La Chișinău, începând cu 16 martie, elevii claselor primare și absolvenții se vor întoarce la școală. În plus, activitățile extracurriculare vor fi reluate, dar cu unele restricții. Această decizie a fost luată pe 13 martie de către Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău.
Primarul Ion Ceban a menționat că comisia de la Chișinău a aprobat doar măsurile luate de Comisia Națională, chiar înainte ca Consiliul Suprem de Securitate să recomande înăsprirea măsurilor restrictive din țară.
După cum sa menționat în decizie, rămâne obligatorie purtarea măștilor în locuri publice deschise și închise, inclusiv pe stradă și în transportul public.
Elevii claselor primare și absolvenții (IX, XI, XII) din 16 martie se vor întoarce la școală.
Grădinițele vor funcționa.
În același timp, din 16 martie se vor deschide centre de tineret, în care nu mai mult de 20 de persoane pot sta în același timp.
De asemenea, comisia de la Chișinău a decis transferarea la muncă la distanță a angajaților instituțiilor publice și private, a căror prezență fizică în birouri nu este necesară.
Primarul capitalei, Ion Ceban, a menționat că Comisia a adoptat decizii la o ședință, care a avut loc în același timp cu ședința Consiliului Suprem de Securitate. Ceban a declarat că Comisia de la Chișinău a luat o decizie înainte ca Consiliul Suprem de Securitate să recomande o restricții mai stricte pentru următoarele două săptămâni.
„Decizia Comisiei municipale doar a transpus deciziile luate de Comisia Națională, iar acestea au fost până la decizia și recomandările Consiliului Suprem de Securitate care au fost anunțate de președinte. Iar decizia Comisiei Naționale este obligatorie pentru a fi transpusă. Rog să nu fie interpretări!”- a scris Ceban pe 14 martie pe Facebook.
Amintim că, pe 13 martie, Consiliul Suprem de Securitate s-a convocat în ședință, pentru a discuta lupta cu pandemia și modalitățile de a opri răspândirea virusului. La ședință au participat membrii CSS, factori de decizie din diverse domenii, în special din domeniul sănătății, primarul general al capitalei, precum și lideri ai fracțiunilor parlamentare.
Consiliul Suprem de Securitate a recomandat guvernului și parlamentului să declare starea de urgență în Moldova timp de două săptămâni. După cum a menționat președintele Maia Sandu, ea recomandă guvernului, în termen de trei zile, să elaboreze un plan detaliat pentru o nouă situație de urgență și să îl supună Parlamentului spre aprobare. Conform deciziei consiliului, planul ar trebui să aibă restricții noi, mai dure.
***
Potrivit legii, parlamentul este cel care poate decide instituirea stării de urgență. Ultima oară, în Republica Moldova acest lucru s-a întâmplat pe 17 martie 2020, când țara a intrat în stare de urgență pentru 60 de zile.