bloknot-moldova.md

Parlamentul nu a prelungit moratoriul asupra programului „Cetățenie prin investiție”. Care este motivul

Parlamentul nu a prelungit moratoriul asupra programului „Cetățenie prin investiție”. Alexandru Jizdan a solicitat transferul proiectului care vizează abrogarea „Legii cetățeniei prin investiții” pentru o altă zi din motiv că nu există raportul comisiei de profil.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco a amintit că moratoriul privind acordarea cetățeniei prin investiții expiră astăzi.

„Dacă nu se votează astăzi acest proiect de lege, înseamnă că de mâine, această lege reintră în vigoare și cetățenia Republici Moldova este din nou de vânzare. Premierul Ion Chciu a spus că moratoriul trebuie prelungit”, a declarat Litvinenco.

La rândul său, Alexandru Jizdan a spus că „acest lucru nu va crea isterie în societate” și a reamintit că programul „Cetățeniei prin investiții” prevede că potențialii candidați sunt supuși tuturor verificărilor necesare, inclusiv prin Interpol. De asemenea, acesta a declarat că raportul comisiei va fi pregătit săptămâna viitoare.

Inițiativa de a nu include pe ordinea de zi a proiectului privind moratoriul asupra programului „Cetățenie prin investiție” a fost susținută de deputațiii PDM, PSRM, precum și de grupul „Pro Moldova”.

Moratoriul privind dobândirea cetățeniei prin investiție a fost instituit începând cu 23 august, pe o perioadă de patru luni. Însă, prin decizie de guvern, începând c u 20 decembrie, moratoriul a fost prelungit cu încă două luni.

Amintim că, într-o conferință de presă din 12 ianuarie, responsabilul de relații cu publicul al companiei Henley & Partners, partenerul guvernului Republicii Moldova în implementarea programului, a declarat că dacă contractul privind implementarea programului de cetățenie prin investiții va fi reziliat, Republica Moldova va fi nevoită să achite anumite penalități, prevăzute în document.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: