NM Espresso: spioni ruși în Moldova, răspunsul PAS pentru legislativul de la Comrat și cum Chișinău este la un pas de «stele galbene în piept»
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: spioni ruși în Moldova, răspunsul PAS pentru legislativul de la Comrat și cum Chișinău este la un pas de «stele galbene în piept»

Despre spionaj

Președinta Maia Sandu a comentat investigația jurnalistică, potrivit căreia angajații ambasadei Rusiei ar fi spionat conducerea Moldovei, inclusiv prin interceptarea conversațiilor telefonice. Șefa statului a menționat că serviciile abilitate sunt la curent și că, la momentul potrivit, acestea vor veni cu «detalii și soluții».

Între timp, ambasadorul Rusiei în Moldova Oleg Vasnețov a fost convocat la MAEIE, care a calificat drept «inacceptabile» acțiunile de spionaj. «În funcție de dezvoltările ulterioare, autoritățile Republicii Moldova vor analiza mai multe opțiuni de reacție», a comentat instituția.

Potrivit surselor Jurnal TV, înainte de summitul Comunității Politice Europene, care s-a desfășurat la Bulboaca, a avut loc un atac cibernetic masiv asupra sistemului guvernamental de comunicații și ar fi fost sustrase mai multe documente importante de pe conturile Ministerului de Externe și ale unor membri ai Guvernului. Atacul ar fi fost orchestrat de o grupare de criminalitate cibernetică finanțată și coordonată de Serviciul de Informații Externe al Rusiei.

Un material analitic asupra situației a fost publicat de corespondenta NM Ecaterina Dubasova: «Va fi expulzat ambasadorul Rusiei?» («Вышлет ли Молдова посла России?»).


Despre xenofobie

Directorul organizației «Initiative for peace» Alexandru Flenchea a publicat un editorial despre incidentul de la Spitalul Republican.

«Suntem la un pas de a începe să prindem stele galbene și triunghiuri colorate de pieptul oricui nu e de partea noastră. Poate unii ar fi curioși să trăiască într-un stat unde unanim recită slogane aprobate, vorbesc și gândesc conform GOST, însă mulți dintre noi deja am trăit cu un singur ideal și o aspirație. Recent am deplâns soarta celor care nu au încăput în modelul omului nou sovietic. Oare neapărat empiric vrem să testăm dacă istoria are capacitate de a se repeta, cu mici ajustări de rol?», a scris fostul ministru.


Diverse 

MAIB, Moldindconbank și Victoriabank au suspendat pe o perioadă nedeterminată transferurile bănești prin intermediul «Unistream», din cauza sancțiunilor americane.

Averea deputatului PSRM Corneliu Furculița nu va fi confiscată. Curtea de Apel a anulat actul emis de ANI prin care socialistul a fost prins cu avere nejustificată.

Consiliul Superior al Procurorilor a exclus de pe ordinea de zi subiectul privind numirea în funcție a 12 noi procurori.

Vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi a confirmat informația NewsMaker, potrivit căreia fostul deținut Andrei Duminică, acuzat de Tiraspol că ar fi implicat în omorul opozantului Oleg Horjan, nu era în țară în momentul săvârșirii crimei.

În raionul Ștefan Vodă au fost nimicite, de către geniști, 117 muniții care datau din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.


Despre Găgăuzia

Deputatul PAS Radu Marian a venit cu o replică pentru Adunarea Populară de la Comrat, care a cerut retragerea proiectului privind restituirea TVA-ului din bugetul local. Acesta a menționat că proiectul propus este despre «eliminarea unor privilegii nemeritate».

Astăzi, Guvernul planifică să aprobe primul document în care figurează numele noului bașcan al Găgăuziei Evghenia Guțul. Potrivit acestuia, în anul 2024, guvernatoarea autonomiei va face parte din Comisia națională pentru recensământul populației și locuințelor din Republica Moldova în anul 2024, cu drept de vot.

Între timp, speakerul Parlamentului Igor Grosu și-a justificat absența de la evenimentul de învestire în funcție a noului bașcan. Acesta a menționat că partidul de guvernare nu are despre ce să discute cu «reprezentanții formațiunilor de bandiți».


Despre zboruri

Piața aviatică din Moldova rămâne instabilă, iar pasagerii se îndreaptă spre Aeroportul din Iași. NewsMaker a decis să elaboreze un ghid pentru cei care vor să afle cum pot ajunge în orașul din România în care se află cea mai apropiată aerogară.

Între timp, un avion al companiei FlyOne, care zbura de la Chișinău spre Dusseldorf, a fost nevoit să aterizeze de urgență la București, din cauza unei erori tehnice.

În Sudan s-a produs un accident aviatic, în care a murit un cetățean al Moldovei. Acesta era angajat al companiei Air Moldova.


Caniculă

Astăzi în Moldova se așteaptă până la +39 de grade Celsius. În țară este în vigoare codul portocaliu de caniculă.

Turcia, Grecia și Italia continuă să lupte cu incendiile de vegetație.


Cultură

Festivalul de la Veneția a publicat programul pentru anul 2023. Vor fi difuzate peliculele lui David Fincher, Georgios Lanthimos, Sofia Coppola, Luc Besson. În afara concursului vor fi difuzate peliculele lui Woody Allen, Roman Polanski și Wes Anderson.


Ce ne așteaptă pe 26 iulie?

10:00 ședința Guvernului;
12:00 lansarea programului pilot «Start-up pentru tineri și migranți»
18:00 deputații PAS îi așteaptă la Parlament pe cei care vor să învețe limba română

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: