Noi detalii în cazul Anei Maria: tânăra a murit la o oră distanță după ce iubitul ei a depus plângere la poliție
Full Article 4 minutes read

Noi detalii în cazul Anei Maria: tânăra a murit la o oră distanță după ce iubitul ei a depus plângere la poliție

Ana-Maria, tânăra însărcinată găsită moartă la Telenești, a decedat la distanță de o oră după ce iubitul acesteia a depus plângere la poliție. Declarația a fost făcută de șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) în cadrul emisiunii „Moldova gândește” de la TV8. Viorel Cernăuțeanu susține că în timpul investigației crimei, unele persoane ar fi încercat să distrugă sau să îngrădească accesul oamenilor legii la probe care ar fi putut elucida cele întâmplate.

„Incidentul a avut loc pe 12 seara, dar poliția a fost sesizată pe 13, după miezul-nopții. Imediat după sesizare, cu tânărul respectiv s-a mers la fața locului, la 3 noaptea s-a depus plângerea pe cazul respectiv. Imediat după asta s-a început investigarea. (…) Cu părere de rău, crima a fost săvârșită mult mai rapid. Crima a fost comisă imediat după răpire, a doua zi dimineață. În dimineața când noi la ora 3 am primit plângerea de la prietenul Anei-Maria, imediat după aceasta a și fost comisă crima, la un interval de o oră și ceva, finalitatea crimei, omorul propriu-zis. Aici a fost durata de timp. Cu părere de rău, nu pot să aduc justificare că nu s-a reușit, dar amintesc că zilnic noi avem cazuri de dispariție”, a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Întrebat dacă pe lista suspecților în acest caz figurează și alte persoane, în afară de fostul polițist Gheorghe Cotorobai, care este principalul suspect, Viorel Cernăuțeanu a declarat că oamenii legii analizează mai multe situații în care există bănuiala că „circumstanțe și factori” ar fi putut influența sau contribui la distrugerea probelor pe caz sau la îngrădirea accesului oamenilor legii în casa principalului suspect, în timpul perchezițiilor.

Șeful IGP susține că cazul Anei-Maria dovedește, o dată în plus, că legislația trebuie îmbunătățită, astfel încât oamenii legii să dispună de mai multe mecanisme și pârghii în cazurile de dispariție.

„Ori de câte ori am cerut posibilitatea ca poliția să aibă acces direct și permanent la oricare cameră video aflată în spațiul public, a fost interpretat ca fiind o imixtiune prea mare în viața privată a oamenilor. (…) Noi, cu regret, ajungem la concluzia că trebuie doar atunci când avem o crimă și este necesar ca să acționăm rapid. Atunci constatăm că posibilitățile poliției nu sunt suficiente”, a mai declarat șeful IGP.

Potrivit datelor statistice, zilnic, între 5 și 10 persoane sunt date dispărute în Republica Moldova.

***

Amintim că Ana-Maria Guja a fost găsită moartă pe 20 aprilie, după ce pe data de 12 aprilie a urcat într-o mașină de ocazie, la Orhei, și de atunci a dispărut fără urmă. Tânăra era însărcinată în luna a șasea. Corpul neînsuflețit a fost găsit la 21 de kilometri de satul Chițcanii Vechi, raionul Telenești, unde locuiește principalul suspect – Gheorghe Cotorobai, fost polițist și angajat al sistemului penitenciar. Bărbatul pledează nevinovat și, potrivit avocatului său, cere testarea la poligraf.

Procurorii au pornit între timp urmărirea penală pentru omorul intențional al unei femei gravide, conform articolului 145 alin. (2) lit. e) din Codul penal. Pe caz, a fost dispusă expertiza medico-legală a cadavrului. La fel, potrivit PG, au fost inițiate un șir de expertize biologice, inclusiv a hainelor victimei. De asemenea, a fost dispusă expertiza medico-legală a cadavrului.

traumă cranio-cerebrală – este cauza care a dus la decesul Anei-Maria, a declarat procurorul general interimar, Ion Munteanu. Expertiza urmează să răspunde la mai multe întrebări, inclusiv dacă sunt și alte leziuni corporale în legătură cu decesul tinerei sau dacă există substanțe psihotrope în sângele victimei, a mai spus Munteanu. Între timp, surse din cadrul Centrului de Medicină Legală au declarat pentru Ziarul de Gardă că tânăra însărcinată ar fi fost supusă torturii, inclusiv abuzului sexual. Versiunile nu au fost confirmate, deocamdată, oficial. Șeful IGP Viorel Cernăuțeanu a declarat pentru presă că Ana-Maria a „ieșit pe picioarele ei” din casa principalului suspect.

Ana-Maria a fost petrecută pe ultimul drum pe 24 aprilie. La ceremonia funerară a participat inclusiv iubitul tinerei. Mama Anei-Maria a cerut dreptate pentru fiica sa.

Dacă va fi găsit vinovat, făptașul riscă închisoare de la 15 la 20 de ani sau detenție pe viață.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: