republica Moldova înainte de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Despre aceasta — în articolul «Молдова сделала шаг в ЕС» («Moldova a făcut un pas spre UE»). Totodată, noi am întrebat deputații din Republica Moldova, care este părerea lor în acest sens. Despre aceasta — în video-ul «Если Россия не захватит нас» («Dacă Rusia nu ne va cotropi»).
Republica Moldova și Ucraina
Președinții Republicii Moldova și Ucrainei, Maia Sandu și Volodimir Zelenski au convenit în privința cooperării și sprijinului reciproc pe calea integrării în UE. Presa ucraineană a anunțat că Sandu intenționează să efectueze o vizită oficială la Kiev. Cei din administrația prezidențială a Republicii Moldova nu au comentat informația respectivă. Iar cei din administrația președintelui Zelenski au declarat că dacă vizita va avea loc, aceasta nu va fi anunțată în prealabil din considerente de securitate.
Transnistria și integrarea europeană
Comentând afirmațiile lui Sandu precum că locuitorii din stânga Nistrului vor susține integrarea europeană a Republicii Moldova, administrația de la Tiraspol a declarat că «Transnistria are cu totul alte planuri» — independența și dezvoltarea relațiilor cu Rusia. Și populația Transnistriei a susținut aceste planuri în cadrul unui referendum. Cei de la Tiraspol au mai remarcat că cele două maluri ale Nistrului «au o identitate diferită» și că «unificarea acestora este practic imposibilă».
Gazele naturale și 300 milioane de euro
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va acordaRepublicii Moldova un credit de 300 milioane de euro pentru achiziția și păstrarea unor rezerve strategice de gaze naturale. Achiziția de gaze naturale va fi monitorizată de BERD, acestea urmând să fie depozitate în România sau Ucraina.
Guvernarea și starea de urgență
Parlamentul a susținut propunerea guvernului de a prelungi regimul stării de urgență în Republica Moldova cu 45 de zile în legătură cu războiul din Ucraina. Opoziția a refuzat să voteze pentru aceasta, numind decizia respectivă o tentativă «de a construi o monarhie absolută a PAS, pentru ca populația, presa și opoziția să nu poată critica și să nu afle cum se pregătesc documentele».
Opoziția și protestele
Partidul Comuniștilor (PCRM) salută crearea în Republica Moldova a mișcării «O viață nouă», care a adus la Chișinău, în ziua de 19 iunie «cea mai mare acțiune de protest din ultimii ani». PCRM va susține această mișcare și va participa la acțiunile pe care le va organiza, pentru a obține demisia guvernului și alegeri parlamentare anticipate. Cei din PCRM nu au precizat că în spatele mișcării «O viață nouă» se află partidul «Șor».
Iar joi, «Șor» și PCRM au protestat lângă sediul MAI, cerând demisia ministrului Ana Revenco. Protestatarii consideră că la protestul din 19 iunie, poliția «a încălcat dreptul cetățenilor la libertatea cuvântului».
Republica Moldova și educația
Autoritățile pregătesc o reformă de amploare a învățământului superior din Republica Moldova. Detaliile reformei încă nu sunt făcute publice, dar NM a constatat că este vorba despre reducerea numărului de universități publice și consolidarea celor care vor rămâne. De notat că înșiși cei din universități au aflat de la NM despre reforma care este în curs de elaborare.
Ministerul Educației a anunțat că Parteneriatul Global pentru Educație va acorda Republicii Moldova un grant în valoare de 5 milioane de dolari pentru promovarea reformelor în educație. PGE finanțează dezvoltarea educației în țările în curs de dezvoltare.
#SăteîndrăgosteștiÎn48deore
«Chimia alb-roșie» este noul ghid de artă al NM despre Chișinăul de sâmbătă-duminică. Odihniți-vă în acest weekend, lăsați în viața voastră «lumina și eternitatea» și îndrăgostiți-vă în 48 de ore de acest oraș, de vremea nestatornică și de mireasma teilor după ploaie.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 24 iunie
- Ședințele ANRE, CEC și Consiliului Audiovizualului.
- Licitaţie pentru obținerea dreptului de locațiune a încăperilor cu altă destinație decât cea locative.