Orange {kITchen} – un an de reuşite

Orange {kITchen}, cel mai inspirat spaţiu pentru a face IT creativ al companiei Orange, marchează un an de la lansare. Orange {kITchen} este campusul IT al Orange Moldova. Odată lansat acesta s-a angajat să ofere pieţii o nouă rețetă de a lucra în IT, fiind gândit ca o extensie a culturii şi valorilor Orange.

Julien DUCARROZ, Director General: „Orange kITchen a fost un proiect ambițios, devenind exprimarea fizică a ambițiilor noastre de dezvoltare. La un an de la deschidere, pot spune ferm că obiectivele propuse prin această investiție au fost atinse și depășite, Orange Systems devenind un actor important pe piața serviciilor IT din Republica Moldova, reușind să contribuim la dezvoltarea comunității IT: atât din interiorul companiei, cât și din exteriorul acesteia. Acest spațiu a devenit și un catalizator alt transformării noastre organizaționale și ne-a permis să fim mai agil, mai deschiși și să descoperim noi modalități de colaborare.”

Olga SURUGIU, Director Operațiuni Internaționale: „În decursul unui an cu Orange kITchen am devenit mai deschiși spre comunitatea IT din Moldova și am contribuit la dezvoltarea acesteia prin atragerea tinerilor talentaţi și oferirea oportunităților pentru ei. Am avut parte de mai multe evenimente inovative, de exemplu, un mare succes a fost organizarea Hackathon-ului pe Data Analysis, find o premieră pentru Moldova. Ne-a ajutat să dezvoltăm relațiile de colaborare cu diverși parteneri și companii externe, dar și membri ai comunității IT, cu ajutorul cărora organizăm mai multe tipuri de proiecte, inclusiv sociale.”

În acest spaţiu echipa se bucură de o nouă filozofie, unică și inovativă, unde fiecare membru îşi realizează talentul şi creativitatea prin schimbarea modului de a gândi şi a interacţiona. Astfel, timp de un an, Orange Systems a reuşit să-și reconfirme statutul de angajator IT atractiv, care pe lângă oportunități de dezvoltare profesională, pune la dispoziţia angajaţilor spaţii pentru distracţie şi relaxare.

Din portofoliul primului an de activitate fac parte:

  • 12 evenimente interne şi externe la care au participat peste 1 000 de persoane pasionate de IT şi tehnologie
  • 100 000 de ore de coding creativ
  • Am crescut peste remarcabila cifră de 500 de angajați în Orange Systems
  • 647 zile de training în prima jumătate a anului 2019
  • 384 ore de masaj la birou
  • 144 ore de yoga

Am inspirat comunitatea IT cu 3 evenimente marca InspiratiON Session. În parteneriat cu UNDP, am organizat Urban Mobility Hackathon pentru a găsi soluții practice și utile pentru a îmbunătăți condițiile de mobilitate urbană. Ne-am extins portofoliul de activităţi cu noi domenii precum: Big Data, Machine Learning, IoT și am devenit Centru de Excelență pe domeniul Robotics Process Automation la nivel de Grup.

Eugeniu GAVREV, Head of IT Operations: „Orange kITchen este locul unde ai posibilitatea să concentrezi toată experiența și competențele tale spre a crea o soluție inovativă. Spațiul facilitează implicarea şi sinergia dintre membrii diferitor echipe care ţintesc un rezultat cuprinzător. Ambianța confortabilă adaptată diverselor stiluri de a lucra face ca fiecare zi să fie o nouă experiență – poţi alege un loc nou, având flexi desk policy, iar asta înseamnă și un anturaj nou, oameni noi, mai multe posibilități de organizare și conlucrare.”

Unele din proiectele realizate cu succes în primul an de activitate au generat abordări creative din partea echipei, devenind, totodată, un suport important pentru soluţionarea mai multor provocări atât pe intern, cât şi pe extern. Printre cele mai captivante proiecte se numără:

  • O aplicație inteligentă pentru birou ce presupune proiectarea și realizarea propriilor dispozitive inteligente (Internet of Things), care monitorizează nivelul de utilizare a locurilor de muncă, cu posibilitatea de a le rezerva de pe mobil. Adițional monitorizăm și proiectăm pe panourile informative alți indicatori ai condițiilor de lucru, cum ar fi: nivelul de iluminare, calitatea aerului, temperatura şi umiditatea.
  • Aplicația de recunoaștere a feței (Face recognition app) – aplicație revoluționară pentru identificarea rapidă, sigură și simplă a clientului digital, bazată pe dezvoltarea și programarea de micro serviciilor și serviciilor de streaming.
  • Proiect Big Data care presupune conceperea și dezvoltarea algoritmului pentru a prezice retenția clienților, oferind detalii în timp real pentru crearea și afișarea de bannere personalizate.
  • Platforma de monitorizare a rețelei mobile la nivel de Grup – soluție de roboți multi-services pentru monitorizarea activă și depanarea calității serviciilor și a rețelei (QoS), care simulează un client „generic”/virtual care ar accesa și utiliza serviciul în mod standard.

Eugeniu SPÎNU, Big Data Analyst: „Îmi place să lucrez la Orange kITchen pentru că înveți lucruri noi, ești în mijlocul unui proces de creație – te pune să te gândești, să abordezi probleme și să găsești soluții non-standard. Valoarea adăugată pentru mine constă în faptul că întotdeauna e interactiv, iar când ajungi la finalul unui proiect, ai o senzație de euforie că ți-a reușit. Spațiul facilitează procesul de creare pentru că te simți foarte lejer, fără presiune și asta îți permite să te concentrezi pe lucrurile care contează și nu stai și te ocupi cu birocrații. În plus, aici întotdeauna ai feedback de la colegi din diverse domenii: unul pe limbaj de programare, altul de logică, modele matematice etc. , iar asta formează o atmosferă lucrativă.”

Natalia MELNICIUC, Mediation Manager: „Orange kITchen este un spațiu ideal pentru a cultiva idei noi, a crea un produs original, a aplica libertatea în organizarea eficientă a procesului de lucru. Oficiul nou, de sigur, a influenţat modalitatea noastră de lucru, și anume: a crescut încrederea în echipă și comunicarea între membri. Am avut nevoie de adaptare și deprindere, dar acum suntem mai uniți și organizați.”

kITchen este locul unde poţi să explorezi la maxim oportunităţile IT-ului creativ. Cu o suprafaţă de 1380 metri pătrați, Orange kITchen corespunde trendurilor actuale de design din domeniu – spaţii creative, oficii spațioase, bazat pe conceptul de open spaces, spaţii dedicate pentru colaborare sau pentru relaxare. Astfel, fiecare se bucură de o varietate de alegeri în funcţie de preferinţe.

La un an de activitate am împărtăşit experienţa Orange kITchen şi părinţilor. Prima „adunare de părinţi” a echipei Orange kITchen a avut loc.

Despre Orange Systems
Orange Systems, este hub-ul IT al Orange Moldova, rezident al parcului IT, în care se regăsesc peste 500 de angajaţi. Mai mult de 50 la sută dintre specialişti prestează servicii de IT nearshoring pentru parteneri externi, în următoarele domenii: dezvoltare software, testarea şi asigurarea calităţii, controlul şi managementul proiectelor IT, automatizarea proceselor, business intelligence şi big data. Orange Systems are ambiția de a dezvolta domeniul IT sub marca creativității, calității și competitivității, prin crearea de produse software proprii și centre locale de excelență.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Dragoș Galbur

Sesizare la CEC. PNM acuză PAS și Platforma DA că ar fi format un bloc electoral camuflat: „șiretlicuri”

Partidul Național Moldovenesc (PNM) a anunțat, pe 19 iulie, că a depus o sesizare oficială la Comisia Electorală Centrală (CEC), solicitând constatarea existenței unui presupus „bloc electoral camuflat” format de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Platforma Demnitate și Adevăr (DA), „contrar reglementărilor în vigoare”.

Sesizarea vine la o zi după ce Platforma DA a declarat că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS.

„Legea electorală, modificată recent la inițiativa guvernării PAS, a introdus în mod corect și necesar noțiunea de „bloc electoral camuflat” – o practică prin care mai multe partide se asociază în campanie fără a se înregistra oficial ca bloc electoral. Este o prevedere clară și benefică, menită să aducă transparență și echitate în procesul electoral. Tocmai de aceea, legea trebuie respectată de toți – inclusiv de autorii ei. În acest sens, Partidul Național Moldovenesc a transmis o sesizare oficială către Comisia Electorală Centrală, solicitând constatarea existenței unui bloc electoral camuflat format de PAS și Platforma DA, contrar reglementărilor în vigoare”, se menționează în comunicatul formațiunii.

PNM a catalogat colaborarea dintre cele două partide politice drept „șiretlicuri” și „aranjamente ascunse”.

„Nu putem permite ca partidul care își asumă drumul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană să recurgă la strategiile grupării criminale Șor, deghizând alianțele politice în aranjamente ascunse. Astfel de șiretlicuri subminează încrederea în democrație, încurajează ipocrizia politică și pun sub semnul întrebării onestitatea angajamentelor pro-europene“, susține formațiunea.

NewsMaker a solicitat un comentariu referitor la acuzațiile PNM, dar la momentul publicării știrii nu am primit un răspuns.

Amintim că Platforma DA a anunțat, pe 18 iulie, că nu va participa cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și că a acceptat propunerea de parteneriat politic înaintată de PAS. În acest context, Dinu Plîngău a precizat că Liviu Vovc va prelua interimatul funcției de președinte al formațiunii.

Liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a declarat pentru NewsMaker că pe listele PAS ar urma să figureze Dinu Plîngău și Stela Macari. Potrivit acestuia, cei doi și-au dat demisia atât din funcțiile deținute în cadrul Platformei DA, cât și din calitatea de membri ai partidului, pentru a putea candida din partea PAS.

Ulterior, Platforma DA a fost exclusă din Blocul „Împreună”. Decizia a fost adoptată în unanimitate de Consiliul Blocului, care acuză PAS de „decapitarea” forțelor pro-europene înainte de scrutin.

În context, PAS face apel la unitate și îndemnână partidele „cu adevărat pro-europene” să  „susțină și să promoveze parcursul european al Republicii Moldova.

„Este nevoie de efortul tuturor forțelor politice care cu adevărat îți doresc dezvoltarea țării noastre”, a precizat purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare, Adriana Vlas, pentru NewsMaker.

Fostul șef SIS Vitalie Pîrlog, suspectat de participare la ştergerea unor notificări roşii ale Interpol, extrădat în Franţa: Presa

Fostul ministru al Justiției și ex-director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vitalie Pîrlog, arestat în Emiratele Arabe Unite la mijlocul lunii iunie, ar fi fost extrădat și inculpat vineri în Franța, potrivit publicației franceze Le Monde.

Pîrlog ar fi fost extrădat vineri, 18 iulie, la Paris, a declarat o sursă judiciară pentru presa franceză. Potrivit acesteia, fostul ministru ar fi fost pus sub acuzare pentru înşelăciune în bandă organizată, folosirea unui document administrativ fals pentru a procura impunitatea autorului unei infracţiuni, trafic de influenţă pasiv al unui funcţionar public străin, corupere activă în bandă organizată a unui funcţionar public străin şi sustragerea de la arestarea sau cercetarea unui infractor.

Suspectul ar fi solicitat o amânare a prezentării sale în faţa unui judecător de libertate şi custodie, care va trebui să decidă în scurt timp dacă îl va încarcera sau îl va lăsa în libertate. În aşteptarea acestei dezbateri, Pîrlog ar fi fost încarcerat, potrivit sursei judiciare.

Solicitat de NewsMaker, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova, Cătălin Gorea, a precizat că la momentul de față a fost făcută o solicitare oficială către autoritățile din Franța pentru a verifica informația.

Amintim că, potrivit unei investigații publicate în decembrie 2024 de Bloomberg, Vitalie Pîrlog ar fi fost implicat într-o schemă de corupție prin care erau șterse din baza de date a Interpolului „notificările roșii” pentru persoane aflate în căutare internațională. Anchetatorii susțin că, profitând de influența sa în cadrul Comisiei de control al fișierelor Interpol, Pîrlog și complicii săi ar fi facilitat blocarea alertelor pentru zeci de persoane căutate pentru infracțiuni grave, inclusiv fraudă financiară și trafic de droguri. În schimbul acestor servicii, gruparea ar fi obținut milioane de dolari. Schema ar fi funcționat din 2022 până la începutul lui 2023, când Interpolul a demarat o anchetă oficială.

În iunie 2024, procurorii anticorupție din Moldova, în colaborare cu autoritățile franceze și FBI, au efectuat peste 30 de percheziții în acest dosar și au reținut mai mulți suspecți, inclusiv la șeful Biroului Interpol din Moldova în acea perioadă, Viorel Țentiu.

Pe 19 iunie, Vitalie Pîrlog a fost reținut în Dubai, la solicitarea Franței.

Întrebarea Zilei: Сe partide sau politicieni nu ar trebui să ajungă în Parlament?

Busola politică a Republicii Moldova indică apropierea alegerilor parlamentare, iar temperatura discuțiilor din societate se încinge tot mai mult. În apropierea noii campanii electorale, echipa NewsMaker a mers în orașul Vatra pentru a-i întreba pe localnici ce politicieni nu ar vrea să vadă sub nicio formă în noua componență a Legislativului. În timp ce unii au rostit ferm nume sau partide politice, alții ne-au spus, cu regret, că s-au dezamăgit de toți.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

„Eforturi sortite eșecului”: Reacția Rusiei la noul pachet de sancțiuni impus de UE

Ministerul rus de Externe a reacționat vineri seară, 18 iulie, la adoptarea celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni de către Uniunea Europeană, calificând noile măsuri drept „nelegitime” și ineficiente. Într-un comunicat, Moscova a declarat că UE continuă un „curs confruntațional” care se întoarce „ca un bumerang” împotriva propriei economii.

„Uniunea Europeană a smuls cu greu un nou, al 18-lea la număr, „pachet” de măsuri restrictive nelegitime. Cuvântul smuls nu este aici doar o figură de stil, ci reflectă fidel procesul epuizant prin care statele membre ale UE se supun de fiecare dată, în speranța zadarnică de a aplica un lovitură devastatoare economiei ruse. Trebuie reiterat că toate aceste eforturi sunt sortite eșecului încă de la început. Ele nu doar că nu vor avea efectul scontat, dar vor continua să agraveze starea deja deplorabilă a economiei europene”, se arată în reacția diplomației ruse.

Ministerul susține că noile restricții privind importul de produse petroliere din țări terțe, obținute din petrol rusesc, vor duce „inevitabil” la o creștere a prețurilor la combustibil pe piața UE.

„Acest lucru va duce la o scădere și mai accentuată a competitivității economiei europene. Un alt exemplu absurd este includerea în regimul de sancțiuni al UE a gazoductelor „Nord Stream 1” și „Nord Stream 2”, distruse în septembrie 2022. Este de remarcat că banii pentru implementarea acestor proiecte au fost furnizați de mari companii europene în calitate de acționari – un fapt care, evident, nu îi preocupă pe birocrații europeni. În plus, gazoductele nu pot fi operate în prezent, iar singura conductă rămasă din „Nord Stream 2” nici măcar nu are autorizația necesară din partea autorităților de reglementare. De aici și cinismul deosebit al acestor sancțiuni”, susțin autoritățile de la Moscova.

Ministerul rus de Externe cere UE să „recunoască realitățile existente și cauzele fundamentale ale crizei din Ucraina”, afirmând că responsabilitatea pentru declanașarea acesteia „revine chiar Bruxellesului”.

În interesul său, UE ar trebui să renunțe la cursul său confruntațional, care se întoarce împotriva ei ca un bumerang, și să recunoască realitățile existente și cauzele fundamentale ale crizei din Ucraina – responsabilitatea pentru declanșarea căreia revine chiar Bruxellesului. Fără acest pas, o reglementare viabilă a conflictului din Ucraina este imposibilă”, se mai arată în declarație.

Aminrim că Uniunea Europeană a aprobat vineri, 18 iulie, cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, care introduce măsuri fără precedent. Printre acestea se numără plafonarea prețului petrolului, interzicerea conductelor Nord Stream și restricții impuse băncilor chineze care ajută Moscova să ocolească sancțiunile.

Potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters, plafonul G7 pentru prețul petrolului rusesc va fi coborât la 47,6 dolari pe baril.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, a declarat că prin cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni Uniunea Europeană lovește „în inima mașinii de război a Rusiei”.

(VIDEO) Farmacia Familiei – 20 de ani de grijă și încredere

Pentru unii, e farmacia de la colț. Pentru alții, e locul unde găsesc nu doar medicamente, ci și un zâmbet, un sfat bun, un om care ascultă.
Am vorbit cu cei pentru care Farmacia Familiei a devenitparte din viața lor și i-am întrebat: de ce vă întoarceți mereu aici?
Răspunsurile lor – în reportajul care reflectă e înseamnă, cu adevărat, 20 de ani de încredere.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: