„Nu au fost administrate vaccinuri expirate”. Maia Sandu a comentat raportul Curții de Conturi, despre cele 7 000 de doze
Full Article 2 minutes read

„Nu au fost administrate vaccinuri expirate”. Maia Sandu a comentat raportul Curții de Conturi, despre cele 7 000 de doze

Președinta țării a dat asigurări că în Republica Moldova nu au fost administrate vaccinuri anti-Covid cu termen de valabilitate expirat. Declarația a fost făcută pe 3 ianuarie. Șefa statului a mai spus că un nou val al pandemiei, provocat de tulpina Omicron, este inevitabil pentru R. Moldova și a îndemnat cetățenii să se imunizeze.

„Nu au fost administrate vaccinuri expirate. Din ce a explicat Ministerul Sănătății, au fost introduse în sistem mai târziu datele despre vaccinare. Noi avem vaccinuri care sunt valabile și nu se administrează vaccinuri care sunt expirate. Aceste informații descurajează și mai mult oamenii care mai au întrebări despre vaccinare”, a argumentat președinta țării.

Maia Sandu a mai menționat că există suficiente vaccinuri ale căror termen de valabilitate nu a expirat:

„Pentru cei care nu cred, aveți întotdeauna posibilitatea să cereți de la persoanlul medical care administrează acest vaccin, să verificați dumneavoastră care este termenul de valabilitate și să vă asigurați că este bun”.

Precizăm că pe 16 decembrie, Curtea de Conturi a anunțat că ar fi fost administrate circa 7000 de doze de vaccin cu termenul de valabilitate expirat. Mai mult, conducerea instituției a acuzat Ministerul Sănătății de „management defectuos și insuficiența controalelor-cheie”.

Ulterior, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a dat asigurări că informația potrivit căreia în Moldova ar fi fost administrate vaccinuri anti-Covid cu termen expirat sunt false. Într-un mesaj publicat pe 16 decembrie pe pagina sa de Facebook, oficialul a explicat că, potrivit procedurii, toate serurile expirate sunt retrase imediat din sala de imunizare. Prin urmare, nicio doză de vaccin nu putea fi administrată în acest fel.

Pe 24 decembrie, Ministerul Sănătății a publicat concluziile comisiei de anchetă, care a investigat situația. Aceasta a stabilit că devierile constatate de Curtea de Conturi s-au produs prin admiterea unor erori la introducerea datelor în sistemul electronic de evidență a vaccinărilor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: