Profimedia Images

OMS: Omicron ar putea infecta peste 50% din populaţia Europei în următoarele 6-8 săptămâni

Peste 50% dintre europeni ar putea să se infecteze cu varianta Omicron a noului coronavirus în următoarele şase-opt săptămâni, a anunţat în data de 11 ianuarie directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Europa a raportat peste 7 milioane de cazuri noi de COVID-19 în prima săptămână a anului 2022, un număr de peste două ori mai mare decât cel înregistrat în precedentele două săptămâni, a anunţat directorul pentru Europa al OMS, Hans Kluge, într-o conferinţă de presă online.

„În acest ritm, Institutul pentru Măsurarea şi Evaluarea Sănătăţii (IHME) de la Universitatea Washington din Statele Unite prognozează că peste 50% din populaţia din regiunea europeană va fi infectată cu Omicron în următoarele 6-8 săptămâni”, a precizat Hans Kluge, relatează Digi24.ro.

El a subliniat că varianta Omicron prezintă mutaţii „care îi permit să adere mai uşor la celulele umane şi poate să infecteze chiar şi persoanele care au fost infectate în prealabil sau vaccinate”.

***

De menționat că în Republica Moldova, în data de 11 ianuarie, a fost confirmată varianta Omicron a virusului COVID-19. Autoritățile au anunțat că 16 probe au indicat noua varianta.

Totodată, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Jelamschi, a anunțat că Republica Moldova a intrat într-un nou val al virusului COVID-19. Potrivit lui, la sfârșitul lunii februarie va fi apogeul acestui val, iar mai târziu acesta va descrește.

„La ultima noastră conferință de presă, noi am presupus că la mijlocul lunii ianuarie va începe următorul val. Iată că avem un început în această săptămână. Probabil că acest val va fi undeva până la Paște. Pe la sfârșitul lunii februarie va fi apogeul acestui val și după aceea va descrește”, a precizat Jelamschi.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Situația din Moldova, discutată de miniștrii de externe ai UE. Kallas: „Este important să înțeleagă care sunt amenințările”

Vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas, a vorbit la Bruxelles despre vulnerabilitatea Republicii Moldova în preajma alegerilor parlamentare din toamnă. Înalta Reprezentantă a UE a făcut aceste declarații pe 15 iulie, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene, la care participă și ministrul de Exerne al R. Moldova.

Potrivit unui comunicat al MAE, Mihai Popșoi, a participat la un mic-dejun de lucru, care a reunit miniștrii de externe ai celor 27 de state membre ale UE, precum și comisarul european pentru extindere, Marta Kos.

În cadrul discuțiilor, Mihai Popșoi a informat oficialii europeni despre progresele în procesul de aderare la UE, dar și despre provocările de securitate cu care se confruntă țara, în special în contextul amenințărilor hibride și al ingerințelor străine.

Înalta Reprezentantă a UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, și comisarul Marta Kos au salutat eforturile autorităților de la Chișinău în avansarea pe calea integrării europene și au reafirmat sprijinul constant al Uniunii Europene, atât prin asistență tehnică și financiară, cât și prin consolidarea rezilienței instituționale a Republicii Moldova. Miniștrii europeni prezenți la reuniune au reiterat, de asemenea, susținerea politică deplină față de parcursul european al Republicii Moldova, atât la nivel comunitar, cât și bilateral.

Ministrul Popșoi a mulțumit pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova. Oficialul a evidențiat în mod special deciziile recente care vizează debursarea a 270 de milioane de euro din Planul de creștere al UE pentru Republica Moldova, ieftinirea transferurilor bancare din 5 octombrie 2025 și eliminarea tarifelor de roaming de la 1 ianuarie 2026.

„Drumul european al Republicii Moldova este susținut de rezultate concrete și angajamente ferme. Suntem determinați să continuăm acest parcurs cu sprijinul partenerilor din Uniunea Europeană”, a menționat ministrul Mihai Popșoi.

În debutul reuniunii Consiliului European de Afaceri Externe, Kaja Kallas, citată de Moldova1, a subliniat vulnerabilitatea Republicii Moldova în preajma alegerilor parlamentare din toamnă.

„Vom discuta despre influența străină malignă, interferența în alegeri și ce mai putem face pentru a consolida reziliența Republicii Moldova. De asemenea, este important ca miniștrii de externe să înțeleagă care este situația, care sunt principalele amenințări, care sunt problemele”, a declarat Kaja Kallas.

Menționăm că astăzi, miniștrii de externe ai UE au aprobat, în cadrul reuniunii, includerea de noi politicieni și entități în lista de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de Rikard Jozwiak, jurnalist de la Radio Europe Free, care activează la Bruxelles.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: