Наталья Титова

Până la 1 martie vor fi concediați 258 de angajați ai căii ferate a Moldovei

258 de persoane vor fi concediate la întreprinderea Calea Ferată din Moldova până la 1 martie. Majoritatea sunt mașiniști ai trenurilor de călători. Informația a fost confirmată pentru NM de directorul adjunct al companiei feroviare Miron Găgăuz.

Pentru a reduce numărul de angajați la întreprindere, în decembrie a fost creată o comisie care va efectua reducerea în patru etape. 258 de persoane care deserveau trenurile de călători vor fi concediate. Astfel, compania va tăia 201 de conductori, 20 de șefi de tren, 10 deridicatori, nouă depozitari, trei echipatori, șeful rezervei de conductori, maistrul bazei de servicii pentru călători și inspectorul autoturismelor. Potrivit lui Miron Găgăuz, reducerea este o măsură necesară. Acest lucru se datorează faptului că trenurile internaționale de călători nu circulă din martie 2020.

„Direcția principală a trenurilor de călători este Rusia, aceste trenuri au adus companiei zeci de milioane de lei. Înainte de pandemie, șase trenuri mergeau la Moscova și alte două la Sankt Petersburg. Din martie, oamenii care au lucrat la aceste trenuri sunt șomeri. Am găsit alte atribuții pentru ei în cadrul întreprinderii. Când trenurile de călători vor putea circula din nou, nimeni nu știe. Dar de îndată ce se va întâmpla acest lucru, vom putea accepta din nou angajații care vor să se întoarcă ”, a spus Miron Găgăuz.

Oficialul a subliniat că nu toți angajații care au deservit trenurile de călători vor fi concediați, ci doar unii dintre ei. 

Amintim că angajații Căii Ferate din Moldova nu au mai primit salarii din octombrie 2020. Conducerea companiei atribuie acest lucru faptului că, din cauza pandemiei de coronavirus, volumul traficului de pasageri și mărfuri a scăzut.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei/NewsMaker

Un nou împrumut pentru Moldova din partea UE: €244 mln pentru termoficarea din Chișinău și un spital la Cahul

Republica Moldova va beneficia de două împrumuturi în valoare totală de peste 244 milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții (BEI Global), pentru modernizarea sistemului de termoficare din Chișinău și pentru construirea unui nou spital regional la Cahul.

Potrivit unui comunicat al Băncii Europene de Investiții, un împrumut de 143,5 milioane de euro va finanța modernizarea rețelei de termoficare din capitală. Termoelectrica va implementa proiectul prin înlocuirea sistemelor verticale învechite din blocurile de apartamente cu conducte orizontale, instalarea de puncte termice individuale și îmbunătățirea rețelelor de distribuție din clădiri. Se preconizează că aceste măsuri vor reduce consumul de energie cu 25%, vor micșora facturile la încălzire și vor diminua emisiile de gaze cu efect de seră cu 7% în următoarele două decenii.

Alte 101 milioane de euro vor fi alocate pentru construcția spitalului din Cahul, care va deservi circa 300.000 de persoane din sudul țării. Ministerul Sănătății al Republicii Moldova este responsabil pentru construcția spitalului, planificată până în 2030.

Finanțarea BEI este completată de contribuții din partea Uniunii Europene, BERD și altor parteneri internaționali. Proiectele vor contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, reducerea facturilor la energie și asigurarea accesului la servicii medicale moderne.

„Este momentul potrivit pentru a reduce consumul ineficient de energie în Moldova prin proiecte precum
acestea – nu doar din motive economice, ci și pentru calitatea vieții și viitorul dumneavoastră. În spatele fiecărui euro investit se află o familie din Moldova a cărei viață devine mai bună – cu locuințe mai calde, servicii medicale fiabile și speranță reală pentru viitor. Aceste investiții nu sunt doar despre infrastructură;
acestea oferă demnitate, siguranță și oportunități în viața de zi cu zi a oamenilor”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Menționăm că Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deținută de statele membre. Aceasta oferă finanțare pe termen lung pentru investiții solide, care contribuie la realizarea obiectivelor de politici ale Uniunii Europene.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: