Sandu: protejarea pădurilor, întâlniri cu Erdogan și Tokaev
În cadrul summitului climatic de la Baku, Maia Sandu a solicitat sprijin pentru Republica Moldova în vederea restabilirii pădurilor și decarbonizării (trecerea la surse de energie cu emisii reduse de carbon). În același timp, în Moldova a fost anunțat un concurs de proiecte în domeniul protecției mediului, pentru care s-au alocat 125 milioane de lei.
De asemenea, la Baku, Sandu s-a întâlnit cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, cu care a discutat despre «pacea și stabilitatea regională, precum și despre Găgăuzia — puntea ce leagă țările noastre». «Împreună ne dorim să păstrăm limba găgăuză și să protejăm cultura găgăuză, o parte importantă a identității Republicii Moldova», a declarat Sandu.
Sandu a discutat, de asemenea, cu președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, despre parteneriat, cooperarea economică și deschiderea unei ambasade a Republicii Moldova la Astana.
Lupta împotriva corupției
La ședința Consiliului Suprem de Securitate desfășurată luni, Sandu a cerut intensificarea luptei împotriva corupției electorale, reformarea Procuraturii Anticorupție și crearea unei Curți Anticorupție. Experții își exprimă îndoiala cu privire la eficiența măsurilor propuse. Detalii citiți în articolul NM «Arestarea oamenilor doar pentru a liniști societatea este o politică falimentară».
Sistemul judiciar
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis convocarea Adunării Generale a Judecătorilor pe 19 decembrie, în Palatul Republicii. De asemenea, Consiliul a anunțat un concurs pentru funcția de membru CSM din rândul judecătorilor Curților de Apel și a informat despre organizarea unui concurs pentru detașarea temporară a cinci judecători la Curtea Supremă de Justiție.
Diplomație: notă de protest pentru ambasadorul rus
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al Republicii Moldova i-a înmânat ambasadorului Rusiei, Oleg Ozerov, o notă de protest pentru implicarea Rusiei în alegeri și în referendum, precum și pentru dronele rusești găsite pe teritoriul Moldovei.
Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, a respins acuzațiile: «Încă o dată nu au fost prezentate probe că dronele aveau origine rusească și au fost lansate de pe teritoriul Rusiei. Suntem convinși că astfel de dovezi nu vor fi prezentate niciodată, pentru că ele nu există».
Dosarul de trădare de patrie
A fost trimis în judecată dosarul împotriva șefului departamentului juridic al Parlamentului, Ion Creangă, și a unui angajat al Poliției de Frontieră (numele nu este comunicat). Ei sunt acuzați de trădare de patrie și conspirație împotriva Republicii Moldova. Potrivit anchetei, Ion Creangă s-ar fi întâlnit cu un angajat al ambasadei Rusiei, căruia i-ar fi furnizat informații secrete.
Discriminare în Moldova
Republica Moldova a înregistrat progrese în combaterea discriminării și a discursului de ură, chiar dacă mai rămân probleme nerezolvate în acest domeniu. Aceste concluzii aparțin Comisiei Europene împotriva Intoleranței și Discriminării. Experții au oferit autorităților moldovenești mai multe recomandări.
Între timp, ghidul pentru drepturile omului destinat Republicii Moldova va fi completat cu trei noi teme: «Limitarea drepturilor omului», «Reținerea și arestul preventiv» și «Participarea civică».
Energie
La sfârșitul lunii noiembrie, ministrul Energiei Victor Parlicov, intenționează să meargă în Rusia pentru a prezenta «Gazprom»-ului noii membri din Consiliul de administrație al Moldovagaz din partea Republicii Moldova. Dacă deplasarea nu va fi posibilă, întâlnirea va avea loc online, a declarat Vadim Ceban, președintele interimar al Consiliului de administrație al Moldovagaz.
Locuitorii din Comrat vor plăti cu 13% mai puțin pentru încălzire, deoarece Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a redus tariful la 2882 lei/Gcal (fără TVA), ceea ce este cu 427 lei mai puțin decât în prezent.
Inflația
Rata inflației în Republica Moldova s-a menținut în intervalul stabilit de Banca Națională, de 5% ± 1,5%, pentru prima dată în ultimii opt ani. Conform prognozelor Băncii Naționale, rata anuală a inflației ar putea ajunge la 6,2% în primul trimestru al anului 2025 și s-ar putea reduce la 3,7% în al doilea trimestru al anului 2026.
Amenzi pentru țigări
În Moldova, amenzile pentru vânzarea produselor din tutun minorilor ar putea crește substanțial, iar lista locurilor unde fumatul este interzis ar putea fi extinsă. Printre aceste locuri se propune includerea terenurilor sportive, parcurilor acvatice și piscinelor.
Știință
Oamenii de știință consideră că persoanele născute prematur au, la maturitate, un nivel mai scăzut de educație și câștiguri financiare mai mici, iar întârzierea termenelor de finalizare a muncii afectează negativ obiectivitatea evaluării calității acesteia. De asemenea, cercetătorii au descoperit că persoanele căsătorite sunt mai puțin depresive. Despre aceste și alte noutăți din știință — în podcastul săptămânal NewsMaker «Ce zici de asta».
Agenda zilei:
- Ora 09:00 — Ședința Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice.
- Ora 10:00 — Ședința Guvernului.
- Ora 11:00 — Conferință de presă după ședința Guvernului.