O fabrică din Ucraina, de la care Moldova cumpăra sare, și-a sistat activitatea
Full Article 2 minutes read

O fabrică din Ucraina, de la care Moldova cumpăra sare, și-a sistat activitatea

În Ucraina, din cauza bombardării constante a orașului Soledar, regiunea Donețk, cea mai mare întreprindere de minerit de sare din Europa, „Artemsoli„, și-a sistat activitatea. Moldova este unul dintre cumpărătorii obișnuiți ai produselor acestei întreprinderi. Anunțul a fost făcut de directorul interimar al întreprinderii Victor Iurin într-un interviu pentru Free Radio.

„Întreprinderea nu funcționează, este inactivă, conform ordinului, pentru o perioadă nedeterminată. Bombardamentul este constant, clădirea administrativă este parțial distrusă. Au fost lovituri directe în mine, un depozit de materiale. Procesul de producție este imposibil”, a spus șeful întreprinderii, menționând că întreprinderea și-a oprit activitatea încă din aprilie.

Iurin a menționat că acum Ucraina va trebui să importe mai multă sare din străinătate.

În același timp, el a menționat că și consumatorii din străinătate vor simți consecințele închiderii întreprinderii.

„Am fost cea mai mare companie de minerit de sare din Europa. Printre clienții noștri obișnuiți se numără Ungaria, Polonia, Georgia, Moldova, Azerbaidjan, România”, a spus Iurin.

De menționat că Moldova importă 85 % din cantitatea necesară de sare din Ucraina.

La sfârșitul lunii martie, Ministerul Economiei al Moldovei a asigurat că Moldova nu este amenințată cu deficit de sare. Ei au explicat pierderea sării de pe rafturile magazinelor nu prin probleme de aprovizionare, ci prin panică creată artificial. „Repetăm: nu există niciun motiv de panică și nu există riscul ca anumite categorii de mărfuri să dispară”, a spus ministerul.

Ei au mai remarcat că sarea este importată în Moldova și din alte țări, printre care Bulgaria, România, Polonia și Italia.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: