PAS insistă, în ciuda criticilor: vrea STRATCOM sub control prezidențial. Cum rămâne cu CSS

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) nu a renunțat la ideea ca Centrul responsabil de combaterea dezinformării (STRATCOM) să treacă în subordinea directă a șefului statului. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat la Parlament pe 20 mai. Conform proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative, se propune ca Centrul să fie inclus „în calitate de membru din oficiu al Consiliului Suprem de Securitate”. Menționăm că, în proiect, Consiliul Suprem de Securitate este definit drept un „organ consultativ”.

Autorul responsabil al proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative – Legea privind Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării și Legea securității statului nr.618/1995 – art.12 care vizează Consiliul Suprem de Securitate – este deputatul Lilian Carp, iar alți autori sunt Andrian Cheptonar, Igor Grosu, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Marcela Adam, Mihail Druță, Oazu Nantoi, Valentina Manic, Vasile Grădinaru și Veronica Briceag.

Astfel, conform proiectului de lege, „Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării” ar putea deveni „Centrul pentru Comunicare Strategică și Contracarare a Dezinformării”. Urmare a consultărilor publice, deputații nu au renunțat la ideea ca centrul să treacă din subordinea Parlamentului în cea a Președinției. Astfel, se va propune ca centrul să fie „subordonat Președintelui Republicii Moldova”.

În proiectul depus la Parlament se precizează că directorul Centrului este numit și eliberat de Președintele Republicii Moldova și deține o funcție de demnitate publică, obținută prin numire. De asemenea, funcția de director nu poate fi combinată cu alte activități remunerate, cu excepția celor de creație, didactice sau științifice.

În proiect se menționează că trecerea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării în subordinea președintelui „este un pas important pentru ca statul să poată răspundă mai rapid și mai eficient provocărilor actuale de securitate”.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Totodată, se va „propune includerea Centrului pentru Comunicare Strategică și Contracarare a Dezinformării, în calitate de membru, din oficiu al Consiliului Suprem de Securitate, luând în considerație misiunea acestuia, precum și scopul creării și instituționalizării acestuia”. În proiect se menționează că „Consiliul Suprem de Securitate este un organ consultativ”.

Conform proiectului, Centrul nu va mai prezenta rapoarte Consiliului Centrului, ci Consiliului Suprem de Securitate. Obligația de a prezenta rapoarte Parlamentului și președintelui Republicii Moldova rămâne neschimbată.

Conform proiectului, Consiliul consultativ pe lângă Centrul pentru Comunicare Strategică și Contracarare a Dezinformării va avea un rol strict consultativ, iar deciziile sale vor fi doar recomandări. Mandatul de membru al Consiliului încetează în mai multe situații, inclusiv dacă lipsește nemotivat de la trei ședințe la rând. Potrivit documentului, membrii Consiliului trebuie să respecte anumite reguli de conduită, inclusiv să nu-și exprime public opiniile politice legate de activitatea Consiliului sau a Centrului și să nu favorizeze vreun partid politic.

***

Amintim că pe 7 mai au avut loc consultări publice la Parlament, în contextul inițiativei ca STRATCOM să treacă în subordinea directă a șefului statului. Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării a fost creat în 2023, cu scopul de a coordona eforturile instituțiilor în contracararea dezinformării, manipulării informaționale și a campaniilor care pot afecta interesele naționale. Instituția a fost înființată la inițiativa președintei Maia Sandu, sub denumirea inițială de „Patriot”. În prezent, Consiliul instituției este format din 11 membri, dintre care doi sunt reprezentanți ai societății civile, selectați prin concurs de comisia parlamentară de specialitate și validați ulterior de Legislativ.

Precizăm că, tot pe 7 mai, au avut loc consultări publice privind inițiativa PAS ca Consiliul Suprem de Securitate (CSS), al cărui președinte este șefa statului Maia Sandu, să devină „organ central de coordonare și decizie în domeniul securității naționale” și să aibă „competențe executive și de control”. S-a propus ca deciziile CSS să devină obligatorii, iar „neexecutarea sau obstrucționarea în orice alt mod a acestora” să fie sancționată penal, prin amendă sau închisoare. Menționăm că, în prezent, CSS este un organ consultativ.

Inițiativele au generat critici în societate. Cu referire la proiectul CSS, liderul Partidului Mișcarea Alternativa Națională (MAN), Ion Ceban, a acuzat partidul de guvernare că instaurează dictatura în R. Moldova.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: