procuratura.md

O nouă sesizare la Procuratură. Mașinile SPPS erau utilizate în scop personal, chiar și în afara țării

Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS) a sesizat, din nou, Procuratura Generală. Este vorba despre cazuri suplimentare de utilizare în scop personal a mașinilor de serviciu și chiar ieșirea cu acestea peste hotarele țării în interes propriu, dar și încredințarea conducerii autoturismului de serviciu de către persoane terțe, se arată într-un comunicat publicat pe 25 februarie.

Sesizarea a fost remisă ieri 24 februarie 2021, iar la aceasta sunt anexate toate probele acumulate de SPPS.

„Reiterăm, SPPS nu va tolera nici o abatere în cadrul Serviciului și va oferi tot sprijinul necesar organelor competente pentru a face claritate și a atrage la răspundere  persoanele care ar fi prejudiciat bugetul statului și ar fi încălcat legea în  timpul de aflării în exercițiul funcției”, se arată în declarație.

***

Pe 2 februarie, conducerea SPPS a sesizat Procuratura Generală cu referire la terenul de 1,5 ha de pe strada Vasile Lupu 28, municipiul Chișinău. Actuala conducere își dorește să elucideze toate circumstanțele în care acest lot a fost transmis în gestiune economică instituției în anul 2017, iar în anul 2020 a fost înstrăinat fără avizul Serviciului.

Iar pe 18 februarie, reprezentanții SPPS au cerut procurorilor să verifice corectitudinea cazurilor de utilizare în scop personal a bunurilor încredinţate pentru exercitarea atribuţiilor funcționale. Reprezentanții SPPS menționează că se referă la utilizarea automobilelor de serviciu, cardurilor de combustibil, reparaţia mijloacelor de transport personale etc.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

Plahotniuc, mai aproape de revenirea în Moldova? Ministerul Justiției a inițiat procedura de extrădare a oligarhului

Ministerul Justiției a inițiat procedura de extrădare a fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, după ce a fost informat oficial de către Interpol despre arestarea acestuia în Grecia. Reprezentanții instituției au precizat pentru NewsMaker că, în continuare, urmează transmiterea cererii de extrădare către autoritățile competente din Republica Elenă.

Ministerul Justiției colaborează îndeaproape cu Procuratura Generală și celelalte instituții implicate, pentru a pune la dispoziția autorităților elene un dosar complet din punct de vedere procedural. Depunem toate eforturile necesare și monitorizăm atent desfășurarea procedurilor, pentru a proteja interesele Republicii Moldova”, precizează Ministerul Justiției.

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului.

Contactat, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru NM că Plahotniuc a fost reținut pe aeroportul din Atena, Grecia, în momentul în care încerca să zboare în Dubai. Șeful poliției a precizat că autoritățile din Republica Moldova colaborează pentru a iniția procedurile de extrădare.

Întrebat dacă alături de Plahotniuc a fost reținut Țuțu, Cernăuțeanu a declarat că, în acest moment, nu poate confirma identitatea celei de-a doua persoane reținute: „Nu pot nici infirma, nici confirma această informație”.

***

Reamintim că Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. În februarie 2025, Interpol a acceptat cererea de a-l anunța în căutare internațională, după ce a refuzat o cerere similară a Chișinăului, în 2020.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu – considerat omul de încredere al lui Plahotniuc – este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: