Premierul Natalia Gavrilița susține că Partidul Socialiștilor (PSRM) manipulează atunci când susține că guvernarea ignoră negocierile cu compania Gazprom privind prețul la gaz. În cadrul ediției din 24 septembrie unei emisiuni la Radio Moldova, șefa Executivului a menționat că, teoretic, opoziția ar putea influența procesul de negocieri, însă acest lucru ar fi „josnic”, întrucât contravine interesului național.
Prim-ministrul a dat asigurări că Guvernul se gândește la cetățeni și este conștient de îngrijorarea acestora. Aceasta a explicat că prețurile pentru energie cresc în toată lumea.
„Noi lucrăm pentru ca creșterea internațională pe care o vedem să nu ne afecteze atât de mult. Mulți cetățeni au rude în Spania, Italia, Rusia și văd tendința de creștere în special la energie. Continuăm să negociem contractul cu Gazprom și ideea este să prelungim condițiile aprobate în trecut, nu este vorba despre renegociere. Evident că în condițiile creșterii semnificative, uneori chiar de trei ori a prețului la gaze pe plan internațional și această formulă avantajoasă de care beneficiem, ar putea duce la creșterea prețului pentru Moldova, însă durează până când va fi reflectată în tarifele pentru cetățeni. În plus, avem programe de compesare pentru perioada rece a anului, pe care le putem crește. Deja suntem în discuție despre alte programe care ar putea ajuta consumatorul vulnerabil la creșterea prețului la energie”, a menționat Gavrilița.
Premierul a mai menționat că Guvernul trebuie să vină cu creșteri de venituri mai repede decât cele de prețuri.
„Pe lângă aceasta, lucrăm la demontarea unor scheme care, de fapt, duc la creșterea artificială a unor prețuri. Suntem de doar șase săptămîni în funcție, dar am reușit să oprim o schemă care exista la pașapoarte”, a precizat Gavrilița.
Prim-ministrul țării a mai spus că liderul PSRM Igor Dodon ar manipula atunci când susține că, pentru prima oară în 20 de ani, guvernarea ignoră negocierile pe tema prețului la gazul livrat din Rusia.
„Îmi pare rău când opoziția manipulează și subminează poziția statului, pentru că este vorba despre interesul național și al tuturor cetățenilor. Liderii socialiștilor cunosc foarte bine care este procedura: guvernul discută cu Moldovagaz și Moldovagaz discută cu Gazpromul. Pe lângă aceasta, Guvernul discută și la direct cu conducerea Gazprom. (…) Sunt anumite lucruri care țin de strategia de negocieri și cred că nu este neapărat să o anunțăm public de fiecare dată. Am rugat foarte mult ca toată lumea să se gândească la interesul național. Înțeleg să fim criticați, dar uneori este o manipulare și chiar îmi pare rău”, a declarat Gavrilița.
Întrebată de moderatoarea emisiunii dacă ia în considerare ipoteza că opoziția ar influența compania Gazprom, pentru a nu oferi un preț convenabil pentru țara noastră sau dacă majorarea ar putea fi făcută intenționat de Federația Rusă, din motive politice, șefa Executivului a răspuns: „Opoziția poate discuta cu oricine și influența aceste procese, dar în opinia mea, ar fi un act josnic, pentru că este vorba despre cetățenii Republicii Moldova și apărarea interesului lor, indifirent dacă ești la guvernare sau opoziție”.
***
Recent, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a confirmat pentru NM că Moldovagaz va expedia către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere de majorare a tarifului pentru gaz cu 35%. Prin urmare, prețul final pentru gaz ar putea ajunge la 6 lei. În prezent, prețul pentru 1 m3 de gaz constituie, în Moldova, 4 lei și 30 de bani.
Pe de altă parte, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că Guvernul pregătește un proiect de susținere a păturii vulnerabile a societății, în cazul în care prețul la gazele livrate din Federația Rusă va crește. În cadrul unei emisiuni televizate din 22 septembrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a declarat că a discutat la telefon cu șeful Gazprom Alexei Miller pentru a afla cum decurg negocierile cu Moldovagaz, privind prelungirea contractului de achiziție a gazului rusesc.
Pentru prima dată în istorie, prețul gazului pe piața contractelor futures din Europa a depășit, săptămâna trecută, 950 de dolari pentru o mie de metri cubi, ceea ce reprezintă o creștere cu 20% într-o singură zi.