Andrei Mardari | NewsMaker

CC, din nou „în prima linie a bătăliei politice”? Reacții după ce Guvernul și Parlamentul și-a desemnat candidații

Mai mulți politicieni, reprezentanți ai sistemului de justiție și partide politice au reacționat critic după ce Guvernul, Parlamentul și Consiliul Superior al Magistraturii au anunțat candidații pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. Aceștia au invocat lipsa de transparență în procesul de desemnare și au acuzat partidul de guvernare de „capturarea” Înaltei Curți. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a respins acuzațiile. Potrivit ei, „toate candidaturile înaintate au competențele profesionale și pregătirea juridică necesare pentru a respecta Constituția și a-și exercita mandatul cu imparțialitate”.

CC riscă să redevină câmp de luptă politică? Ce cred juriștii

Lista candidaților propuși de Guvern și Parlament pentru funcția de judecător constituțional a fost întâmpinată cu rezerve de mai mulți juriști. Fostul ministru al Justiției și ex-președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a criticat lipsa de transparență în procesul de desemnare a candidaților.

„Cea mai gravă problemă rămâne caracterul monocolor al Curții – expresia juridică fidelă a unei guvernări monopartinice. Într-o democrație, componența unei Curți Constituționale este echilibrată deliberat de legiuitor, prin mecanisme care previn controlul acesteia de o singură forță politică. La noi, această prudență constituțională lipsește cu desăvârșire. Toamna vine cu alegeri. Dacă PAS va reuși să păstreze monopolul asupra puterii, sistemul își va continua cursul aparent liniștit. Dar dacă pierde controlul, vom intra într-un peisaj instituțional tensionat, poate exploziv: conflicte între Președinte și Parlament, blocaje, crize de legitimitate. Iar Curtea Constituțională va fi aruncată – din nou – în prima linie a bătăliei politice”, a scris fostul judecător constituțional pe rețelele de socializare.

Cu o reacție a venit și deputata neafiliată Olesea Stamate, aleasă în Parlament pe listele PAS. Menționăm că Stamate a înaintat un proiect de lege privind instituirea unui mecanism de selecție publică a judecătorilor constituționali, dar acesta a fost respins de majoritatea parlamentară în ziua în care Guvernul și Parlamentul și-au prezentat candidații.

„Regretabil. Și foarte departe de valorile pe care le-a declarat PAS la fondare și în toate campaniile electorale. Transparența, meritocrația și depolitizarea instituțiilor cheie, au rămas simple declarații. Care poate fi nivelul de încredere a cetățenilor în Curtea Constituțională când guvernarea numește unul dintre vice-președinții partidului de guvernare, judecător constituțional”, a scris fosta deputată PAS și ex-președinta Comisiei parlamentare de profil, Olesea Stamate, pe rețelele sociale.

Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, în prezent membru al partidului condus de fostul premier Ion Chicu – PDCM – a declarat, la rândul său, că numirile propuse de guvernare ar compromite eforturile de restabilire a încrederii în sistemul de justiție.

„Doar desemnarea lui Litvinenco, cât face pentru o Curte cu adevărat independentă și credibilă. Dar sincronizarea anunțurilor Guvernului și Parlamentului cu privire la nominalizarea candidaților la funcția de judecător la Curtea Constituțională, cât de minunată și conformă valorilor democratice este. Dar dacă serios, cu nominalizările anunțate se anulează orice efort de restabilire a încrederii în justiție”, a scris fostul ministru într-o postare pe Facebook.

Avocata și fosta șefă adjunctă a CNA, Cristina Ciubotaru, a reacționat critic, la rândul său, inclusiv la concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru ocuparea funcției de judecător la Curtea Constituțională, la care s-a înscris un singur candidat. Aceasta a pus la îndoială, într-o postare pe rețele, profesionalismul viitorilor judecători constituționali: „Vin alegerile…. Loialitatea politică a Curții Constituționale este de neprețuit. Cât privește profesionalismul noilor judecători constituționali – vor putea semna măcar și cu semnul crucii deciziile, numai în favoarea partidului să fie”.

Opoziția, apel către candidați: „Nu acceptați acest joc”

Desemnarea noilor candidați la Curtea Constituțională a generat reacții și în rândul politicienilor din opoziție. Partidul Național Moldovenesc, condus de Dragoș Galbur, a condamnat modul în care guvernarea a decis reînnoirea și completarea componenței Curții Constituționale. El a acuzat PAS de „capturarea instituției” și de „lipsă de transparență”. Totodată, Galbur a îndemnat judecătorii nou-numiți „să nu accepte acest joc”.

„Asistăm, practic, la instaurarea unei Curți monocolore, în care echilibrul de forțe – obligatoriu într-o democrație – este înlocuit cu fidelitatea față de un partid. Aceasta nu mai este o instituție de arbitraj constituțional, ci un instrument de control politic. (…) Moldova are nevoie de instituții independente, nu de slugi cu robă”, comunică PNM.

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), condusă de Igor Munteanu, a calificat recentele numiri la Curtea Constituțională drept o demonstrație de lipsă de respect față de statul de drept și principiile democrației.

„Modul în care guvernarea PAS a decis să confirme noua componență a Curții Constituționale nu este doar regretabil, ci și profund periculos pentru viitorul statului de drept. Deciziile-cheie privind componența Curții au fost luate în absența oricărei consultări publice sau explicații detaliate. Fără nici măcar o aparență de meritocrație. Totul a fost orchestrat fără concurs deschis, într-un stil cazon, care amintește mai degrabă de execuții politice decât de numiri constituționale. E o formă de cinism greu de mascat și o dovadă de vanitate politică primejdioasă”, susține CUB.

PAS respinge acuzațiile: toate candidaturile desemnate sunt competente

Contactată de NM pentru un comentariu, purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare, Acțiune și Solidaritate, Adriana Vlas, a precizat că judecătorii constituționali se numesc pentru o perioadă de 6 ani, „sunt independenți în exercitarea mandatului și se supun numai Constituției”.

„Toate candidaturile înaintate au competențele profesionale și pregătirea juridică necesare pentru a asigura în mandatul lor respectarea Constituției și a-și îndeplini funcția cu imparțialitate”, a precizat ea.

De altfel, același mesaj a fost transmis de premierul Dorin Recean și speakerul Igor Grosu, care au anunțat în ajun cei patru candidați ai Guvernului și, respectiv, ai Parlamentului, la funcția de judecător al Înaltei Curți.

Precizăm că, recent, deputatul PAS Radu Marian a declarat pentru NM că noii membri ai Curții Constituționale – mandatele cărora expiră în august – „vor fi numiți după criterii profesionale, așa încât să asigure respectarea Constituției”. Parlamentarul a respins atunci și criticile opoziției, care susține că PAS ar încerca să-și „subordoneze” Curtea Constituțională, calificând aceste afirmații drept „false”.

***

Precizăm că mandatele a cinci judecători constituționali expiră la data de 16 august, curent. Este vorba despre Domnica Manole, Nicolae Roșca, Liuba Șova, Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan. Singura care își continuă mandatul este Viorica Puică, numită de Consiliul Superior al Magistraturii în noiembrie 2023. Înalta Curte a notificat deja Parlamentul, Guvernul și CSM pentru inițierea procedurii de numire a noilor magistrați.

Potrivit legislației, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii. 

Pe 19 iunie, CSM a anunțat că un singur candidat s-a înscris la concursul pe care l-a organizat pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. Este vorba despre Ion Malanciuc, magistrat la Judecătoria Criuleni, detașat temporar la Curtea Supremă de Justiție. În nota informativă publicată, CSM a solicitat opinia publicului cu privire la candidatura lui Malanciuc și a stabilit termenul limită pentru transmiterea observațiilor: 23 iunie.

Tot pe 19 iunie, premierul Dorin Recean a anunțat că Domnica Manole și Sergiu Litvinenco sunt candidaturile Guvernului pentru funcția de judecători la Curtea Constituțională. Decizia va fi luată la următoarea ședință a Guvernului.

După Guvern, și Parlamentul și-a anunțat candidații pentru funcția de judecători la Curtea Constituțională (CC), propunându-i pe actualii membri ai Curții – Liuba Șova și Nicolae Roșca. Potrivit șefului legislativului, Igor Grosu, cei doi întrunesc competențele profesionale necesare pentru a asigura un nou mandat în cadrul instituției.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) 13 ani de pușcărie pentru Tauber/ Deputații, mulțumiți de ei/ Salariu de €1.000 „este o realitate”

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Exerciții de combatere a atacurilor cibernetice, desfășurate la Chișinău
— Avocații din Moldova intră în grevă
— Explicația lui Radu Marian despre salariul mediu din capitală
— Danemarca oferă 7 mln de euro penru apărarea Moldovei
— Pompierii moldoveni merg în Grecia pentru a lupta cu flăcările
— Iunie 2025, cea mai sângeroasă lună a războiului din Ucraina
— Cazacii ruși cer sprijin pentru Tiraspol. Reacția Chișinăului
— Procurorii cer condamnarea Marinei Tauber la 13 ani de închisoare
— Volieră panoramică pentru lei și surprize tropicale la Zoo
— Percheziții la adiministrația publică locală din Taraclia
— Carp: deputații fugari Nesterovschi și Lozovan au părăsit Moldova
— Comisia Europeană, despre interdicția Schengen aplicată lui Ceban
— Sunau în numele băncii și furau banii de pe conturi
— Viitorii deputați, îndemnați să mențină cursul european al țării
— Dodon, Vlah și Tarlev, din nou în Rusia
— Final de mandat: deputații evită să-și dea note, preferă verdictul cetățenilor
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: