NewsMaker

NM Espresso: Transnistria rămâne fără gaz, locuitorii din Copanca protestează, în SUA va fi interzis TikTok

Criza energetică: va avea Transnistria gaz?

Liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, la întoarcere din Moscova, a declarat că gazul va fi livrat «cu siguranță în curând». Cu toate acestea, la trei zile după această declarație, au apărut și mai multe întrebări despre reluarea livrărilor. NewsMaker a relatat pe scurt cum s-au desfășurat evenimentele în ultimele zile, cum Chișinăul și Tiraspolul nu au ajuns la un consens și de ce, cel mai probabil, livrările de gaz în regiunea transnistreană nu vor fi reluate pe 20 ianuarie.

Viceprim-ministrul și șeful Biroului de reintegrare, Oleg Serebrian, a organizat o conferință de presă privind criza umanitară din Transnistria și relațiile dintre malurile drept și stâng ale Nistrului.

El a respins acuzațiile autorităților transnistrene precum că Chișinăul nu a oferit ajutor regiunii, amintind despre propunerile Biroului de a furniza tot ce este necesar malului stâng. Refuzul Tiraspolului de a accepta ajutorul a fost numit de Serebrian «genocid». De asemenea, oficialul și-a exprimat regretul pentru refuzul Tiraspolului de a participa la o întâlnire în format «1+1» și a calificat comportamentul autorităților transnistrene drept «capricii». Serebrian a dat asigurări, totodată, că legislația privind separatismul, de care se tem reprezentanții Tiraspolului, nu-i pune în pericol.

Despre gazul pentru malul stâng și electricitatea pentru malul drept

Vadim Krasnoselski a transmis un mesaj președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, prin intermediul canalului său de Telegram, acuzând autoritățile constituționale ale țării de «obstrucționarea» livrărilor de gaz în regiunea transnistreană. Administrația prezidențială a subliniat că Chișinăul nu a împiedicat niciodată livrările de gaz către malul stâng.

Între timp, autoritățile de drept verifică activitatea companiei Natural Gaz D.C., prin intermediul căreia Rusia planifica să livreze gaz european în Transnistria. Cofondatorul companiei, Arcadie Vicol, a declarat anterior că firma a semnat un contract-cadru cu Tiraspoltransgaz pentru furnizarea a gazelor.

Prim-ministrul Dorin Recean a afirmat anterior că, potrivit legii, doar Moldovagaz poate livra gaz regiunii transnistrene.

Premierul a adăugat că, chiar dacă Gazprom va relua livrările către Transnistria, achiziționarea energiei electrice de la Centrala Electrică de la Cuciurgan rămâne riscantă din cauza lipsei garanțiilor că livrările nu vor fi întrerupte din nou.

Criza energetică: sprijin din partea UE

Comisia Națională pentru Situații Excepționale va utiliza mecanismul european de protecție civilă pentru a solicita sprijin internațional în contextul crizei energetice. Republica Moldova va cere partenerilor globali o centrală electrică cu turbină pe gaz de 125 MW pentru Termoelectrica și 100 de generatoare pentru instituții sociale, medicale și educaționale.

Proteste în Copanca

Locuitorii satului Copanca, situat în Zona de Securitate, au organizat vineri un protest împotriva conectării la rețelele electrice ale malului drept. În prezent, localitatea este alimentată cu energie electrică din Transnistria. Motivul nemulțumirii este faptul că prețul energiei electrice va crește de aproximativ patru ori.

Șeful Biroului de reintegrare, Oleg Serebrian, a făcut un apel către locuitori, îndemnându-i «să nu se lase înșelați de promisiuni privind gaz ieftin și electricitate gratuită».

Va fi lumină pe malul drept pe 18 ianuarie?

Compania de stat Energocom a rezervat volumul necesar de energie electrică pentru acoperirea deficitului din 18 ianuarie, precizând că aceasta va fi furnizată din România.

Linia electrică Vulcănești-Chișinău

Premierul Dorin Recean a cerut accelerarea construcției liniei de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău pentru sporirea securității energetice a Moldovei. Lucrările sunt realizate în proporție de 49%, iar termenul final de dare în exploatare este decembrie 2025.

Amendă pentru Floarea Soarelui

Consiliul Concurenței a amendat producătorul de ulei Floarea Soarelui și distribuitorul acestuia, Lux Proba Grup, cu 192 de milioane de lei. Investigațiile au arătat că, între octombrie 2019 și iunie 2022, companiile au coordonat prețurile înainte de a le comunica clienților.

Șor și corupția

Procuratura Anticorupție a trimis în judecată dosarul împotriva șefului filialei fostului Partid «Șor» din Basarabeasca. Acesta este acuzat de complicitate la finanțarea ilegală a partidului, primind 1,75 milioane de lei din partea unui grup criminal organizat.

Eurovision

Trupa Eblansh Band a renunțat la participarea în selecția națională pentru «Eurovision-2025» din Moldova din cauza că unul dintre membrii formației s-a îmbolnăvit. Anterior, în rețelele de socializare a apărut informația potrivit căreia această trupă ar fi fictivă, iar piesa trimisă pentru concurs ar fi fost creată de inteligența artificială.

Războiul din Ucraina

Prim-ministrul Marii Britanii, Keir Starmer, a declarat că trupele britanice sunt pregătite să participe la o misiune de menținere a păcii în Ucraina.

De asemenea, Ucraina și Marea Britanie au semnat un acord pe 100 de ani privind cooperarea militară, parteneriatul în sectorul energetic și alte domenii.

TikTok interzis în SUA

Curtea Supremă a Statelor Unite a susținut o lege care permite interzicerea TikTok dacă compania chineză ByteDance nu va vinde rețeaua socială. Legea va intra în vigoare pe 19 ianuarie, cu o zi înainte de inaugurarea lui Donald Trump.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: