Agenția Proprietății Publice a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance. Este vorba despre două companii străine: una din Marea Britanie și alta din Norvegia. Informația a fost confrimată pe 11 august.
Este vorba despre companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie. Astfel, cele două companii se obligă să facă auditul datoriilor la gazele livrate Republicii Moldova, malul drept, până pe 30 ianuarie 2023.
Contractul a fost atribuit prin procedura de negocieri directe, în urma dispoziției Comisiei Situații Excepționale din 13.07.2022.
***
Amintim că, în cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” s-a constatat că „Moldovagaz” a acumulat o datorie istorică – peste 700 milioane de dolari. „Gazprom” i-a cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență. Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște datoria doar dacă va fi confirmată de un audit independent.
Pe 29 decembrie 2021, Guvernul a decis ca Agenția Proprietăți Publice să realizeze un audit asupra datoriei S.A. Moldovagaz față de concernul rus Gazprom și Factoring Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. Agenția, în calitate de autoritate contractantă, urma să asigure, prin intermediul grupului de lucru creat, întregul proces de organizare și desfășurare a procedurii de achiziție publică a serviciului de audit.
Auditul urma să se încheie în data de 1 mai, însă acesta nici măcar nu a început. Potrivit premierului Natalia Gavrilița, s-a întâmplat din cauza că companiile internaționale au refuzat să se înscrie la licitație, din cauza războiului din regiune.
Societatea pe acțiuni Moldovagaz are trei acţionari principali: Gazprom – 50%, Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova – 35,33% și Comitetul de Administrare a Proprietății din regiunea transnistreană – 13,44%. Acțiunile părții transnistrene sunt gestionate tot de Gazprom, potrivit anticorupție.md.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.