zdg.md

Noi detalii despre perchezițiil efectuate la domiciliul procurorului-șef al Procuraturii raionului Hîncești

Procuratura Anticorupție informează că, pe parcursul zilei de astăzi, 16 februarie, a efectuat 7 percheziții, în cadrul unei cauze penale, în care este vizat procurorul-șef al Procuraturii raionului Hîncești, Maxim Gropa.

Acesta a fost reținut pe un termen de 72 de ore și a fost recunoscut în calitate de bănuit în săvârșirea infracțiunilor de îmbogățire ilicită și fals în declarația de avere, fiind audiat parțial referitor la circumstanțele cazului. Audierile pe marginea acestui caz urmează să continue și pe parcursul zilei de mâine.

Totodată, Procuratura anunță că perchezițiile s-au desfășurat la domiciliul în care locuiește de facto procurorul-șef al Procuraturii raionului Hîncești, constituit dintr-o casă la sol cu două nivele, înregistrată pe numele tatălui procurorului vizat și neinclusă în declarația de avere.

La fel, au percheziționat acum și două apartamente deținute de procuror, biroul de serviciu și 3 automobile, printre care un automobil înregistrat pe numele procurorului și utilizat de soția acestuia, un alt automobil înregistrat pe numele tatălui procurorului și utilizat de către procurorul-șef al Procuraturii raionului Hîncești, precum și automobilul de serviciu.

În rezultatul efectuării perchezițiilor au fost predate benevol unele dintre documente ce se referă la bunurile mobile și imobile deținute de către procuror. Cu toate acestea, procurorii recurgând la efectuarea perchezițiilor au depistat și ridicat mai multe obiecte și documente relevante care urmează a fi cercetate și apreciate din punct de vedere al pertinenței, concludenței, utilității și veridicității lor cum ar fi: dispozitive de informații, laptopuri, un bloc de sistem, înscrisuri de ciornă, agende din perioada 2017-2022, etc.

Subsecvent, procurorii anticorupție au audiat și 3 martori referitor la circumstanțele cazului investigat.

Maxim Gropa a preluat funcția de procuror-șef al Procuraturii raionului Hîncești, pentru un mandat de 5 ani, în august 2021.  Anterior, el a fost procuror în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). În octombrie 2013, a fost numit în funcția de procuror în Secţia exercitare a urmăririi penale în cauze de criminalitate organizată şi excepţionale în cadrul Procuraturii Generale.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Legea privind avocatura a juns la Președinție. Maia Sandu va lua o decizie în 14 zile

Președinția a recepționat proiectul de lege cu privire la avocatură, care a generat greva generală a avocaților. Șefa statului urmează să decidă asupra promulgării legii în termen de 14 zile. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker de consilierul prezidențial Igor Zaharov. Se întâmplă în contextul apelului lansat de Uniunea Avocaților, care solicită președintei Maia Sandu să nu promulge legea, susținând că aceasta „aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat”.

„Președinția a recepționat proiectul de lege în cursul zilei de ieri. Conform prevederilor legale, președinta are la dispoziție 14 zile pentru examinarea documentului. Decizia va fi comunicată public, în mod transparent, așa cum se procedează cu toate actele normative care ajung la instituția prezidențială”, a menționat Zaharov.

Precizăm că avocații au început greva generală, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. Potrivit Uniunii, motivul este „adoptarea de către Parlamentul a amendamentului cu privire la avocatură, fără consultarea profesiei de avocat, fapt care ar aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință ar afecta dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată”.

În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

Reprezentanții CNAJGS au semnalat că acceptă dreptul avocaților la grevă, însă, această situație poate afecta grav accesul la justiție a persoanelor vulnerabile. În context, Uniunea a stabilit că greva generală se menține, cu câteva excepții. Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: