zdg.md

O nouă avarie la Termoelectrica? De ce din trei blocuri, funcționează doar unul

De sâmbătă, 4 februarie, la Termoelectrica, cel mai mare producător de energie electrică și termică din Republica Moldova, funcționează doar unul din dintre cele trei blocuri energetice. 

Potrivit Termoelectrica, în perioada 4-14 februarie se vor efectua lucrări de mentenanță la Blocul energetic nr 1, respectiv energia electrică va produce doar blocul nr 2.

„Astfel după procedurile de răcire, urmează a fi făcută spălarea părții convective și preîncălzitoarelor de aer regenerative a cazanului de depuneri în rezultatul arderii combustibilului  întru atingerea valorii rezistenței aerodinamice a părții convective a cazanului în corespundere cu exigențele normativului.

Lucrări privind reparația și ajustarea sistemului de automatizare a regulatorului de păcură a cazanului, reparația și ajustarea sistemului de automatizare a aerului periferic la arzătoare”, se arată într-un comunicat emis de întreprindere.

În perioada de staționare a blocului energetic, se vor efectua testări la presiune de lucru la cazan, precum și vor fi înlăturate observațiile constatate pentru a asigura funcționarea optimă a blocului energetic.

„Executarea lucrărilor sunt importante pentru a preveni problemele tehnice în viitor și pentru a maximiza eficiența și disponibilitatea blocului energetic”, au adăugat responsabilii din cadrul instituției.

Termoelectrica menționează că regimul termic și hidraulic al sistemului de alimentare centralizată cu energie termică este asigurat în corespundere cu parametrii prestabiliți.

Amintim că generatorul de la blocul energetic numărul 3 al Termoelectrica s-a defectat la doar câteva săptămâni după finalizarea lucrărilor de reparație capitală. Centrala Electrică cu Termoficare numărul 3 din Chișinău este esențială pentru generarea de căldură și curent. Lucrările au fost efectuate de compania Horus, care a câștigat cu scandal licitația de reabilitare în luna iunie curent și a garantat calitatea reparației pe un termen de cel puțin doi ani.

Grupul de companii Horus a semnat o scrisoare deschisă adresată conducerii țării în care își va prezenta punctul de vedere și va menționa riscurile de pe urma atacurilor de denigrare lansate la adresa companiei ca urmare a incidentului de la Termoelectrica. Potrivit reprezentanților Horus, incidentul produs nu are nimic în comun cu caietul de sarcini pe care l-a realizat compania în cadrul programului de reparație la Blocul energetic numărul 3.

Incidentul de la blocul energetic nr. 3 din cadrul Centralei Electrice cu Termoficare nr.2, Sursa I, care s-a produs în data de 11 noiembrie 2022, a fost provocat de o defecțiune la sistemul de răcire. Este concluzia formulată de „Termoelectrica” pe 28 noiembrie.

Pe 1 decembrie Agenția Proprietății Publice a constituit Comisia externă de expertiză în vederea elucidării cauzelor opririi avariate a blocului energetic numărul 3 al S.A.”Termoelectrica”.

Vicepremierul Andrei Spînu a anunțat pe 19 ianuarie că Comisia externă de expertiză constituită de Agenția Proprietății Publice (ASP) a stabilit cauza preliminară a incidentului de la blocul energetic nr. 3 din cadrul Centralei Electrice cu Termoficare nr.2. Ministrul susține că de vină ar fi „o defecțiune tehnică din cauza uzurii metalului”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: