Cabinetul de miniștri în frunte cu premierul Ion Chicu se va întruni pe 30 noiembrie în ședință, pentru a examina proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2021, precum și cele trei proiecte ale bugetelor anuale (bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală). Anunțul a fost făcut de către prim-ministru în cadrul briefingului din 30 noiembrie. Executivul nu va exclude prevederea privind plafonarea taxelor locale, în pofida protestului primarilor de săptămâna trecută.
Executivul se va întruni în ședință la ora 17:00.
„Astăzi le vom examina și sper aproba în guvern pentru a le remite parlamentului astăzi sau mâine, în speranța că parlamentul le examinează și poate chiar le aprobă în prima lectură în această săptămână, depinde de voința deputaților”, a precizat Chicu.
Ion Chicu a menționat că proiectul privind politica bugetar-fiscală a fost remis spre consultare „cu o săptămână în urmă, însă majoritatea propunerilor chiar din septembrie”. Menționăm că proiectul bugetului de stat nu a fost încă publicat, iar cel al bugetului asigurărilor sociale de stat și cel al fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală au fost publicate pentru consultări abia pe 27 noiembrie.
„Am văzut diferite genuri de critici. Am văzut și propuneri bune, am văzut și unele populiste. În linii mari ne-am străduit să ținem cont de orice opinie”, susține premierul Ion Chicu.
Șeful executivului a dat de înțeles că guvernul nu va renunța la inițiativa privind plafonarea taxelor locale, în pofida nemulțumirii autorităților publice locale. Acesta a argumentat că propunerea este susținută de asociațiile de business, precum și de către investitorii străini.
„Primarii sunt deranjați cumva de intenția guvernului de a stabili un plafon pentru taxele și impozitele pe care au dreptul să le stabilească autoritățile publice locale. Nu o să comentez prea mult despre ce stă la baza acestui protest și cine stă, rămâne pe conștiința lor. Este important că în proiectul politici bugetar-fiscale pentru anul viitor, guvernul vine cu propuneri care, invers, le oferă autorităților publice locale cu mult mai multe instrumente pentru a-și consolida baza bugetar-fiscală. (…) Nu trebuie să torpilăm inițiative susținute de business, că nu e vorba de guvern”, a argumentat Chicu.
***
Mai mulți primari din cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) au protestat pe 27 noiembrie, față de intenția guvernului de a plafona taxele locale. Aceștia susțin că în urma inițiativei, toată povara fiscală va cădea pe umerii businessului mic. Mai mult, aleșii locali spun că propunerea constituie o imixtiune a puterii centrale în activitatea administrației locale.
Mai multe detalii despre ce prevederi conține proiectul politici bugetar-fiscale pentru 2021 puți citi AICI.