parlament.md

Nordgaz Furnizare își „îndeplinește” obligațiile contractuale doar pe hârtie? Parlicov: Să-și arate capacitățile, până acum am văzut doar declarații

Vineri, 10 noiembrie, expiră termenul în care consumatorii de gaze naturale din Găgăuzia ar fi putut să depună cereri către Moldovagaz, pentru a putea beneficia de gazul „la preț redus” promis de Evghenia Guțul și fugarul Ilan Șor din 1 decembrie. Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Victor Parlicov, pe 9 noiembrie, în plenul Parlamentului. Oficialul a declarat că, deocamdată, tot ce furnizează bașcana lui Șor sunt doar declarații. „Gaz nu-i” – a precizat el. Contactat de NM, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că instituția nu a primit, până astăzi, nici o cerere în care consumatorii din autonomie să solicite trecerea la un alt furnizor de gaze naturale. Mai mult, potrivit lui Ceban, nici un furnizor, membru al Moldovagaz, nu a semnat nici un contract în care să se angajeze să livreze gaze naturale în Găgăuzia.

Termenul expiră, solicitări nu-s

„Exista o mare diferență între a furniza gaze și a furniza declarații. Pentru a face știri, nu trebuie licență la gaz. Pentru mine este important ca lumea să se convingă că în spatele acestor declarații nu stau capacități reale de a livra gaze. (…) Și este un moment foarte simplu. Mâine, pe 10 noiembrie, expiră termenul când, dacă ei cu adevărat ar avea intenția să livreze gaz, noi ar fi trebuit să avem 100 de mii de cereri la Moldovagaz de schimbarea a furnizorului. Vreau să văd mâine la Moldovagaz dacă noi avem 100 de mii de cereri, pentru că dacă nu le avem, înseamnă că tot asta este populism. (…) Pentru că, repet, e una să faci declarații și e cu totul altceva să livrezi gaze. Trebuie centre de deservire a consumatorilor, trebuie linie verde, trebuie facturări, trebuie sistem de facturare, trebuie livrate capacități, trebuie semnate contracte. Până acum am văzut doar declarații și comunicate de presă. Haide-ți să-i vedem, să-i lăsăm să-și arate capacitățile”, a declarat Victor Parlicov în plenul Parlamentului.

Oficialul susține că autoritățile trebuie să utilizeze instrumentele existente pentru a „pune la respect” furnizorii de gaze naturale în ceea ce privește respectarea obligațiilor și condițiilor de licență. Întrebat cum comentează comunicatul din 8 noiembrie emis de „Nordgaz Furnizare” – compania care s-a angajat să furnizeze gazele naturale promise de Guțul și Șor în Găgăuzia – prin care anunță că „a început” să-și „îndeplinească obligațiile contractuale”, Parlicov a menționat: „Am citit declarația lui Șor din aprilie. Am citit declarațiile la tot felul de companii în ultimele luni. În continuare am de comentat doar declarații. Când o să fie gaz, o să mă expun”.

Conform Regulamentului, pentru schimbarea furnizorului de gaze naturale, consumatorul final este obligat să notifice, cu 20 de zile înainte de data când poate să înceapă furnizarea gazelor naturale, furnizorul actual şi operatorul de rețea, în legătură cu intenția de a rezilia contractul de furnizare a gazelor naturale. Contactat de NM, șeful Moldovagaz Vadim Ceban a declarat că asta înseamnă că astăzi, 9 noiembrie, este ultima zi când consumatorii din Găgăuzia mai pot depune cereri în care să solicite schimbarea furnizorului, dacă își doresc să primească de la 1 decembrie gaze naturale de la un alt furnizor. „La moment noi nu am primit aceste cereri”, a declarat Ceban.

Livrarea gazului „la preț redus” în Găgăuzia, din 1 decembrie, sortită eșecului?

Pe 8 noiembrie, SRL „Nordgaz Furnizare” a anunțat că a început să-și îndeplinească obligații contractuale. Mai exact, anunța întreprinderea, s-ar fi adresat oficial către operatorii rețelelor de distribuție a gazelor naturale, care activează pe teritoriul Republicii Moldova și sunt filiale ale întreprinderii „Moldovagaz”, cu cereri de încheiere a contractelor de furnizare a serviciilor de distribuție a gazelor naturale: „Au fost puse la dispoziție proiectele de contracte relevante”.

Vadim Ceban a negat această informație pentru NM. Potrivit lui, nicio companie de distribuție, filială a Moldovagaz, nu a semnat nici un contract cu SRL „Nordgaz Furnizare” privind livrarea gazelor naturale la preț redus pentru consumatorii din Găgăuzia.

„Pentru contractul de distribuție tot este termen. Poate să dureze până la o săptămână semnarea acestuia. Noi nu avem semnate nici contracte de distribuție, nici cereri din partea consumatorilor ca să se adreseze la Moldovagaz privind schimbarea furnizorului. Adresări poate și sunt (nr. red. din partea Nordgaz Furnizare). De exemplu, la Gaguz-Gaz, așa am înțeles, că li s-au adresat, dar la celelalte companii de distribuție nici adresări nu sunt. Eu nu am văzut. (…) Configural încă nu sunt îndeplinite condițiile pentru ca pe 1 decembrie în Găgăuzia să ajungă gaz la preț redus”, a mai precizat șeful Moldovagaz.

 

Amintim că, pe 31 octombrie, Evghenia Guțul a anunțat că cetățenii din UTA Găgăuzia vor achita 10 lei pentru un metru cub de gaze naturale, la iarnă, datorită semnării unui contract cu o companie turcă”. Mai mult, Guțul susține că poartă negocieri pentru a „ajuta” și consumatorii din raioanele Orhei și Taraclia. Detalii – AICI.

Pe 2 noiembrie, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că așa-numitul „contract” făcut public de Evghenia Guțul nu este nimic altceva decât un fals în interese electorale. Mai mult, oficialul a menționat că a discutat prin e-mail cu administratorii companiilor care figurează în pretinsul contract publicat de guvernatoarea autonomiei – ambii ar fi negat că au semnat acte prin care se angajează să livreze gaze naturale către Republica Moldova. Detalii – AICI. Evghenia Guțul a criticat în aceeași zi declarațiile ministrului Parlicov, pe care le-a catalogat drept „minciuni”. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

bbc.com

Zelenski i-a retras cetățenia capului Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat că președintele Vladimir Zelenski a semnat un decret prin care îi retrage cetățenia mitropolitului Bisericii Ortodoxe Ucrainene Onufrie (pe numele său real – Orest Berezovski), relatează BBC.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei a constatat că Berezovski (Onufrie) a obținut în mod voluntar cetățenia Rusiei în 2002. Despre aceasta nu a informat autoritățile competente ale Ucrainei. În același timp, după aceasta, a continuat să folosească statutul de cetățean al statului nostru”, au comunicat reprezentanții Serviciului de Securitate al Ucrainei. Potrivit instituției ucrainene, mitropolitul menține legătura cu Patriarhia de la Moscova și „a împiedicat în mod conștient obținerea independenței canonice a Bisericii ucrainene”.

În reacție, potrivit sursei citate, un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a declarat: „Preafericitul mitropolit Onufrie a explicat că deține doar pașaportul de cetățean al Ucrainei. El niciodată nu s-a adresat autorităților altor state în legătură cu obținerea altei cetățenii”.

Sursa citată a menționat că, în primăvara anului 2023, mitropolitul Onufrie a declarat că nu deține pașaport rusesc.

Anterior, jurnaliștii au publicat o investigație conform căreia conducătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a obținut în anii 2002–2003 pașaport de cetățean al Rusiei. Mitropolitul a explicat că a studiat la Seminarul Teologic din Moscova, la Lavra Sfânta Treime a Sfântului Serghei. După destrămarea URSS, el de facto avea cetățenia Rusiei, dar a dobândit și cetățenia Ucrainei. „Cetățenia rusă mi-a fost prelungită automat, dar nu am fost interesat de ea și nu am folosit-o”, a declarat capul Bisericii Ortodoxe Ucrainene. „Între Ucraina și Rusia existau relații frățești bune. Când aceste relații au început să se deterioreze, mai ales în ultimii 10 ani, am lăsat cetățenia rusă”, a adăugat el.

Menționăm că, până la război, Biserica Ortodoxă Ucraineană aparținea Patriarhiei de la Moscova, iar în mai 2022 a organizat un sobor în urma căruia și-a declarat independența. Totuși, conform sursei citate, discuțiile privind dacă aceasta a devenit cu adevărat independentă de Moscova au continuat. Mulți episcopi și preoți nu au susținut desprinderea Bisericii Ortodoxe Ucrainene de Moscova. Mitropolitul Onufrie a subliniat că s-a pronunțat împotriva războiului și a condamnat agresiunea Rusiei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: