evenimentul.md

O fabrică din Ucraina, de la care Moldova cumpăra sare, și-a sistat activitatea

În Ucraina, din cauza bombardării constante a orașului Soledar, regiunea Donețk, cea mai mare întreprindere de minerit de sare din Europa, „Artemsoli„, și-a sistat activitatea. Moldova este unul dintre cumpărătorii obișnuiți ai produselor acestei întreprinderi. Anunțul a fost făcut de directorul interimar al întreprinderii Victor Iurin într-un interviu pentru Free Radio.

„Întreprinderea nu funcționează, este inactivă, conform ordinului, pentru o perioadă nedeterminată. Bombardamentul este constant, clădirea administrativă este parțial distrusă. Au fost lovituri directe în mine, un depozit de materiale. Procesul de producție este imposibil”, a spus șeful întreprinderii, menționând că întreprinderea și-a oprit activitatea încă din aprilie.

Iurin a menționat că acum Ucraina va trebui să importe mai multă sare din străinătate.

În același timp, el a menționat că și consumatorii din străinătate vor simți consecințele închiderii întreprinderii.

„Am fost cea mai mare companie de minerit de sare din Europa. Printre clienții noștri obișnuiți se numără Ungaria, Polonia, Georgia, Moldova, Azerbaidjan, România”, a spus Iurin.

De menționat că Moldova importă 85 % din cantitatea necesară de sare din Ucraina.

La sfârșitul lunii martie, Ministerul Economiei al Moldovei a asigurat că Moldova nu este amenințată cu deficit de sare. Ei au explicat pierderea sării de pe rafturile magazinelor nu prin probleme de aprovizionare, ci prin panică creată artificial. „Repetăm: nu există niciun motiv de panică și nu există riscul ca anumite categorii de mărfuri să dispară”, a spus ministerul.

Ei au mai remarcat că sarea este importată în Moldova și din alte țări, printre care Bulgaria, România, Polonia și Italia.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

socialistii.md

„Provocare politică”. Reacția socialiștilor la informațiile despre plătirea participanților la mitingul organizat în capitală

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) susține că nu are „nicio legătură” cu persoanele care ar fi oferit bani pentru participarea la mitingul pe care l-a organizat alături de alte trei formațiuni – informații comunicate anterior de poliției. PSRM a catalogat datele despre remunerarea manifestanților drept „o provocare politică”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 26 iulie.

Acuzațiile lansate astăzi la adresa participanților la miting nu sunt altceva decât o provocare politică, menită să discrediteze un protest legitim al cetățenilor. PSRM declară oficial: nu avem nicio legătură cu persoanele care, potrivit unor informații, ar fi împărțit bani și considerăm acțiunile acestora o tentativă deliberată de a compromite mitingul și de a deturna atenția publică de la esența revendicărilor”, a declarat PSRM.

Totodată, formațiunea a solicitat organelor de drept să prezinte „informații complete” persoanele „reținute” și despre circumstanțele în care s-au produs faptele. Partidul a mai menționat că va iniția și o anchetă internă.

PSRM își reconfirmă angajamentul față de protestul pașnic și democratic. Vom continua să apărăm drepturile cetățenilor la libertatea de opinie și de întrunire, în pofida tentativelor evidente ale regimului de a transforma țara într-un stat polițienesc”, a adăugat partidul.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva formațiunii de guvernământ PAS. Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS” „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Ulterior, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că cetățenii prezenți la miting ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. IGP a menționat că oamenii legii au documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani. IGP a mai precizat că atât cei care au oferit bani, cât și cei care i-au acceptat vor fi documentați.

Informațiile despre remunarare au fost însoțite de un videoclip în care un bărbat, aflat printre manifestanți, pare să ofere bani.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: