NM Espresso: Ziua Independenței cu întreruperi la postul național de televiziune, Moldova și Ucraina pe calea integrării în UE, concurs pentru șefia PCCOCS

Ziua Independenței

Moldova a sărbătorit 33 de ani de la proclamarea independenței față de URSS. La concertul din Piața Marii Adunări Naționale au participat aproximativ 39 de mii de persoane. Președinta Maia Sandu, într-un mesaj video, a îndemnat cetățenii să fie mândri de Moldova și să scrie împreună istoria acesteia. Prim-ministrul Dorin Recean s-a întâlnit cu președinții Țărilor Baltice, Edgars Rinkēvičs, Alar Karis și Gitanas Nausėda, care au venit la Chișinău. Ei au semnat o declarație comună de susținere a integrării europene a Moldovei. Totuși, nu s-a trecut fără scandal. Concertul din 27 august nu a fost transmisintegral de postul public de televiziune Moldova 1. Conducerea acestuia explică absența drepturilor de difuzare pentru unii dintre artiști.

Între timp, liderii trupei rock Bi-2 au publicat un videoclip în care au felicitat cetățenii Moldovei cu ocazia aniversării independenței. Basistul Maxim Andriușcenko, care a obținut recent cetățenia Republicii Moldova, a spus câteva fraze în limba română. În octombrie, trupa va susține un concert la Arena Chișinău împreună cu Orchestra Simfonică din Moldova.


Integrarea europeană

Moldova și Ucraina avansează către UE în ritmuri diferite, dar pentru ambele țări, catalizatorul integrării europene a fost agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Însă, vor putea aceste două țări să devină membre depline ai Uniunii Europene având conflicte nerezolvate și care este rolul regiunii transnistrene pentru viitorul țării? Despre acestea citiți în materialul „În UE — cu soldați ruși?”.


Păduri

Banca Europeană de Investiții (BEI) va acorda Moldovei un împrumut în valoare de 200 milioane de euro pentru extinderea și reabilitarea pădurilor.


Procuratura

Săptămâna aceasta s-a încheiat primirea cererilor de participare la noul concurs pentru funcția de șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). NM a adunat informații despre candidați, veniturile și proprietățile acestora. De remarcat că unul dintre ei a inițiat cinci dosare penale împotriva lui Alexandr Stoianoglo în doar două ore.


Energetică

Ministerul Energiei a elaborat un plan de acțiuni pentru o eventuală situație de criză pe piața energiei electrice. Dintre cele 31 de scenarii de criză posibile, 26 s-au dovedit a fi relevante pentru Moldova. Documentul distribuie, de asemenea, responsabilitățile companiilor energetice, ale utilizatorilor rețelelor electrice și ale consumatorilor și procedurile obligatorii pentru Comisia pentru Situații Excepționale.

Guvernul României ia în considerare posibilitatea de a achiziționa Portul Internațional Liber Giurgiulești. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a subliniat că nu este vorba despre Portul de Stat.


Șefi noi

Noul șef al Serviciului Vamal al Moldovei va fi Alexandru Iacub, care a deținut până acum funcția de secreta de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Candidatura sa a fost aprobată de guvern.

 


Fermierii caută sprijin peste Prut

Asociația „Forța Fermierilor” a solicitat ajutorul Ambasadei României în Moldova. Agricultorii au îndemnat diplomații din țara vecină „să nu rămână indiferenți” și să ofere sprijin agriculturii din Moldova.


Alegeri

Pretendenta la funcția de președinte al țării, Natalia Morari, s-a plâns de presiuni politice. Ea a primit o scrisoare din partea Centrului Național Anticorupție (CNA) în care i s-a cerut să prezinte informații despre activitatea economico-financiară a companiei sale, Media Sapiens. De cealaltă parte, CNA a comunicat pentru NM că Media Sapiens a intrat în vizorul instituției în urma unei sesizări din partea Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor cu privire la unele tranzacții financiare ale companiei.


Coronavirus

Între timp, în Moldova continuă să crească numărul infectărilor cu coronavirus. Între 19 și 25 august, în țară au fost înregistrate 2675 de cazuri de COVID-19, ceea ce reprezintă cu 20,9% mai mult decât în săptămâna precedentă. Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că, potrivit prognozelor, numărul cazurilor de infectare va continua să crească în prima jumătate a lunii septembrie, după care va începe să scadă.


Sport

La Paris încep Jocurile Paralimpice de vară 2024. Echipa națională a țării noastre este condusă de judokanul Oleg Crețul. În total, Moldova va fi reprezentată de cinci sportivi.


Ce ne așteaptă astăzi:

09:00 – conferință de presă privind organizarea Campionatului European de Rugby pe Plajă;
11:00 – lansarea a 20 de troleibuze noi în Chișinău;
14:00 – ședința CEC.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: