gov.md

„Obiectivul lor este de a-i lăsa pe moldoveni fără stat”. Chicu îi numește „iresponsabili” pe deputații care critică acordul privind creditul rusesc

Guvernul Republicii Moldova nu renunță la negocierile privind obținerea unui credit din Federația Rusă, iar cei care susțin că acordul respectiv nu este în interesul țării sunt „iresponsabili” și vor „să distrugă acest stat”. Declarația a fost făcută de pim-ministrul Ion Chicu, după ședința conducerii de vârf a țării din 1 iunie.

„Vreau să remarc pentru toți, pentru că, în ultimele zile, s-au agitat din nou acei care chipurile lucrează pentru Republica Moldova, dar lucrează în detrimentul poporului, parlamentari în primul rând: creditul rusesc și acordul care a fost semnat de guvern este în interesul Republicii Moldova, la condiții favorabile, iar iresponsabilii din parlament, acei care nu pot o zi fără ca să vină la putere, au adus un prejudiciu enorm, „dinamitând” acest credit de 4,2 mlrde lei. Și toată grija acestor iresponsabili este să facă ca în R. Moldova să fie cît mai rău, pentru că aceasta este cea mai ușoară cale de a distruge acest stat, or obiectivul lor este de a-i lăsa pe moldoveni fără stat”, a declarat șeful executivului.

Ion Chicu a precizat că guvernul nu va renunța la eforturile de a identifica surse suplimentare pentru a compensa deficitul bugetului de stat. Acesta a mai spus că, în condițiile extreme pe care le parcurge R. Moldova, aceasta este singura cale pentru stat de a-și onora obligațiunile față de oameni.

Aminitm că, pe 7 mai,  Curtea Constituțională a decis că legea privind ratificarea acordului de împrumut cu Federația Rusă, în valoare de 200 milioane de euro, este neconstituțională.

Mai multe prevederi ale respectivei legi au fost contestate de deputații din grupul Pro Moldova, cei din Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA) și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

30 de ani de la aderarea R. Moldova la Consiliul Europei. Popșoi: „A fost un pilon esențial al progresului nostru” (VIDEO)

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a transmis pe 13 iulie un mesaj cu ocazia împlinirii a trei decenii de la aderarea Republicii Moldova la Consiliului Europei. Diplomatul a menționat că Consiliul Europei a fost un „pilon esențial” al progresului Republicii Moldova și și-a exprimat convingerea că parteneriatul din acestea va continua să fie unul solid.

Pe 13 iulie 1995, Republica Moldova făcea un pas esențial pe calea democrației, a statului de drept, a respectului pentru drepturile omului, integrându-se într-o familie de valori care ne-a inspirat și sprijinit constant în procesul de consolidare instituțională și transformare democratică. Trei decenii mai târziu, putem spune cu certitudine că parteneriatul cu Consiliul Europei a fost un pilon esențial al progresului nostru. Grație cooperării strânse și susținute, am reușit să avansăm reforme importante în justiție, combaterea corupției, protecția drepturilor omului, libertatea presei și guvernarea democratică. (…) Privim înainte cu încredere, convinși că acest parteneriat va continua să fie solid, constructiv și orientat spre viitorul european al țării noastre”, a transmis ministrul de Externe.

De asemenea, Mihai Popșoi a mulțumit, în numele Guvernului Republicii Moldova, Consiliului Europei pentru solidaritate, expertiză și sprijin „constant” acordat în acești 30 de ani.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională, care a fost creată la 5 mai 1949. Consiliul Europei reunește 46 de state membre și o serie de state cu statut de observator (SUA, Mexic, Israel, Canada, Vatican, Japonia).

Acesta are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de Adunarea Parlamentară, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de Comitetul Miniștrilor, alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre. Comitetul Miniștrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei.

Republica Moldova a deținut pentru prima dată președinția Comitetului de Miniștri în perioada mai-noiembrie 2003. Atunci țara noastră a devenit prima țară din spațiul CSI care a deținut această poziție. O a doua președinție este programată pentru noiembrie 2025 – mai 2026.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: