Денис Гришкин / АГН «Москва»

Noi restricții anti-COVID pentru chișinăuieni. De când intră în vigoare?

La Chișinău, începând cu 16 martie, elevii claselor primare și absolvenții se vor întoarce la școală. În plus, activitățile extracurriculare  vor fi reluate, dar cu unele restricții. Această decizie a fost luată pe 13 martie de către Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău.

Primarul Ion Ceban a menționat că comisia de la Chișinău a aprobat doar măsurile luate de Comisia Națională, chiar înainte ca Consiliul Suprem de Securitate să recomande înăsprirea măsurilor restrictive din țară.

După cum sa menționat în decizie, rămâne obligatorie purtarea măștilor în locuri publice deschise și închise, inclusiv pe stradă și în transportul public.

Elevii claselor primare și absolvenții (IX, XI, XII) din 16 martie se vor întoarce la școală.

Grădinițele vor funcționa.

În același timp, din 16 martie se vor deschide centre de tineret, în care nu mai mult de 20 de persoane pot sta în același timp.

De asemenea, comisia de la Chișinău a decis transferarea la muncă la distanță a angajaților instituțiilor publice și private, a căror prezență fizică în birouri nu este necesară.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a menționat că Comisia a adoptat decizii la o ședință, care a avut loc în același timp cu ședința Consiliului Suprem de Securitate. Ceban a declarat că Comisia de la Chișinău a luat o decizie înainte ca Consiliul Suprem de Securitate să recomande o restricții mai stricte pentru următoarele două săptămâni.

„Decizia Comisiei municipale doar a transpus deciziile luate de Comisia Națională, iar acestea au fost până la decizia și recomandările Consiliului Suprem de Securitate care au fost anunțate de președinte. Iar decizia Comisiei Naționale este obligatorie pentru a fi transpusă. Rog să nu fie interpretări!”- a scris Ceban pe 14 martie pe Facebook.

Amintim că, pe 13 martie, Consiliul Suprem de Securitate s-a convocat în ședință, pentru a discuta lupta cu pandemia și modalitățile de a opri răspândirea virusului. La ședință au participat membrii CSS, factori de decizie din diverse domenii, în special din domeniul sănătății, primarul general al capitalei, precum și lideri ai fracțiunilor parlamentare.

Consiliul Suprem de Securitate a recomandat guvernului și parlamentului să declare starea de urgență în Moldova timp de două săptămâni. După cum a menționat președintele Maia Sandu, ea recomandă guvernului, în termen de trei zile, să elaboreze un plan detaliat pentru o nouă situație de urgență și să îl supună Parlamentului spre aprobare. Conform deciziei consiliului, planul ar trebui să aibă restricții noi, mai dure.

***

Potrivit legii, parlamentul este cel care poate decide instituirea stării de urgență. Ultima oară, în Republica Moldova acest lucru s-a întâmplat pe 17 martie 2020, când țara a intrat în stare de urgență pentru 60 de zile.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Procedurile de înfrățire dintre Focșani și Chișinău, suspendate după ce Ceban a primit interdicție de intrare în România

Municipiul Focșani a suspendat procedurile de înfrățire cu municipiul Chișinău, după reacțiile care odată cu aplicarea interdicției de intrare pe teritoriul României în privința primarului capitalei Republicii Moldova, Ion Ceban. Anunțul a fost făcut de primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă, pe pagina sa de Facebook.

Cristi Valentin Misăilă a menționat că, în ultima vreme, a fost ținta unor „atacuri” din partea reprezentanților locali ai USR în legătură cu inițiativa privind înfrățirea dintre Focșani și Chișinău, după ce Ion Ceban a primit interdicție de intrare în România. Edilul a precizat că, pentru că acest demers „risca să fie compromis de interpretări politice”, procedurile de înfrățire cu Chișinău au fost suspendate, „până la clarificarea tuturor aspectelor diplomatice”. Decizia a fost luată pe 11 iulie.

Din păcate, prea des asistăm la o politică alimentată de atacuri ieftine și reflexe populiste. În loc să se înțeleagă rostul profund al colaborării dintre comunități, unii aleg să transforme orice pas înainte într-o oportunitate de scandal. Le transmit că dezvoltarea reală nu se face cu lozinci și acuzații ci cu muncă și parteneriate solide. În ciuda unor astfel de atacuri, Primăria Focșani va continua să aleagă calea valorilor sale tradiționale, a deschiderii și a respectului față de oameni, dincolo de zgomotul de fundal al unei politici fără substanță”, a spus primarul.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Atât Ion Ceban, cât și Blocul Alternativa, din care face parte inclusiv partidul MAN, condus de edilul capitalei, au declarat că în spatele deciziei s-ar afla președinta Maia Sandu și formațiunea de guvernământ PAS. La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins învinuirile, declarând că interdicția are legătură cu acțiunile lui Ion Ceban. Oficialul a evidențiat pozițiile pro-ruse pe care le-a avut primarul de-a lungul timpului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: