Nu mai sărutați mâna preoților! Mitropolia a publicat reguli noi pentru împărtășanie
Full Article 4 minutes read

Nu mai sărutați mâna preoților! Mitropolia a publicat reguli noi pentru împărtășanie

Preoții vor folosi mănuși de unică folosință în timpul împărtășirii cu Sfintele Taine, iar lingurița se va șterge cu un material îmbibat în spirt. Totodată, fiecare creștin va primi câte un șervețel de unică folosință pentru a-și șterge buzele. Mitropolia Moldovei a publicat un set de recomandări pentru preoți, în contextul pandemiei de COVID-19. Potrivit unui mesaj publicat pe site-ul Mitropoliei, documentul a fost aprobat de către patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Chiril.

Astfel, potrivit recomandărilor, pentru a unge creștinii cuuntdelemn, preoții vor utiliza bețișoare de unică folosință, iar oamenii nu le vor mai săruta mâna. La fel, potrivit instrucțiunilor, se permite ca icoanele să nu mai fie sărutate, ci doar să fie aplecat capul spre ele.

De asemenea, botezul va fi oficiat pentru fiecare copil în mod individual, iar vasul va fi dezinfectat după fiecare ritual. O altă recomandare prevede ca icoanele, mobilierul și mânerele ușilor să fie șterse regulat cu soluții de dezinfectare.

În același timp, patriarhul Chiril recomandă ca toate școlile și activitățile pentru copii de pe lângă biserici să fie suspendate. De asemenea, se recomandă să se acorde ajutor persoanelor vârstnice, prin livrare la domiciliu a produselor alimentare și de primă necesitate.

Amintim că, pe 16 martie, Mitropolia Moldovei a anunțat că toate bisericile rămâne deschise, iar unele slujbe religioase se vor desfășura în aer liber.

Anterior, într-un comunicat de presă publicat săptămâna trecută, reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove au scris că „clerul de mir și monahal este încurajat să săvârșească în continuare Sfânta Liturghie”. Pe de altă parte, clericul bisericii Sf. Gheorghe din sectorul Râșcani al capitalei, Vitalii Șincari, a scris pe pagina sa de Facebook că biserica se închide până pe 1 aprilie.

Totodată, biserica catolică a anunțat că suspendă toate liturghiile și activitățile religoase, în afară de înmormântări.

Potrivit celor mai recente date publicate de Minsiterul Sănătății, în Republica Moldova sunt 30 de persoane infectate cu COVID-19. Unul dintre pacienți, o femeie de 61 de ani, internată la Spitalul Republican a decedat în această noapte la 2.45, după 4 zile de lupte pentru viața ei. Pacienta mai suferea de diabet și hipertensiune. O altă pacientă s-a vindecat.

În contextul pandemiei, la nivel național, a fost decretat cod roșu de alertă privind răspândirea coronavirusului de tip nou, iar pe 17 martie, parlamentul a declarat stare de urgență la nivel național, pentru o perioadă de 60 de zile.

Toate școlile și grădinițele au fost închise. Totodată, începând de luni, 16 martie, funcționează numai magazinele de produse alimentare, farmaciile și stațiile PECO. La fel, din 17 martie a fost sistat în totalitate traficul aerian.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: