Legea privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat sau așa-numita „lege a miliardului” a fost abrogată din nou. Un proiect în acest sens a fost adoptat de parlament, în lectură finală, astăzi, 23 aprilie.
Potrivit autorilor, proiectul are drept scop eliminarea presiunii fiscale suplimentare asupra populației și economiei Republicii Moldova, utilizarea eficientă și în interesul cetățenilor a resurselor financiare acumulate de stat sub formă de taxe și impozite și neadmiterea majorării substanțiale a datoriei de stat.
Pe 16 decembrie 2020 a fost adoptată o lege similară, care prevedea abrogarea legii nr. 235 din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat. Aceasta a fost contestată la Curtea Constituțională (CC) de către deputații grupului parlamentar Pro Moldova, Andrian Candu și Vladimir Cebotari. În cele din urmă, CC a suspendat legea, declarând-o neconstituțională.
Precizăm că acum patru ani, prin această lege, autoritățile au transformat în datorie de stat creditul oferit de Banca Națională celor trei bănci, prin care s-au acoperit circa 14 miliarde de lei ce s-au furat din respectivele instituții bancare. În baza acestei legi, Băncii Naționale i se transferă anual aproape un miliard de lei din bugetul de stat. De notat că suma totală care urmează să fie returnată BNM, cu tot cu dobânzi, este de 25 de miliarde de lei.