Procedura de extrădare a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon acum este mult mai complicată. Acesta a solicitat azil politic în Marea Britanie. Doar după o decizie legată de cererea de azil, Moldova ar putea avea o claritate cu privire la posibilitatea extrădării lui Platon. Precizările au fost făcute de șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin.
La emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8, Dragalin a spus că Moldova are „argumente foarte bune” de ce Veaceslav Platon ar trebui să fie extrădat „pentru a fi tras la răspundere penală pentru toate infracțiunile pe care le-a comis”.
Întrebată de ce Chișinăul încă nu are un răspuns de la Londra cu privire la posibilitatea extrădării controversatului om de afaceri, Dragalin a spus că „e o chestie care complică lucrurile, pentru că a aplicat pentru azil politic în Marea Britanie”.
„Și atunci chestia de extrădare e mult mai complicată, când este așa fel de cerere pendinte. Din ceea ce înțelegem noi, încă nu a fost pronunțată o decizie din partea Marii Britanii anume pe această cerere de azil. După ce se soluționează această chestiune, eu cred că vom putea avea o informație mai concretă”, a menționat șefa Procuraturii Anticorupție.
Dragalin a spus că nu există un termen stabilit cu privire la cât ar putea dura examinarea solicitării lui Platon.
***
Amintim, tribunalul din Moscova l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 20 de ani de închisoare cu regim strict. Acesta a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federația Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble. Cazul a fost judecat în lipsa lui Platon, aflat în urmărire internațională. Veaceslav Platon a fost amendat cu 2,5 milioane ruble, echivalentul a circa 28 mii dolari. La fel, instanța a dispus confiscarea proprietăților pe numele lui Platon, în beneficiul statului. Conform datelor, Platon împreună cu fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin au creat o comunitate criminală pentru a retrage bani din Rusia. Valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 126 de miliarde de ruble rusești.
Într-un interviu pentru NM, Platon a spus anterior că tranzacțiile sunt legale, iar din Rusia erau retrași „bani curați”.
Veaceslav Platon este învinuit în trei dosare penale aflate pe rol în instanţă, două pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari, iar unul pentru falsificarea cardurilor bancare. În 2016, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 12 ani de închisoare pentru tentativă de escrocherie şi corupere a ofiţerilor de la Detaşamentul cu Destinaţie Specială „Pantera”. Patru ani mai târziu, în 2020, Curtea de Apel Chişinău a anulat sentința şi a trimis dosarul la rejudecare. După mai multe amânări, dosarul a fost preluat spre examinare de la zero. Şedinţele se desfăşoară în lipsa lui Platon care a părăsit Republica Moldova în vara anului 2021.
În ianuarie 2024, Platon a anunțat că planifică să se implice în politica din Republica Moldova. Fie va crea un partid, fie „va lua” unul deja existent. Noi analizăm câteva variante, a menționat el pentru Ziarul de Gardă. Cu toate acestea, el a spus că nu intenționează să revină în țară. Detalii AICI. În aprilie, Platon anunța că și-a creat propriul partid politic – „Fenix Moldova”. Detalii AICI.
Pe 10 martie, jurnalistul Dorin Galben a publicat pe pagina sa de YouTube un interviu cu controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, cercetat penal. Jurnalistul a menționat că a fost la Londra pentru a realiza interviul, acolo unde se află în prezent Platon. Ulterior, șefa Procuraturii Anticorupție a fost solicitată să comenteze indignarea internauților de pe rețelele de socializare „de ce un jurnalist a avut posibilitatea să-l găsească pe Platon și să-l intervieveze, dar procurorii Procuraturii Anticorupție nu au astfel de posibilitate și nu fac astfel de demersuri”. „Răspunsul e foarte simplu” a comunicat Dragalin. Potrivit ei, legea îi permite unui jurnalist să meargă oriunde în lume și să ia un interviu, și nu îi permite procurorilor să facă acțiuni în afara Moldovei. „Noi personal nu putem zbura în Londra să-l căutăm”, a adăugat Dragalin. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!