O nouă avarie la Termoelectrica? De ce din trei blocuri, funcționează doar unul
Full Article 3 minutes read

O nouă avarie la Termoelectrica? De ce din trei blocuri, funcționează doar unul

De sâmbătă, 4 februarie, la Termoelectrica, cel mai mare producător de energie electrică și termică din Republica Moldova, funcționează doar unul din dintre cele trei blocuri energetice. 

Potrivit Termoelectrica, în perioada 4-14 februarie se vor efectua lucrări de mentenanță la Blocul energetic nr 1, respectiv energia electrică va produce doar blocul nr 2.

„Astfel după procedurile de răcire, urmează a fi făcută spălarea părții convective și preîncălzitoarelor de aer regenerative a cazanului de depuneri în rezultatul arderii combustibilului  întru atingerea valorii rezistenței aerodinamice a părții convective a cazanului în corespundere cu exigențele normativului.

Lucrări privind reparația și ajustarea sistemului de automatizare a regulatorului de păcură a cazanului, reparația și ajustarea sistemului de automatizare a aerului periferic la arzătoare”, se arată într-un comunicat emis de întreprindere.

În perioada de staționare a blocului energetic, se vor efectua testări la presiune de lucru la cazan, precum și vor fi înlăturate observațiile constatate pentru a asigura funcționarea optimă a blocului energetic.

„Executarea lucrărilor sunt importante pentru a preveni problemele tehnice în viitor și pentru a maximiza eficiența și disponibilitatea blocului energetic”, au adăugat responsabilii din cadrul instituției.

Termoelectrica menționează că regimul termic și hidraulic al sistemului de alimentare centralizată cu energie termică este asigurat în corespundere cu parametrii prestabiliți.

Amintim că generatorul de la blocul energetic numărul 3 al Termoelectrica s-a defectat la doar câteva săptămâni după finalizarea lucrărilor de reparație capitală. Centrala Electrică cu Termoficare numărul 3 din Chișinău este esențială pentru generarea de căldură și curent. Lucrările au fost efectuate de compania Horus, care a câștigat cu scandal licitația de reabilitare în luna iunie curent și a garantat calitatea reparației pe un termen de cel puțin doi ani.

Grupul de companii Horus a semnat o scrisoare deschisă adresată conducerii țării în care își va prezenta punctul de vedere și va menționa riscurile de pe urma atacurilor de denigrare lansate la adresa companiei ca urmare a incidentului de la Termoelectrica. Potrivit reprezentanților Horus, incidentul produs nu are nimic în comun cu caietul de sarcini pe care l-a realizat compania în cadrul programului de reparație la Blocul energetic numărul 3.

Incidentul de la blocul energetic nr. 3 din cadrul Centralei Electrice cu Termoficare nr.2, Sursa I, care s-a produs în data de 11 noiembrie 2022, a fost provocat de o defecțiune la sistemul de răcire. Este concluzia formulată de „Termoelectrica” pe 28 noiembrie.

Pe 1 decembrie Agenția Proprietății Publice a constituit Comisia externă de expertiză în vederea elucidării cauzelor opririi avariate a blocului energetic numărul 3 al S.A.”Termoelectrica”.

Vicepremierul Andrei Spînu a anunțat pe 19 ianuarie că Comisia externă de expertiză constituită de Agenția Proprietății Publice (ASP) a stabilit cauza preliminară a incidentului de la blocul energetic nr. 3 din cadrul Centralei Electrice cu Termoficare nr.2. Ministrul susține că de vină ar fi „o defecțiune tehnică din cauza uzurii metalului”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: