pridnestrovie-news.ru

NM Espresso: despre testarea elevilor pentru coronavirus, imunizarea în Transnistria și despre disputele referitoare la vârsta de pensionare

CC

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională impunerea cotelor maxime generale pentru taxele locale. Acest lucru este prevăzut în politica bugetar-fiscală pentru anul 2021, elaborată de guvernul lui Ion Chicu și adoptată la sfârșitul anului trecut de către majoritatea parlamentară de atunci PSRM-«Șor».

Pensionari

Cei de la PAS au declarat că nu vor admite reducerea vârstei de pensionare, așa cum este prevăzut în legea pe care PSRM-«Șor» au adoptat-o la sfârșitul anului trecut. Cei de la PAS susțin că reducerea vârstei de pensionare va provoca micșorarea bruscă a mărimii pensiilor.

Cei de la PSRM au declarat că aceste planuri ale partidului de la guvernare «ar putea avea efectul unei explozii pentru societate» și au amenințat cu proteste în masă dacă PAS va anula legea care prevede micșorarea vârstei de pensionare.

Pensii

Iar NM a analizat dacă într-adevăr majorarea pensiilor, care a fost inițiată de guvernul Nataliei Gavrilița, va fi «cea mai mare creștere de pensii din toată istoria Republicii Moldova». Cei din compania iData au ajuns la concluzia că cea mai mare majorare a pensiilor a avut loc în anul 2009. Despre aceasta, dar și despre faptul dacă majorarea actuală va soluționa problema pensiilor în țară — aflați din articolul «Кто больше?» («Cine oferă mai mult?»).

Demisii

Președintele Maia Sandu a semnat un decret cu privire la demiterea lui Igor Gorgan din funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale. Inițiativa cu privire la destituirea din funcție a lui Gorgan a fost înaintată de ministrul apărării, Anatolie Nosatîi.

Persoane noi

Cinci deputați noi vor intra în fracțiunea parlamentară a PAS. Aceștia vor ocupa locurile deputaților PAS care au devenit membri ai noului cabinet de miniștri.

«Grupul Petrenco»

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a obligat Moldova să achite membrilor «grupului Petrenco» despăgubiri de peste 60 mii de euro în calitate de prejudicii morale. Instanța a declarat Moldova vinovată de încălcarea dreptului la libertatea de întrunire.

Transnistria

Autoritățile de la Chișinău intenționează să transmită în timpul apropiat Transnistriei un nou lot de vaccinuri împotriva coronavirusului. NM a relatat în articolul «Приднестровье вакцинируется, но не интегрируется» («Transnistria se vaccinează, dar nu se integrează»), câte doze de vaccin a transmis Chișinău către Tiraspol în cele șase luni ale campaniei de vaccinare, care vaccinuri sunt cele mai solicitate în Transnistria și care sunt declarațiile în acest sens la Chișinău și la Tiraspol.

Școli

Ministerul Sănătății intenționează să introducă testarea elevilor pentru coronavirus în școlile în care este imposibilă asigurarea distanței de un metru între aceștia. Ala Nemerenco, ministrul sănătății, a subliniat faptul că testele ar trebui să fie gratuite pentru copii. Nemerenco a mai menționat că Ministerul Sănătății încă nu ia în calcul opțiunea privind vaccinarea copiilor.

Ziua Vinului

Guvernul a anulat evenimentele care urmau să fie organizate la Chișinău cu ocazia Zilei Naționale a Vinului. De obicei, acestea sunt organizate în primul weekend din luna octombrie. Autoritățile au luat această decizie în legătură cu agravarea situației epidemiologice.

Situația epidemiologică

1143 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore. Cele mai multe cazuri s-au depistat în Chișinău 372, Sîngerei (82) și Bălți (81). Printre persoanele contaminate sunt 31 de lucrători medicali. Alte 12 persoane cu vârsta cuprinsă între 49 și 98 de ani au decedat din cauza complicațiilor provocate de COVID. 6365 de persoane contaminate continuă tratamentul, 107 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 8 — conectate la aparatele de respirație asistată.

 

Și despre ceea ce va fi astăzi, 15 septembrie

  • Va avea loc ședința guvernului.
  • Consiliul Audiovizualului se va întruni în ședință.
  • Miniștrii afacerilor externe ai Moldovei și Slovaciei vor susține o conferință de presă comună.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Oana Țoiu, despre explicații pentru interdicția primarului de Chișinău: „România nu este datoare dl. Ceban”

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România „nu este datoare” să ofere explicații primarului de Chișinău, Ion Ceban, cu privire la interdicția acestuia de a intra pe teritoriul țării, întrucât nu este cetățean român. Oficiala a menționat că edilul va primi totuși un răspuns de la instituția abilitată, în acest caz fiind vorba de Serviciul Român de Informații. Precizările au fost făcute în cadrul emisiuni din 19 iulie, la Antena 3 CNN.

România nu este datoare domnului Ceban, pentru că domnul Ceban nu este un cetăţean român, e improbabil că va putea vreodată fi, nu este un cetăţean al Uniunii Europene şi este dreptul nostru de a acorda sau nu acces pe teritoriul nostru. România, ca orice altă ţară membră şi a spaţiului Schengen şi a Uniunii Europene, poate interzice accesul pe teritoriul său tuturor persoanelor despre care consideră că poate să reprezinte un risc pentru siguranţa naţională sau pentru ordinea publică. Este dreptul României, este dreptul Uniunii Europeane, nu a fost contestat de niciun alt stat membru în acest moment. Odată cu interdicţia accesului domnului Ceban şi altor doi cetăţeni moldoveni pe teritoriul României, este o interdicţie care se extinde la întreg spaţiul Schengen”, a declarat Oana Țoiu, potrivit Digi24.

Întrebată de ce Ion Ceban este considerat un pericol de către România, ministra a spus: „Este o întrebare pe care şi domnul Ceban a pus-o într-o adresă oficială. Va primi sigur răspuns de la instituţiile abilitate, în acest caz Serviciul Român de Informaţii, însă să fie foarte clar, nici nu există vreo datorie a României de a da toate detaliile pe care le deţine şi cred că este ceva lesne de înţeles pentru toată lumea, că atunci când vorbim de un potenţial pericol, vorbim şi de rezerva pe care instituţiiile o au în a transparentiza toate informaţiile pe care le deţin”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 

În aceiași zi, Ion Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme. „Vreau dovada că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”, a spus el.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: