Întreruperea livrărilor de gaze naturale în regiunea transnistreană ar fi „o catastrofă umană”. Declarația a fost făcută de către vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, într-un interviu pentru televiziunea publică Moldova 1 din 26 noiembrie. Oleg Serebrian a comentat criticile în adresa ministrului Energiei, Victor Parlicov, cu privire la discuțiile de la Sankt-Petersburg cu Gazprom, sugerând că statul trebuie să negocieze pentru a asigura bunăstarea tuturor cetățenilor.
Oleg Serebrian a declarat că, în cazul în care ar fi oprite livrările de gaze naturale către malul stâng al Nistrului, nu ar fi afectați doar cetățenii care locuiesc în acest teritoriu, ci și circa 30 000 de persoane de pe malul drept care sunt conectate la rețeaua de distribuire de gaze de acolo. Potrivit lui, este vorba despre locuitorii din Varnița, Copanca și practic întreg raionul Dubăsari.
„Dar dincolo de toate este vorba de oamenii care locuiesc în regiunea transnistreană, mare parte cetăţeni ai Republicii Moldova. Fireşte că o astfel de situaţie de întrerupere a livrărilor de gaze ar fi nu pur şi simplu o criză, îndrăznesc să spun că de fapt ar fi o catastrofă umanitară. Pentru că ar duce şi la o prăbuşire a sistemului economic de livrare a energiei electrice, ar fi afectate zeci de mii de familii de pe malul stâng al Nistrului, dar şi de pe malul drept. Este un lucru pe care orice stat este dator să-l evite. Știți foarte bine că chiar dacă sunt doi cetățeni sau trei cetățeni preluați în urma unui atac terorist, statul negociază și face concesiuni, uneori chiar concesiuni nedorite, care nu plac publicului larg poate. În cazul de față este vorba despre sute de mii de cetățeni și de bunăstarea, stabilitatea oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru că până la urmă este vorba și de consumul de energie electrică”, a adăugat el.
Precizăm că, pe 25 noiembrie, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut o întrevedere cu președintele companiei rusești Gazprom, Alexei Miller, cu care a discutat mai multe subiecte, inclusiv livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană în cazul în care tranzitul prin Ucraina va fi stopat. Potrivit Gazprom, părțile au convenit să continuie discuțiile privind opțiunile de organizare a livrărilor.
Vizita lui Victor Parlicov a fost criticată în prealabil de persoane publice.
Contractul cu privire la tranzitarea gazului rusesc prin Ucraina, către Europa, expiră la 1 ianuarie 2025, iar autoritățile ucrainene au declarat în repetate rânduri că acesta nu va fi prelungit. Decizia are legătură cu invazia declanșată de Federația Rusă în Ucraina în februarie 2022.
***
Actualmente, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi gaz tranzitează zilnic Ucraina din Rusia, fiind livrat în regiunea transnistreană. Cantitatea necesară de gaze naturale pentru consumul malului drept al Nistrului este procurată de pe piața europeană.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!