facebook.com

„Oamenii au obosit de alegeri. Chiar nu înțelegeți?” Interviu NM cu Nicolai Grigorișin, primarul nou ales de Bălți, despre victoria sa „sigură”

Nicolai Grigorișin a învins în turul doi al alegerilor locale anticipate de la Bălți. Ce-i drept, prezența la vot a constituit mai puțin de 10% din alegători. Primarul nou ales a comunicat într-un interviu pentru NM, de ce locuitorii de la Bălți nu au venit la alegeri, dacă trebuia exclus concurentul său principal – Marina Tauber, deputatul partidului „Șor” și de ce este sigur că „în spatele său se află bălțenii” și că a obținut „o victorie sigură”.

 

La aceste alegeri, ați fost votat de 7100 de persoane (populația orașului Bălți este de 127 mii de persoane – NM). Cum credeți, cât de reprezentative sunt rezultatele acestui scrutin?

Rezultatele alegerilor sunt normale.

Pe cine reprezentați în acest caz? Majoritatea bălțenilor?

Eu reprezint toți bălțenii.

Deci, sunteți sigur că majoritatea vă susține pe dvs. și programul dvs.?

Sunt sigur de aceasta.

În turul întâi, au votat peste 33 mii de persoane, acum – circa 10 mii. Cum explicați reducerea de cel puțin trei ori a prezenței la urnele de vot?

Oamenii au obosit de alegeri. Chiar nu înțelegeți? Doar înțelegeți foarte bine.

De alegeri sau de modul în care s-au desfășurat acestea, de campanie?

Au obosit de alegeri. Noi suntem în electorală în fiecare an. Iar aceste alegeri s-au extins pentru trei luni și jumătate.

Dar nu credeți că o prezență atât de scăzută și aproape 18% de buletine deteriorate (despre aceasta vorbesc datele CEC: din cele 10 209 persoane care au venit la alegeri, doar 8432 de persoane și-au dat votul pentru unul dintre candidați – NM) înseamnă un protest al orășenilor împotriva modului în care s-au desfășurat alegerile?

Nu știu de unde aveți această informație. La fiecare secție de votare s-au deteriorat câte 15-20 de buletine. Socialiștii și „șor”-iștii au îndemnat să fie deteriorate buletinele și, în consecință, au fost câte 15-20 de buletine la fiecare secție. Oare acesta este un procent mare? Iată în anul 2014, eu am făcut apel să fie deteriorate buletinele și atunci s-au deteriorat 4 mii de buletine (este vorba despre alegerile parlamentare de la care „Partidul Nostru” a fost exclus. La Bălți, au fost deteriorate atunci 4 mii de buletine). Iată acesta a fost un procent mare de buletine deteriorate. Iar acum, pentru două partide, câte 20 la o secție – ale socialiștilor și ale lui „Șor”. Consider că ratingul lor a căzut.

A avut vreo influență apelul Marinei Tauber de a boicota alegerile? Ea a organizat un protest…

Ce protest a organizat? S-au adunat 100 de oameni. Ea a îndemnat, dar la Bălți, nimeni n-o ascultă. Toți au înțeles deja, cine este ea. 

Dacă în turul al doilea ar fi fost un alt candidat în locul lui Nicolae Chirilciuc, care este prea puțin cunoscut, ați fi „învins la fel de sigur”, precum ați afirmat?

Da, aș fi câștigat la fel de sigur.

În opinia dvs., încălcările pe care CEC le-a depistat la Tauber au fost suficiente pentru excluderea acesteia?

Dar dvs. considerați că acestea au fost niște încălcări mici? Ei au găsit prea puține. Când am spus în turul întâi că Tauber a înregistrat cheltuieli pentru carburanți în sumă de 1000 de lei, în timp ce la mine s-au cheltuit 23 000 de lei. Credeți că aceasta nu este o încălcare? Sau faptul că ea a adus această armată și le-a plătit aici bani (este vorba despre activiștii care au venit să facă agitație pentru Tauber)? Aceasta nu este o încălcare? Sau faptul că ea a cheltuit peste  o jumătate de milion [lei] pentru publicitate pe rețelele de socializare. Aceasta nu este o încălcare?

Dacă CEC constată că aceasta este o încălcare, atunci da.

Eu nu pot să înțeleg, de ce o atenție atât de mare a tuturor contracandidaților a fost îndreptată spre mine. Tot PR-ul negru a fost împotriva mea: și Șor a aruncat cu noroi în mine, și socialiștii au aruncat cu noroi în mine. Și Promo-Lex m-a urmărit, la fiecare două săptămâni îmi verificau contractele pentru automobile, verificau consumul de combustibil, declarațiile mele. Da aceștia de ce nu au fost verificați? Le-am adresat această întrebare în turul întâi: „De ce nu-i verificați?”. Chiar și același partid „Șor”. Pentru că este evident că există depășirea limitelor [privind cheltuielile pentru campania electorală]. Pur și simplu CEC a găsit un episod de 151 mii de lei. Dar eu sunt sigur că dacă ea ar fi fost monitorizată în toate direcțiile, ar fi fost și 1 milion de lei.

Deci, considerați că au fost motive pentru excluderea ei?

Nu doar eu consider, așa crede toată țara și așa a spus instanța de judecată.

Cum ați putea comenta faptul că Boris Marcoci, candidatul PAS și Alexandr Nesterovschi, candidatul PSRM – concurenții dvs., au refuzat să participe la alegeri după excluderea lui Tauber?

Pentru mine, Bălți și bălțenii înseamnă viața mea, iar pentru ei, acesta este un joc politic. Renunțarea la alegeri a fost pentru ei un joc politic pur.

Și dvs. ați fost îndemnat să le urmați exemplul, de ce ați decis să n-o faceți?

Pentru că în spatele meu sunt bălțenii. Eu nu pot să-i trădez.

Ați participat la alegeri în calitate de candidat independent. Ați plecat din „Partidul Nostru”…

Eu nu am plecat din „Partidul Nostru”, mi-am suspendat activitatea. Am susținere în Consiliul Municipal – 23 de consilieri [din 35].

Cum se va schimba echipa dvs.? Vor fi viceprimari noi?

Veți vedea aceasta în timpul apropiat.

Dar poate deschideți parantezele?

Nu voi deschide nimic, trebuie să lucrez.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: