Imagine simbol

PAS și PSRM – campioni la cheltuieli în campania electorală. Câți bani au obținut și au cheltuit partidele afiliate lui Șor

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a avut până acum cele mai mari venituri, dar și cele mai mari cheltuieli în contextul alegerilor locale generale. Este concluzia la care a ajuns Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”, care a studiat rapoartele prezentate de formațiunile politice la organul electoral pentru perioada 30 septembrie-13 octombrie. PAS este urmat de Partidul Socialiștilor. La polul opus, cu zero cheltuieli, dar și venituri raportate, se află partidul „Mișcarea Alternativa Națională“, fondată de edilul suspendat Ion Ceban, care pretinde la al doilea mandat.

Potrivit raportului prezentat de ADEPT, lider la venituri și cheltuielile suportate începând cu 30 septembrie și până pe 13 octombrie este PAS. Formațiunea politică a obținut în total, potrivit sursei citate, venituri în valoare de peste 4,7 milioane lei – bani din care a cheltuit deja 4,5 milioane lei.

Pe locul doi se clasează Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Formațiunea politică, a cărui secretar executiv este fostul președinte al țării Igor Dodon, a raportat venituri de aproape 3,4 milioane lei și cheltuieli în mărime de peste 1,6 milioane lei.

Pe locul trei în topul cheltuielilor și veniturilor se poziționează Partidul Nostru, al cărui lider este fostul primar de Bălți, Renato Usatîi. Formațiunea politică a raportat venituri de peste 1,8 milioane lei, începând cu 30 septembrie, și cheltuieli până la ultimul bănuț (1,8 milioane lei).

Partidul Social Democrat European (ex-Partidul Democrat), condus în prezent de Ion Sula, a raportat venituri în mărime de peste 769 mii lei, în nici trei săptămâni. Formațiunea susține că a reușit să cheltuie, până în prezent, peste 633 mii lei din suma totală.

Partidul „Renaștere”, afiliat fugarului Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „frauda bancară”, raportează pentru perioada de timp menționată, 427 mii lei și peste 240 mii lei la rubrica cheltuieli.

Formațiunea politică condusă de ex-premierul Vlad Filat, Partidul Liberal Democrat din Moldova, a indicat, pe de altă parte, în rapoartele depuse la CEC, venituri în mărime totală de aproape 255 mii lei. PLDM susține că a reușit să cheltuie începând cu octombrie doar puțin peste 11 mii lei din suma de bani adunată.

Sume cu trei zerouri au adunat în această perioadă și următoarele partide politice, care participă la scrutinul din 5 noiembrie: Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), condus de ex-premierul Ion Chicu – aproape 358 mii lei; Platforma Demnitate și Adevăr (DA), condus de Dinu Plângău – 200 mii lei și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), al cărui lider este Igor Munteanu – aproape 159 mii lei. Cheltuielile au variat și ele. În timp ce PDCM a indicat cheltuieli în mărime de aproape 353 mii lei, Platforma DA a indicat că a cheltuit peste 169 mii lei, iar CUB – peste 101 mii lei.

Venituri și cheltuieli de ordinul zecilor de mii de lei au fost raportate de Mișcarea „Respect Moldova”, condusă de fostul deputat democrat Eugeniu Nichiforciuc (84 mii lei – venituri; 64,7 mii lei – cheltuieli) și Liga Orașelor și Comunelor (LOC), care a decis să fie condusă de cinci copreședinți (70 mii lei – venituri; 54 mii lei –cheltuieli).

La polul opus sunt partide politice care, potrivit ADEPT, nu au primit și nu au cheltuit nici un bănuț în această campanie electorală, între ele Partidul Liberal; Mișcarea Alternativa Națională (MAN), condusă de actualul primar general de Chișinău, Ion Ceban; Blocul Electoral „Ruslan Codreanu”; Partidul Național Moldovenesc și formațiuni politice afiliate oligarhului fugar Ilan Șor, între ele – Partidul „Șansă” și Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Надежда”.

De menționat în acest context că, anterior, NM a scris în baza raportului depus pe 6 octombrie și publicat de CEC, despre finanțatorii lui Ion Ceban, care candidează pentru un nou mandat la șefia Primăriei Chișinău, din partea MAN. Datele indicau că începând cu 30 septembrie, formațiunea politică a fost finanțată doar de reprezentanții MAN, prin achitarea cotizațiilor de membru de partid. Astfel, în primele 10 luni ale anului 2023, MAN anunța că a obținut venituri în sumă de 984 060 de lei. Formațiunea a indicat atunci 0 cheltuieli. Detalii AICI.

***

Amintim că la 5 noiembrie 2023, în Republica Moldova vor avea loc alegeri locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I – orașe (municipii), sate (comune), și de nivelul II – raioane, municipiile Chișinău și Bălți, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Bender. În cadrul acestui exercițiu electoral vor fi aleși pentru un mandat de patru ani 898 de primari și 11 058 de consilieri locali. Pentru a fi validate, la alegeri trebuie să participe cel puțin 1/4 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din fiecare circumscripție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

tvrmoldova.md

Sofia verifică identitatea bulgară a lui Plahotniuc. Premierul Jeliazkov: „Vom avea grijă să cercetăm acest caz”

Prim-ministrul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, a anunțat că autoritățile de la Sofia verifică veridicitatea identității bulgare a oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, care ar deține o carte de identitate emisă în 2006. Jeliazkov a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă susținute la Chișinău, alături premierul moldovean Dorin Recean, în marja vizitei sale în R. Moldova.

Din ceea ce știm, deocamdată, și datele pe care le avem, este vorba despre o persoană care în 2004 a aplicat pentru act de identitate sub numele Mihail Tăuceanu. Indiferent de decizia Autorității de securitate, au fost eliberate acte de identitate în 2006. Acum se fac verificări dacă este vorba de o identitate falsă. Vom avea grijă să cercetăm acest caz”, a declarat Jeliazkov.

Oficialul bulgar a subliniat că „infrastructurile oligarhice create sunt drumul cel mai direct pentru a desfășura propaganda rusească și a influența funcționarea normală a societății” și a promis că autoritățile bulgare vor investiga acest caz.

Prim-ministrului Bulgariei, Rossen Jeliazkov, întreprinde o vizită în R. Moldova în perioada 27-28 iulie 2025.

Duminică, 27 iulie, prim-ministrul Dorin Recean îl va primi pe omologul său bulgar la Casa Guvernului. Programul va include ceremonia de întâmpinare, o întrevedere tête-à-tête, precum și în format extins, cu membrii delegațiilor. După ședințe, prim-miniștrii Dorin Recean și Rossen Jeliazkov vor susține o conferință de presă comună.

Ulterior, oficialii se vor deplasa în raionul Taraclia, unde vor avea o întrevedere cu reprezentanții autorităților publice locale. De asemenea, șefii guvernelor de la Chișinău și Sofia vor participa la ceremonia de semnare a Acordului prin care fosta Universitate din Taraclia devine filiala Universității „Angel Kanchev” din Ruse, Bulgaria.  

Luni, 28 iulie, premierul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, va avea întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu șeful Legislativului, Igor Grosu. 

***

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: