Președinția Republicii Moldova

PAS rămâne ferm pe poziție: alegeri anticipate în vara lui 2021

Partidul Acțiune și Solidaritate insistă ca în acest an să se desfășoare alegeri parlamentare anticipate. Declarația a fost făcută de către liderul fracțiunii PAS Igor Grosu, după discuțiile din 16 martie cu șefa statului.

„Noi rămânem pe poziția anunțată anterior – pledăm pentru alegeri anticipate și considerăm că aceasta este dorința cetățenilor. Trbuie să urmăm acest angajament și, de comun acord cu fracțiunile parlamentare, la modul ideal, și în urma consultărilor cu președintele țării să putem ajunge la această decizie. Dincolo de alegeri, prioritatea zero este gestionarea crizei pandemice”, a declarat Igor Grosu.

Președintele interimar al PAS a precizat că parlamentul trebuie să susțină deciziile care se impun pentru achiziția vaccinurilor sau alocarea resurselor suplimentare în cazul impunerii unor noi restricții. De asemenea, deputatul s-a referit la deblocarea asistenței financiare externe.

„Știm că sunt unele voci în parlament care susțin că nu ar putea face asta un guvern în demisie. Atâta timp cât în parlament sunt deputați care pot ajunge la un numitor comun, noi ne putem asuma această responsabilitate”, a argumentat Grosu.

Parlamentarul susține că alegerile anticipate ar trebui să se desfășoare în vară.

„Noi am reiterat că este important să stabilim în primul rând alegerile anticipate pentru anul acesta, preferabil vara, să oferim toată asistența parlamentului pentru gestionarea crizei pandemice și să ne pregătim pentru alegeri”, a precizat Igor Grosu.

PAS a respins scenariul propus de Partidul Democrat, privind învestirea unui nou guvern, votarea legilor necesare pentru soluționarea crizei pandemice, iar ulterior neconvocarea legislativului timp de trei luni. Președintele interimar al PAS Igor Grosu a declarat că nu are încredere în unii actori politici.

„Scenariul acesta nu va rezista, știind cât de mare este tentația unor parlamentari de a vota orice numai pentru a-și prelungi viața parlamentară până în 2023”, a conchis liderul fracțiunii parlamentare PAS.

Președinția Republicii Moldova

***

Președinta Maia Sandu desfășoară pe 16 martie consultări cu fracțiunile parlamentare. După finalizarea discuțiilor care au loc, separat, cu fiecare fracțiune parlamentară, șefa statului va susține un briefing de presă.

Șefa statului s-a întâlnit deja cu deputații fracțiunii Partidului „ȘOR”, cu reprezentanții grupului politic Pro Moldova și cu conducerea PDM.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Денис Дерменжи / NewsMaker

Acuzațiile de malpraxis și mită de la Spitalul Raional Hîncești: ce a constatat comisia de anchetă internă

Comisia de anchetă internă de serviciu instituită de Spitalul Raional Hîncești în cazul bătrânului care a decedat luna trecută în instituție și-a finalizat activitatea pe 30 iunie. Aceasta nu a constatat aplicarea de tratamente inumane în privința bărbatului, după cu afirmă fiica acestuia. De asemenea, comisia a stabilit că șefa secției Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), în care a fost internat bărbatul, nu ar fi instigat la dare de mită din partea rudelor. Astfel, spitalul a menționat că învinuirile aduse de fiica decedatului au „tentă de a defăima și denigra”. Precizările au fost făcute într-un comentariu acordat pentru NM.

Spitalul Raional Hîncești a declarat că, între 23 și 30 mai, perioadă în care bărbatul a fost internat, soția și alte rude l-au vizitat și au avut acces la „toate” etapele actului medical, au primit răspunsuri la întrebările acordate, și „nu au avut nicio obiecție privind tratamentul și comportamentul personalului medical”. Potrivit instituției, în intervalul de timp menționat, nu a parvenit nicio reclamație cu privire la starea sau modul de îngrijire al bolnavului, atât în scris, cât și verbal. Fiica bărbatului, Tatiana Foltea, a transmis sesizări, în perioada 1-2 iunie, în adresa Ministerului Sănătății și spitalului, ceea ce a condus la constituirea unei comisii de anchetă internă de serviciu.

Aceasta și-a finalizat activitatea pe 30 iunie.

Comisia de anchetă internă de serviciu a constatat „lipsa oricărui tratament și atitudine contrar protocoalelor standard” în perioada în care bărbatul a fost spitalizat. Comisia a mai stabilit că „au fost întreprinse toate acțiunile și au fost instrumentate toate procedeele de tratament” disponibile la Spitalul Raional Hîncești.

Nu a existat nicio imobilizare fizică a lui, după cum se vehiculează în postările de pe rețelele de socializare. Operarea cu termenul „imobilizare fizică” denotă o atitudine superficială, invocată de persoane neinițiate în totalitate cu procesul de tratament aplicat în instituția medicală. Periodic, pacientul N. Foltea devenea agresiv, agitat, fiind necesară intervenția medicului psihiatru, cu care s-a coordonat tratamentul. Uneori, devenea apatic, refuza să mănânce unele alimente, dar era hrănit de bufetieră sau infirmieră, iar uneori și de soție. Acestuia i-au fost prescrise perfuzii și, întru evitarea autovătămării, periodic i se fixa mâna pentru administrarea medicamentelor, procedeu justificat și necesar aceste cazuri. Aceste circumstanțe se mai confirmă și prin explicația parvenită de la un fost pacient, care a fost spitalizat în perioada 23-30 mai în același salon cu N. Foltea”, a menționat spitalul.

Instituția medicală a mai menționat că Comisia de anchetă internă de serviciu a constatat că faptele invocate de fiica bărbatului, privind instigare la dare de mită din partea șefei secției Anestezie și Terapie Intensivă, în care a fost internat acesta și, într-un final, a decedat, nu au avut loc.

Acest aspect rezultă din faptul că la internarea pacientului pe 23.05.2025 șefa secției ATI, I. Lisnic, nu era de gardă, încadrându-se în serviciu abia a doua zi. Respectiv, aceasta nu a avut contact cu rudele pacientului. De altfel, la internare a insista numai soția, iar autoarea acuzațiilor, T. Foltea, în genere nu era în țară. De asemenea, nu s-au stabilit alte fapte de solicitare de „recompensă” din partea a altor lucrători medicali ai instituției”, a adăugat spitalul.

Spitalul Raional Hîncești a declarat că acuzațiile fiicei decedatului au „tentă de a defăimare și denigra imaginea” instituției medicale. „Înțelegem starea psihologică a acesteia, survenită în urma decesului părintelui, dar ar fi fost mai benefic de a se documenta, de a analiza evoluția procesului de tratament medical aplicat tatălui său în cadrul Spitalului Raional Hîncești, cât și a atitudinii personalului medical la realizarea acestui proces. Suntem convinși că dacă se proceda atare, nu mai exista conflictul inițiat”, au adăugat reprezentanții instituției.

Spitalul a mai precizat că a propus soției și fiicei să se întâlnească pentru a analiza situația, însă acestea ar fi refuzat.

Amintim că bărbatul, în vârstă de 78 de ani, a murit recent la Spitalul Raional Hîncești, la sfârșitul lunii mai, iar fiica sa, Tatiana Foltea, a acuzat personalul medical că i-ar fi aplicat tratamente inumane în ultimele zile de viață. Potrivit acesteia, pacientul ar fi fost ținut legat de mâini și picioare timp de o săptămână, izolat într-un salon, fără a fi consultat de un medic specialist. Femeia a mai spus că șefa secției Anestezie și Terapie Intensivă, Irina Lisnic, ar cerut „o recompensă” pentru ca bărbatul să fie menținut la ATI.

Pe 2 iunie a fost inițiată o anchetă de serviciu pentru a examina circumstanțele semnalate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: