O navă turcească cu 400 de refugiați la bord a fost preluată din larg de Grecia
Full Article 2 minutes read

O navă turcească cu 400 de refugiați la bord a fost preluată din larg de Grecia

O navă sub pavilion turcesc cu aproximativ 400 de refugiați la bord a ancorat, sâmbătă, în largul insulei Kos din Marea Egee, a anunțat paza de coastă greacă. Nava, care avea o problemă cu motorul, părăsise coasta Turciei şi se îndrepta în derivă dinspre insula Karpathos spre Creta când a emis un semnal de alarmă, transmite digi24.

Guvernul grec a contactat Comisia Europeană, precum şi autorităţile turce pentru a se ocupa de ambarcaţiune, potrivit agenţiei de presă elene Athens News, citată de Agerpres.

„Turcia, încă o dată, nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de Uniunea Europeană. Ea nu va accepta returnarea ambarcaţiunii care arborează un pavilion turcesc şi care a părăsit, evident, un port turcesc sub ochii şi în cunoştinţa de cauză a gărzilor de coastă turceşti şi care continuă să ignore viaţa oamenilor”, a spus, sâmbătă, ministrul marinei comerciale Giannis Plakiotakis.

Poliţia portuară elenă anunțase cu o zi înainte că cei 400 de pasageri erau sănătoşi şi în siguranţă.

Potrivit gărzilor de coastă elene, intervenţia lor pentru această ambarcaţiune constituie una din cele mai mari operaţiuni de salvare realizate vreodată în această zonă din estul Mediteranei.

Potrivit Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi, peste 2.500 de persoane au traversat Marea Egee în acest an din Turcia, faţă de 9.700 în 2020, an în care s-au înregistrat peste 100 de morţi sau persoane date dispărute.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: