„Oamenii au obosit de alegeri. Chiar nu înțelegeți?” Interviu NM cu Nicolai Grigorișin, primarul nou ales de Bălți, despre victoria sa „sigură”
Full Article 5 minutes read

„Oamenii au obosit de alegeri. Chiar nu înțelegeți?” Interviu NM cu Nicolai Grigorișin, primarul nou ales de Bălți, despre victoria sa „sigură”

Nicolai Grigorișin a învins în turul doi al alegerilor locale anticipate de la Bălți. Ce-i drept, prezența la vot a constituit mai puțin de 10% din alegători. Primarul nou ales a comunicat într-un interviu pentru NM, de ce locuitorii de la Bălți nu au venit la alegeri, dacă trebuia exclus concurentul său principal – Marina Tauber, deputatul partidului „Șor” și de ce este sigur că „în spatele său se află bălțenii” și că a obținut „o victorie sigură”.

 

La aceste alegeri, ați fost votat de 7100 de persoane (populația orașului Bălți este de 127 mii de persoane – NM). Cum credeți, cât de reprezentative sunt rezultatele acestui scrutin?

Rezultatele alegerilor sunt normale.

Pe cine reprezentați în acest caz? Majoritatea bălțenilor?

Eu reprezint toți bălțenii.

Deci, sunteți sigur că majoritatea vă susține pe dvs. și programul dvs.?

Sunt sigur de aceasta.

În turul întâi, au votat peste 33 mii de persoane, acum – circa 10 mii. Cum explicați reducerea de cel puțin trei ori a prezenței la urnele de vot?

Oamenii au obosit de alegeri. Chiar nu înțelegeți? Doar înțelegeți foarte bine.

De alegeri sau de modul în care s-au desfășurat acestea, de campanie?

Au obosit de alegeri. Noi suntem în electorală în fiecare an. Iar aceste alegeri s-au extins pentru trei luni și jumătate.

Dar nu credeți că o prezență atât de scăzută și aproape 18% de buletine deteriorate (despre aceasta vorbesc datele CEC: din cele 10 209 persoane care au venit la alegeri, doar 8432 de persoane și-au dat votul pentru unul dintre candidați – NM) înseamnă un protest al orășenilor împotriva modului în care s-au desfășurat alegerile?

Nu știu de unde aveți această informație. La fiecare secție de votare s-au deteriorat câte 15-20 de buletine. Socialiștii și „șor”-iștii au îndemnat să fie deteriorate buletinele și, în consecință, au fost câte 15-20 de buletine la fiecare secție. Oare acesta este un procent mare? Iată în anul 2014, eu am făcut apel să fie deteriorate buletinele și atunci s-au deteriorat 4 mii de buletine (este vorba despre alegerile parlamentare de la care „Partidul Nostru” a fost exclus. La Bălți, au fost deteriorate atunci 4 mii de buletine). Iată acesta a fost un procent mare de buletine deteriorate. Iar acum, pentru două partide, câte 20 la o secție – ale socialiștilor și ale lui „Șor”. Consider că ratingul lor a căzut.

A avut vreo influență apelul Marinei Tauber de a boicota alegerile? Ea a organizat un protest…

Ce protest a organizat? S-au adunat 100 de oameni. Ea a îndemnat, dar la Bălți, nimeni n-o ascultă. Toți au înțeles deja, cine este ea. 

Dacă în turul al doilea ar fi fost un alt candidat în locul lui Nicolae Chirilciuc, care este prea puțin cunoscut, ați fi „învins la fel de sigur”, precum ați afirmat?

Da, aș fi câștigat la fel de sigur.

În opinia dvs., încălcările pe care CEC le-a depistat la Tauber au fost suficiente pentru excluderea acesteia?

Dar dvs. considerați că acestea au fost niște încălcări mici? Ei au găsit prea puține. Când am spus în turul întâi că Tauber a înregistrat cheltuieli pentru carburanți în sumă de 1000 de lei, în timp ce la mine s-au cheltuit 23 000 de lei. Credeți că aceasta nu este o încălcare? Sau faptul că ea a adus această armată și le-a plătit aici bani (este vorba despre activiștii care au venit să facă agitație pentru Tauber)? Aceasta nu este o încălcare? Sau faptul că ea a cheltuit peste  o jumătate de milion [lei] pentru publicitate pe rețelele de socializare. Aceasta nu este o încălcare?

Dacă CEC constată că aceasta este o încălcare, atunci da.

Eu nu pot să înțeleg, de ce o atenție atât de mare a tuturor contracandidaților a fost îndreptată spre mine. Tot PR-ul negru a fost împotriva mea: și Șor a aruncat cu noroi în mine, și socialiștii au aruncat cu noroi în mine. Și Promo-Lex m-a urmărit, la fiecare două săptămâni îmi verificau contractele pentru automobile, verificau consumul de combustibil, declarațiile mele. Da aceștia de ce nu au fost verificați? Le-am adresat această întrebare în turul întâi: „De ce nu-i verificați?”. Chiar și același partid „Șor”. Pentru că este evident că există depășirea limitelor [privind cheltuielile pentru campania electorală]. Pur și simplu CEC a găsit un episod de 151 mii de lei. Dar eu sunt sigur că dacă ea ar fi fost monitorizată în toate direcțiile, ar fi fost și 1 milion de lei.

Deci, considerați că au fost motive pentru excluderea ei?

Nu doar eu consider, așa crede toată țara și așa a spus instanța de judecată.

Cum ați putea comenta faptul că Boris Marcoci, candidatul PAS și Alexandr Nesterovschi, candidatul PSRM – concurenții dvs., au refuzat să participe la alegeri după excluderea lui Tauber?

Pentru mine, Bălți și bălțenii înseamnă viața mea, iar pentru ei, acesta este un joc politic. Renunțarea la alegeri a fost pentru ei un joc politic pur.

Și dvs. ați fost îndemnat să le urmați exemplul, de ce ați decis să n-o faceți?

Pentru că în spatele meu sunt bălțenii. Eu nu pot să-i trădez.

Ați participat la alegeri în calitate de candidat independent. Ați plecat din „Partidul Nostru”…

Eu nu am plecat din „Partidul Nostru”, mi-am suspendat activitatea. Am susținere în Consiliul Municipal – 23 de consilieri [din 35].

Cum se va schimba echipa dvs.? Vor fi viceprimari noi?

Veți vedea aceasta în timpul apropiat.

Dar poate deschideți parantezele?

Nu voi deschide nimic, trebuie să lucrez.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: