Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) Octavian Armașu ar putea fi demis. Opinia a fost enunțată de către vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi, în cadrul unei emisiuni televizate. Și președintele Parlamentului Igor Grosu a criticat activitatea conducerii instituției, în contextul înregistrării unui nivel record al inflației. Astăzi, Armașu va fi audiat în cadrul Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.
Igor Grosu a menționat că Guvernul se ocupă de probleme precum asigurarea cu gaz și diversificarea surselor de energie. Pe de altă parte, acesta i-a amintit guvernatorului BNM Octavian Armașu că reglemtarea prețurilor este responsabilitatea instituției pe care o conduce.
„Eu i-aș aminti că legea BNM, art.4, dacă nu greșesc, prevede că instituția este responsabilă de stabilitatea prețurilor. Și aici recomandarea și solicitarea noastră este să facă mai puține prognoze și să stabilească niște așteptări inflaționiste și mai mult să intervină pe piața bancară, financiară, de împrumuturi, pentru a tempera și a nu permite creșterea prețurilor”, a spus Grosu în cadrul unei emisiuni la postul național de radio.
Iar vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi a subliniat că, potrivit legii, BNM este principala, dacă nu singura instituție a țării, responsabilă de stabilitatea prețurilor.
„Principala misiune a BNM este lupta cu inflația”, a spus Popșoi și a subliniat că Armașu nu ar face față situației.
Deputatul a menționat că, pe parcursul săptămânii curente, comisia parlamentară de profil îl va audia pe șeful BNM și va evalua acțiunile conducerii instituției. Întrebat dacă se ia în calcul demisia lui Armașu, vicepreședintele Parlamentului a răspuns că acest lucru nu este exclus.
„Sunt luate în calcul toate opțiunile. Nimeni nu este veșnic, în special în astfel de situații. Pe de altă parte, BNM este un organ independent, acolo sunt unele prevederi legale cu privire la demiterea din funcție. Vom examina toate aspectele, pentru a acționa în conformitate cu legea”, a mai menționat vicepreședintele Parlamentului.
La remarca moderatoarei, potrivit căreia cetățenii Moldovei consideră că nu doar BNM este responsabilă de gestionarea inflației, Mihai Popșoi a răspuns: „Fiecare poate considera ce vrea. În țara noastră și în toate țările mai mult sau mai puțin dezvoltate – banca centrală este singurul organ care poate influența inflația prin politica monetară”.
***
Octavian Armașu a fost numit în funcția de guvernator al BNM la sfârșitul lunii noiembrie 2018 în funcție, pentru un termen de șapte ani. În debutul ședinței plenare a parlamentului din 12 mai, deputatul PAS Dumitru Alaiba a propus audierea guvernatorului BNM cu privire la nivelul record al inflației. Acesta urmează să fie audiat, mai întâi, în cadrul ședinței Comisiei economie, buget și finanțe, iar ulterior în ședință plenară.
Amintim că, potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică pe 11 mai, nivelul anual al inflației în R. Moldova a depășit 27%. Produsele alimentare s-au scumpit cu 30,17%, mărfurile nealimentare – cu 19,13% și serviciile prestate populaţiei cu 34,40%.