The Guardian

OMS a aprobat vaccinul de la Moderna. Este al cincilea ser contra Covid-19 omologat de organizație

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a omologat vineri de urgenţă vaccinul contra Covid-19 de la Moderna, al cincilea beneficiar a unei astfel de validări din partea agenţiei sanitare a ONU, informează AFP, citat de News.ro.

Acest vaccin cu ARN mesager „se adaugă listei în creştere a vaccinurilor validate de OMS pentru utilizare de urgenţă”, a subliniat organizaţia într-un comunicat.

OMS a omologat deja vaccinul de la Pfizer-BioNTech, cele două seruri de la AstraZeneca fabricate în India şi în Coreea de Sud şi cel de la Johnson & Johnson, numit Janssen. O decizie este aşteptată în curând, după toate probabilităţile săptămâna viitoare, pentru cele două vaccinuri chinezeşti, Sinopharm şi Sinovac.

Această procedură ajută ţările care nu au mijloace de a determina ele însele eficienţa unui medicament de a avea acces mai rapid la terapii şi de a permite sistemului Covax, organizat de OMS cu parteneri (Alianţa pentru vaccin (GAVI) şi Cepi (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) pentru a distribui în special vaccinuri contra Covid naţiunilor defavorizate, de a putea lua în considerare vaccinuri suplimentare.

Potrivit comunicatului, „omologarea de către OMS în cadrul procedurii pentru situaţii de urgenţă (EUL) constituie o condiţie prealabilă de aprovizionare cu vaccinuri pentru Covax”.

Această omologare a vaccinului de la Moderna este oportună pentru platforma Covax, care în prezent este privată de vaccinul de la AstraZeneca produs de Serum Institue of India (SII), India blocând toate exporturile astfel încât dozele să fie utilizate pentru a-şi vaccina populaţia.

Produsul dezvoltat de start-up-ul Moderna, un pionier în vaccinurile contra Covid, are caracteristici foarte asemănătoare celui produs de Pfizer-BioNTech, cu 94,1% eficienţă potrivit OMS. Acest ser american este autorizat în UE, în America de Nord, în Regatul Unit şi în alte ţări, precum România sau Israel.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Rusia, găsită vinovată de CEDO pentru doborârea avionului Malaysia Airlines și încălcarea drepturilor omului în Ucraina

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis miercuri, 9 iulie, două hotărâri în dosarele împotriva Rusiei, potrivit Associated Press (AP). În prima decizie, instanța a recunoscut Moscova responsabilă pentru prăbușirea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines în Donbas, vara anului 2014, în urma căreia au murit 298 de persoane. În cealaltă hotărâre se precizează că Rusia a încălcat dreptul internațional în timpul războiului din Ucraina.

Potrivit AP, citat de The Moscow Times, acesta este primul caz în care o instanță internațională recunoaște Moscova responsabilă pentru doborârea avionului malaezian, precum și pentru încălcări ale drepturilor omului în timpul invaziei totale din Ucraina din 2022.

Curtea a emis aceste hotărâri examinând cauzele împotriva Rusiei, inițiate de Ucraina și Țările de Jos. În total, Kiev și Amsterdam au înaintat către CEDO patru cereri, care acoperă un spectru larg de presupuse încălcări ale drepturilor omului atât în cazul avionului doborât, cât și pe parcursul războiului total.

Totodată, AP califică deciziile CEDO drept în mare parte simbolice, deoarece Moscova nu mai recunoaște jurisdicția acesteia.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia consideră deciziile instanței de la Strasbourg ca fiind nule și nu intenționează să le respecte.

Cu toate acestea, familiile victimelor catastrofei MH17 consideră hotărârea CEDO un pas important în cei 11 ani de luptă pentru dreptate, notează AP.

Deciziile de la Strasbourg sunt separate de un proces penal din Țările de Jos, în care doi ruși și un separatist ucrainean au fost condamnați în contumacie pentru multiple omoruri, pentru rolul lor în doborârea zborului MH17.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: