„O mică victorie”. Platforma DA a propus crearea unei comisii de anchetă a operațiunii Laundromat
Full Article 2 minutes read

„O mică victorie”. Platforma DA a propus crearea unei comisii de anchetă a operațiunii Laundromat

Pe platformă parlamentară ar putea fi creată o comisie de anchetă pentru a elucida circumstanțele care au dus la spălătoria banilor murdari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova. O inițiativă în acest sens a venit din partea fracțiunii parlamentare a Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (DA), în ședința parlamentului din 19 noiembrie. Examinarea propunerii în una dintre ședințele următoare ale legislativului a fost susținută de 50 de deputați.

Potrivit proiectului, comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autoritățile statului responsabile, va audia părțile și persoanele implicate și va prezenta Parlamentului, în termen de 90 de zile, raportul cu privire la elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind spălarea banilor murdari în proporție deosebit de mare prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova, începând cu anul 2010.

Deputata Inga Grigoriu a declarat că, pe parcursul anilor 2010 și 2014, organizații criminale, oameni de afaceri din domeniul imobiliar și din sectorul bancar din Federația Rusă, au transferat peste 20 de miliarde de dolari din fonduri murdare, prin complexul de spălătorie, format din zeci de companii offshore, bănci și agenți proxy. Aceasta a precizat că în ,,spălătoria rusească” au fost implicați peste 20 de judecători de la 15 instanțe de judecată din Republica Moldova.

Inițiativa de includere pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre a fost aprobată cu votul a 50 de deputați. Acesta urmează să fie examinat la una din următoarele ședințe ale parlamentului.

***

Vă rugăm să ne susțineți cu un like la pagina noastră de Facebook.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: