Andrei Mardari/NewsMaker

Parlamentul European cere accelerarea procesului de aderare a R. Moldova la UE

Parlamentul European (PaE) cere accelerarea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în contextul amenințărilor venite din partea Rusiei, și sprijin „mai consistent” din partea Comisiei Europene pentru ca autoritățile de la Chișinău să poată atinge obiectivele de aderare. Declarația a fost făcută de europarlamentarul Siegfried Mureșan pe rețelele de socializare, după ce Comisia pentru afaceri externe a votat, astăzi, Raportul anual al PaE privind țara noastră.

Potrivit lui Mureșan, raportul salută angajamentul autorităților din Republica Moldova de a finaliza procesul de screening al legislației în contextul aderării la UE și de a deschide primele capitole efective de negociere în următoarele luni.

Comisia pentru afaceri externe din cadrul PaE solicită Comisiei Europene, în acest context, „să ofere un sprijin mai consistent autorităților de la Chișinău pentru ca aceste obiective să fie atinse, iar procesul de aderare să fie accelerat”. Totodată, comisia cere liberalizarea permanentă a comerțului dintre UE și Republica Moldova.

„În contextul amenințărilor venite din partea Rusiei la adresa Uniunii Europene și a țărilor din vecinătate, accelerarea integrării europene a Republicii Moldova, dar și a Ucrainei, trebuie să devină o prioritate strategică pentru UE în perioada următoare”, a scris Mureșan pe rețelele de socializare.

După votul din Comisia pentru afaceri externe, raportul urmează să fie supus votului final în plenul Parlamentului European, în luna iunie.

Amintim că Republica Moldova a depus  cererea de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022. În luna iunie a aceluiași an, Republica Moldova a devenit țară candidată la aderare, iar în decembrie 2023, Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina.  

Aflată într-o vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 9-11 mai, comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, a declarat că Republica Moldova ar putea deveni membră a UE în 3 ani și 10 luni, pariind cu premierul Dorin Recean, care anunțase recent un termen de 4 ani pentru aderare.

Invitată la TV8, președinta Maia Sandu a declarat că țara noastră ar putea încheia negocierile de aderare de la UE până la sfârșitul anului 2027, adică în 2 ani și jumătate.  „Ulterior, anul 2028, când toate statele membre ale UE vor trebui să ratifice acordul nostru. Atunci vom încheia acest proces până la finele mandatului actualei Comisii Europene”, a precizat șefa statului.

Maia Sandu a amintit, însă, că integrarea Republicii Moldova în blocul comunitar va depinde de voința politică de la Chișinău, în special de următorul Parlament care va fi ales la toamnă: „Este real – putem încheia negocierile până în decembrie 2027. Sunt toate premisele ca integrarea europeană să aibă loc, aderarea Republicii Moldova la UE să aibă în următorii ani. Noi nu vorbim de zece-cincisprezece ani, dar totul depinde de noi, să asigurăm sprijinul parlamentar și să continuăm să muncim în toate instituțiile”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Captură foto/NewsMaker

Poliția, pe urmele bărbatului care a forțat cordonul MAI cu un copil în brațe: „Va fi tras la răspundere”

Bărbatul care a încercat să forțeze cordonul MAI la Marșul Pride, ținând un copil în brațe, urmează să fie identificat și tras la răspundere. Informația a fost comunicată pentru NewsMaker de către ofițerul de presă al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Mariana Bețivu. Potrivit reprezentantei poliției, în legătură cu incidentele constatate pe 15 iunie, au fost pornite câteva procese contravenționale și penale.

„În legătură cu incidentele survenite în data de 15 iunie 2025, în timpul desfășurării unui marș în zona străzii Bodoni, forțele de ordine au asigurat ordinea publică și au intervenit prompt pentru a preveni escaladarea situației. Au fost pornite câteva procese contravenționale și penale legate de incidentele constatate. De asemenea, au fost identificate mai multe persoane care ar fi participat la agresarea fizică a unei persoane care a participat la marș. Aceștia urmează a fi audiați”, a declarat pentru NewsMaker ofițerul de presă.

Reprezentanta poliției a adăugat că „bărbatul care a încercat să forțeze cordonul carabinierilor, implicând un copil în acțiunea sa, plasându-l într-o zonă de risc și punându-i în pericol integritatea și siguranța, urmează a fi identificat și tras la răspundere în conformitate cu prevederile legale”.

„Implicarea minorilor în astfel de circumstanțe este inacceptabilă și contravine normelor legale privind protecția copilului. Poliția amintește tuturor cetățenilor că participarea la întruniri publice trebuie să se desfășoare în mod pașnic și în respect față de cadrul legal, iar siguranța minorilor nu trebuie pusă în pericol sub nicio formă”, a menționat ofițerul de presă.

***

Pe 15 iunie, la Chișinău, a avut loc Marșul Pride, organizat în susținerea drepturilor persoanelor LGBTQ+. 

În reacție, reprezentanții PSRM au organizat „Marșul Familiei”. 

În același timp, mai mulți credincioși și preoți au ieșit la protest, în centrul capitalei. După mai bine de o oră de protest în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, manifestanții s-au deplasat pe strada Bănulescu-Bodoni, unde au încercat să treacă de cordonul poliției pentru a ajunge la marșul Pride, redirecționat între timp pe strada Șciusev. Acolo s-au înregistrat îmbrânceli între, pe de o parte, preoți și credincioși ortodocși și, pe de altă parte, forțele de ordine. În altercații a fost implicat și un bărbat care ținea un copil în brațe. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a anunțat că va solicita organelor de drept investigarea cazului, iar autorității tutelare – evaluarea situației copilului și a familiei acestuia.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a declarat că peste 10 polițiști și carabinieri au fost agresați în timpul îmbrâncelilor. Potrivit MAI, grupuri de enoriași care au încercat să forțeze cordonul poliției au fost mobilizate în mod organizat. Ministerul s-a referit și la implicarea unor slujitori ai bisericii „în acțiuni de instigare la confruntare”, menționând că privește acest fapt „cu îngrijorare”. „Informațiile deținute indică o mobilizare dirijată și influențe externe”, au comunicat reprezentanții ministerului. 

Mitropolia Moldovei a criticat modul în care sunt reflectate acțiunile bisericii și ale slujitorilor acesteia. Referitor la îmbrâncelile în care a fost implicat și un minor, Mitropolia a afirmat că faptul că bărbatul a ieșit cu copilul său în stradă este „o expresie a prețuirii familiei”.

Între timp, presa a scris că o persoană care a participat la Marșul Pride a fost lovită cu piciorul după încheierea evenimentului. Cazul a avut loc după ce, între doi tineri cu fețele acoperite și un grup de participanți la marș, ar fi izbucnit un conflict, care a degenerat în violență fizică.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: