PAS a depus două sesizări la Curtea Constituțională, în legătură cu legea pentru care guvernul și-a asumat răspunderea

Deputații fracțiunii Partidului Acțiunii și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca, au depus două sesizări la Curtea Constituțională. Aceștia solicită examinarea constituționalității legii pentru care guvernul și-a asumat răspunderea.

În prima sesizare, Curții i s-a solicitat să facă claritate și să răspundă la întrebarea dacă angajarea răspunderii guvernului în fața parlamentului asupra unui proiect de lege are loc întotdeauna prin prezența reprezentantului executivului în ședința plenară a legislativului (ședință deliberativă, adică cu cvorum), indiferent dacă parlamentul se află în sesiune ordinară sau nu.

Potrivit PAS, ședința parlamentului din 2 aprilie la care prim-ministrul urma să prezinte proiectul legii pentru care guvernul își angaja răspunderea nu a avut loc în condițiile lipsei cvorumului. Astfel, în spațiul public au apărut întrebări dacă procedura prevăzută de Constituție a fost sau nu respectată.

A doua sesizare vizează controlul de constituționalitate a mai multor prevederi. Este vorba despre modificarea cuantumului taxelor pentru extragerea mineralelor utile, a taxei pentru folosirea subsolului, a cotelor taxelor pentru extragerea resurselor naturale și altor prevederi aferente din Codul Fiscal. Este vorba și de spre modificarea Codului Fiscal prin oferirea facilităților la restituirea accizelor pentru magazinele duty-free în sensul intrării în țară, precum și modificarea termenului de punere în aplicare a dispozițiilor Legii privind controlul tutunului care se referă la interzicerea expunerii la vedere a produselor din tutun pentru fumat şi a produselor conexe în spaţiile comerciale accesibile publicului.

Deputații PAS menționează că prevederile contestate se referă la aspecte care nu au nicio legătură cu obiectul legii pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea – acela de a institui măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență.

Textele sesizărilor pot fi citite AICI.

Şi deputații Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr au sesizat Curtea Constitutională privind „unele prevederi abuzive din modificările setului de legi asumate de guvern”.

Parlamentarii solicită anularea a trei chestiuni, și anume  „cu privire la modificarea privind vizibilitatea produselor din tutun, introducerea în regim duty free a mărfurilor accizate și introducerea taxelor pe resurse naturale”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: