NATO

Parcursul Ucrainei către aderarea la Alianța Nord-Atlantică este „ireversibil”. Declarația Summit-ului NATO de la Washington

Cele 32 de țări ale Alianței Nord-Atlantice au adoptat Declarația Summit-ului NATO de la Washington. Documentul confirmă, printre altele,  parcursul „ireversibil” al Ucrainei către aderarea la NATO și un ajutor financiar în valoare de 40 miliarde de euro pentru nevoile militare ale Ucrainei, în contextul invaziei ruse, care va fi oferit în 2025. De asemenea, documentul face referire la tipurile de atacuri hibride întreprinse de Rusia împotriva țărilor NATO.

Viitorul Ucrainei este în NATO. Ucraina devine din ce în ce mai interoperabilă și mai integrată politic în alianță… Vom continua să o sprijinim pe calea sa ireversibilă către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO. Confirmăm din nou că vom fi în măsură să adresăm Ucrainei invitația de a adera la Alianță atunci când Aliații vor fi de acord și condițiile vor fi îndeplinite”, se arată în declarație.

De asemenea, se vorbește despre crearea de structuri în cadrul NATO pentru coordonarea sprijinului acordat Ucrainei. În primul rând, va fi înființată „Asistența NATO în securitate și instruire pentru Ucraina” (NSATU), cu precizarea că existența unei astfel de structuri permanente „în conformitate cu dreptul internațional, nu face din NATO parte a conflictului”. NSATU va fi însărcinată cu transformarea armatei și a forțelor de securitate ucrainene în vederea integrării lor ulterioare în NATO.

În al doilea rând, țările Alianței Nord-Atlantice au anunțat un „Angajament privind asistența pe termen lung în materie de securitate pentru Ucraina”. Anul viitor, Aliații intenționează să furnizeze un minim de 40 de miliarde de euro. Acești bani vor fi utilizați pentru nevoile de apărare ale Ucrainei.

În al treilea rând, va fi înființat un centru comun NATO-Ucraina de analiză, instruire și educație pentru a trage învățăminte din război și a consolida interoperabilitatea dintre Ucraina și NATO.

Declarația include și un angajament de consolidare a apărării aeriene pe flancul estic al NATO. „Suntem hotărâți să descurajăm și să ne apărăm împotriva tuturor amenințărilor aeriene și cu rachete prin îmbunătățirea sistemului nostru integrat de apărare antiaeriană și antirachetă”, se arată în document. În prima fază, după cum se menționează, acest lucru va viza în primul rând țările de pe flancul estic.

De asemenea, documentul face referire și la atacurile hibride împotriva țările NATO. „Rusia și-a intensificat, de asemenea, acțiunile hibride agresive împotriva Aliaților, inclusiv prin proxy… Acestea includ sabotaj, acte de violență, provocări la frontierele Alianței, exploatarea migrației ilegale, activități cibernetice răuvoitoare, interferențe electronice, campanii de dezinformare, influență politică răuvoitoare și presiunile economice”, se spune în declarație.

Totodată, declarația menționează patru țări care facilitează agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei: Belarus, Iran, Coreea de Nord și China. Iar următoarea frază este adresată în mod specific Iranului: „Orice transfer de rachete balistice și tehnologie conexă din Iran în Rusia ar constitui o escaladare semnificativă”.

Iar despre China se spune că oferă sprijin „decisiv” industriei militare ale Federației Ruse.

Facem apel la China, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, cu o responsabilitate specială de a susține scopurile și principiile Cartei ONU, să înceteze orice sprijin material și politic pentru eforturile militare ale Rusiei. Aceasta include transferul de materiale cu dublă utilizare, cum ar fi componente de armament, echipamente și materii prime utilizate ca factori de producție ai sectorului de apărare rus. China nu poate alimenta cel mai mare război din Europa din istoria recentă fără ca interesele și reputația sa să fie afectate negativ”, se arată în declarație.

Precizăm că Summitul NATO are loc în perioada 9 – 11 iulie la Washington, SUA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: