ajutor umanitar din EU
Максим Андреев, NewsMaker

Nume vechi și nume noi. Cine sunt noii miniștri propuși de Ion Chicu?

Premierul Ion Chicu a înaintat președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, propunerile de numire în funcție a noilor miniștri, în locul celor delegați anterior de Partidul Democrat (PDM). Este vorba despre:

Olga Cebotari, Viceprim-ministru pentru Reintegrare (fosta șefă a Organizației Obștești „Centrul de susținere a tineretului din Moldova”, orașul Moscova, Federația Rusă)

Aurel Ciocoi, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (funcție pe care a deținut-o în noiembrie 2019-martie 2020)

Anatol Usatîi, Ministrul Economiei și Infrastructurii (funcție pe care a deținut-o în noiembrie 2019-martie 2020)

Victor Gaiciuc, Ministrul Apărării (funcție pe care a deținut-o în noiembrie 2019-martie 2020)

Lilia Pogolşa, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării (fost viceministru al Educației în guvernul condus de Pavel Filip)

În eventualitatea acceptării candidaturilor propuse de către Prim-ministru, noii membri ai Guvernului vor depune jurământul și vor intra în activitate pe parcursul zilei de astăzi.

***

În dimineața de 9 noiembrie, premierul Ion Chicu a anunțat că a înaintat către președintele în exercițiu propunerea de revocare din funcție a miniștrilor delegați de Partidul Democrat (PDM).

PDM a publicat o reacție pe pagina de Facebook a formațiunii: „PDM a luat decizia de a-și retrage reprezentanții săi din Guvern, imediat după învestirea președintelui ales, din responsabilitate, pentru a nu lăsa un vid în instituțiile conduse de PDM. Dacă PSRM a hotărât să își asume integral responsabilitatea pentru guvernare la această etapă, decizia îi aparține”.

Decizia vine după ce, sâmbătă, liderul formațiunii, Pavel Filip, a anunțat că după alegerile prezidențiale, PDM își va retrage miniștrii.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Procedurile de înfrățire dintre Focșani și Chișinău, suspendate după ce Ceban a primit interdicție de intrare în România

Municipiul Focșani a suspendat procedurile de înfrățire cu municipiul Chișinău, după reacțiile care odată cu aplicarea interdicției de intrare pe teritoriul României în privința primarului capitalei Republicii Moldova, Ion Ceban. Anunțul a fost făcut de primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă, pe pagina sa de Facebook.

Cristi Valentin Misăilă a menționat că, în ultima vreme, a fost ținta unor „atacuri” din partea reprezentanților locali ai USR în legătură cu inițiativa privind înfrățirea dintre Focșani și Chișinău, după ce Ion Ceban a primit interdicție de intrare în România. Edilul a precizat că, pentru că acest demers „risca să fie compromis de interpretări politice”, procedurile de înfrățire cu Chișinău au fost suspendate, „până la clarificarea tuturor aspectelor diplomatice”. Decizia a fost luată pe 11 iulie.

Din păcate, prea des asistăm la o politică alimentată de atacuri ieftine și reflexe populiste. În loc să se înțeleagă rostul profund al colaborării dintre comunități, unii aleg să transforme orice pas înainte într-o oportunitate de scandal. Le transmit că dezvoltarea reală nu se face cu lozinci și acuzații ci cu muncă și parteneriate solide. În ciuda unor astfel de atacuri, Primăria Focșani va continua să aleagă calea valorilor sale tradiționale, a deschiderii și a respectului față de oameni, dincolo de zgomotul de fundal al unei politici fără substanță”, a spus primarul.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Atât Ion Ceban, cât și Blocul Alternativa, din care face parte inclusiv partidul MAN, condus de edilul capitalei, au declarat că în spatele deciziei s-ar afla președinta Maia Sandu și formațiunea de guvernământ PAS. La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins învinuirile, declarând că interdicția are legătură cu acțiunile lui Ion Ceban. Oficialul a evidențiat pozițiile pro-ruse pe care le-a avut primarul de-a lungul timpului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: