sis.md

Noi detalii despre polițistul care ar fi fost răpit la Camenca. Precizările SIS și MAI (UPDATE)

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) susține că au fost identificate persoanele implicate în acest caz și că depune eforturi pentru eliberarea angajatului Inspectoratului de Poliție Florești, Andrei Amarfii.

UPDATE (15:20) Și reprezentanții Ministerului de Interne au publicat precizări în legătură cu acest caz. Într-un comunicat de presă, MAI menționează că s-a autosesizat.

„Ministerul Afacerilor Interne s-a autosesizat și a mobilizat forțele disponibile pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și întreprinde toate măsurile de identificare a locului aflării și eliberarea angajatului Poliției. Totodată, despre acest caz a fost informată Comisia Unificată de Control și Biroul pentru Reintegrare”, se arată în comunicat.

Știrea inițială

Într-un comunicat de presă publicat pe 7 octombrie, SIS anunță că a fost stabilită identitatea persoanelor care ar fi participat la răpirea polițistului de la IP Florești.

„Au fost identificați angajații așa-numitului minister al securității de la Tiraspol, care au participat la răpire. Materialele prealabile obținute vor fi transmise în adresa Procuraturii Generale în suportul măsurilor procesual-penale inițiate pe cazul dat. Serviciul de Informații și Securitate realizează toate acțiunile de rigoare pentru eliberarea de urgență a cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv prin activizarea canalelor operative”, se arată într-un comunicat.

Reprezentanții SIS mai menționează că nu este primul caz de acest fel.

„Serviciul de Informații și Securitate constată amplificarea activităților provocatoare cu caracter destablizator din partea pretinselor structuri de forță din stânga Nistrului. În cadrul activităților realizate potrivit competențelor, Serviciul a stabilit și documentat pe parcursul anului 2020 multiple cazuri de sechestrare și răpire a cetățenilor Republicii Moldova”, se arată în declarație.

Amintim că, anterior, Procuratura raionului Florești anunțat că a inițiat pe 7 octombrie o cauză penală pe faptul răpirii unei persoane și uzurpare de calități oficiale. Într-un comunicat de presă, reprezentanții instituției susțin că polițistul Andrei Amarfii ar fi fost răpit de către „angajaţii structurilor de forţă ale autoproclamatei RMN”.

Deputatul Chiril Moțpan, care este și membru al Comisiei  parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică a cerut public ministrului de Interne Pavel Voicu și directorului SIS, Alexandr Esaulenco, să informeze opinia publică cu privire la circumstanțele producerii acestui caz.

NM a încercat să obțină un comentariu de la așa-numitul minister al securității de la Tiraspol, însă deocamdată nu ni s-a răspuns la telefon. Pe site-ul așa numitului Minister de Interne din stânga Nistrului nu a apărut nicio informație despre acest caz. La fel, nici presa locală nu a publicat nicio știre.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: