ONG din Belarus: Poliția a arestat 57 de lucrători medicali care intenționau să participe la un protest din Minsk
Full Article 2 minutes read

ONG din Belarus: Poliția a arestat 57 de lucrători medicali care intenționau să participe la un protest din Minsk

Poliția din Belarus a arestat sâmbătă 57 de lucrători medicali care intenționau să participe la protestele antiguvernamentale din capitala Minsk, a anunțat organizația pentru drepturile omului „Vesna”. Câțiva dintre ei au fost deja eliberați.

Purtătorul de cuvânt al poliției din Minsk, Natalia Ganușevici, a confirmat că unii dintre demonstranți au fost arestați și a făcut apel la populație să nu participe la protestele neautorizate.

Fosta candidată la funcția de președinte al Belarusului, Svetlana Tihanovskaya, a comentat reținerea medicilor: „Zilnic, chiar și potrivit bilanțului trucat al Ministerului Sănătății din Belarus, se infectează circa 1000 de oameni cu coronavirus, iar câțiva oameni mor. În realitate, sunt și mai multe victime. Singurii care ne pot salva sunt medicii, nu politicienii. Dar în loc să recunoască eforturile medicilor, regimul îi reține în timpul unei acțiuni pașnice și bagă câte 20 de oameni într-un singur microbuz”.

Tot astăzi, au fost reținute mai multe femei care intenționau să participe la acțiunea devenită deja tradițională pentru duminică – „Marșul femeilor”.

***

După alegerile prezidențiale din 9 august, în Belarus au izbucnit proteste de amploare împotriva lui Alexandr Lukașenko. Protestatarii îl acuză pe Lukașenko că a falsificat rezultatele scrutinului. În fiecare zi de duminică, la Minsk, dar și în alte localități se desfășoară acțiuni de protest.

În cadrul protestelor care au avut loc în Belarus pe 20 septembrie au fost reținuți 442 de oameni, potrivit Ministerului de Interne de la Minsk.

Până la alegerile din 2020, Alexandr Lukașenko a deținut cinci mandate de președinte al Belarusului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: